Followers MamaTisya

Saturday, August 31, 2013

Gangguan Air Di KL Dan Selangor Akibat Lori Diesel Terbalik



KUALA LUMPUR, 30 Ogos (Bernama) -- Sebahagian besar penduduk di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor mengalami gangguan bekalan air setelah empat loji rawatan air ditutup selepas Sungai Selangor dicemari tumpahan diesel.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata tumpahan minyak berlaku apabila sebuah lori tangki diesel terbalik dan muatannya melimpah dan mengalir ke dalam Sungai Selangor pada kejadian kira-kira pukul 8 pagi ini.

Berikutan insiden itu, beliau berkata empat Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor, iaitu Fasa 1 (SSP1), Fasa 2 (SPP2) dan Fasa 3 (SPP3) serta LRA Rantau Panjang ditutup bagi mengelak rawatan air mentah yang sudah dicemari.

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di sini, Mahdzir berkata proses pembersihan minyak sedang dijalankan dan dijangka mengambil masa yang lama.

Beliau berkata Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) akan membuka bilik operasi untuk membantu memberi maklumat secara berterusan kepada penduduk.

Sungai Selangor merupakan sumber bekalan air untuk dirawat oleh empat loji berkenaan sebelum disalurkan ke rumah pam dan kolam-kolam.

Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dalam kenyataan berkata kawasan yang terjejas merangkumi daerah Petaling, Kuala Lumpur, Klang dan Shah Alam, Gombak, Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syabas Priscilla Alfred berkata Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (Splash) mengesan pencemaran itu di hulu Sungai Selangor kira-kira pukul 8 pagi ini.

Berikutan itu, keempat-empat loji rawatan terbabit dihentikan operasinya selama sejam mulai 8 pagi tadi..

"Kita dimaklumkan tempoh sekitar 14 jam diperlukan sebelum tumpahan minyak diesel tersebut melewati muka sauk air mentah loji rawatan air tersebut," katanya dalam kenyataan itu.

Priscilla berkata empat loji rawatan air itu mengeluarkan bekalan air terawat sebanyak 2,670 juta liter sehari (JLH) dan ia merupakan 57 peratus daripada jumlah permintaan air di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

"Justeru, Syabas ingin menasihatkan para pengguna di daerah terbabit supaya menggunakan air secara berhemah bagi menghadapi gangguan bekalan air tersebut," katanya.

Beliau berkata Syabas telah mengambil langkah menggerakkan semua sumber yang ada bagi membantu pengguna menangani masalah itu termasuk melaksanakan penghantaran bekalan air melalui 42 buah lori tangki dan 525 buah tangki statik.

Syabas turut mengaktifkan Pelan Tindakan Kecemasan (ERP) Kod Merah bagi daerah yang terlibat dan meletakkan petugasnya dalam keadaan siap sedia bagi mengurus gangguan bekalan air itu.

-- BERNAMA


bc psl gangguan air kt KL & Selangor disebabkan lori diesel terbalik...tp sejak isnin aritu kt area keramat ni mmg tkde air berikutan berlakunya pengurangan pengoperasian pam di Rumah Pam Wangsa Maju sehingga menyebabkan penurunan paras air yang kritikal di kolam-kolam utama SYABAS dan sekaligus menjejaskan bekalan air kepada pengguna....saper yg wat kenduri kawin or openhouse mggu ni mmg sian la if air tkde....smoga cpt la pulih...tk brp merdeka bila air tkde :-p

Friday, August 30, 2013

3 cek yang ditunggu2222...alhamdulillah


lastweek cek dr Jacker baru smp...lama tgu :-p
tp aku baru je p collect dr umh mama ku


1 nama adik aku, 1 nama hubbyku & 1 nama aku
alhamdulillah...nanti bole la mkn2 adik beradik cz rmi yg terlibat dlm kemenangan ini

ni gmbr yg membawa kemenangan bersama..

setel daftar darjah 1 utk tahun 2014 & rayuan



smlm dh setel urusan daftar sekolah utk tisya masuk darjah 1 thn dpn
kena daftar b4 31 ogos 2013
lps dh daftar kt surat beranak tu akan di cop mcm atas tu

 dh dpt buku utk hari suai kenal...bln nov nanti...oh tklama je lg

 ni amik borang rayuan tukar sekolah
cz sekolah yg dipohon tk dpt...try je la wat rayuan...
kalo tk dpt gk..terpaksa la trima sekolah yg dh daftar ni


mkn PIZZA FREE selama setahun...alhamdulillah




saper tk suka dpt mkn free kan...
ni voucher utk bln 8 dh nk expired
so sempat la redeem smlm


bkn aku yg dpt mkn pizza free sethn tu tp bff aku julia
die menang Grand Prize contest pizza
so tiap2 bln dpt mkn pizza

oh tuan umh action je ni....mkn 1 slice je sbb dh kenyang jamuan raya Level 31

 pizza yg free 2 large so pilih super supreme & hawaian supreme..air tu je la yg byr


 posing du b4 mkn


gmbr wajib bff :)

adik & kakak ni dua2 baru bli hp baru...sama plak tu
samsung galaxy mega....smua geng aku pki samsung...aku je pki sony:-p

alhamdulillah kenyang...ada xabis 3 slices , bff aku tapau
tq nyah julia...moga murah rezeki menang mcm2 lg

Jamuan Raya Level 31 yg tk spt thn2 sebelum ni :-p


selagi tk abis syawal..mmg mkn je la kt opis ni...:-p
kalo ada jamuan raya...tp thn ni tidak spt thn2 sebelum ni
ini kerana ada certain dept akan dibubar dan staff pn masing2 akan bertukar ke dept lain
so thn ni kami kt Level 31 buat potluck je...
1 dept bw 1 makanan pastu ada yg rajin bw juga makanan lain
jom layan gmbr yg tk brp meriah spt sebelum ni....suram je rasa tk ceria mcm thn2 lps





biasa gmbr byk & rmi2...ni sbb kami tk jemput level2 lain
so ni je la mana yg tgal...ada gk yg masih dlm meeting


makyong yg tgu masa nk meletop...smoga smua dipermudahkan


**ptg ni kami smua ke Hotel Istana utk Majlis Raya Bernas

Thursday, August 29, 2013

Farewell lunch @Restoran Hadramawt, Chulan Square, KL

isnin aritu ada farewell lunch utk bos kesayangan kami
bab mkn2 mmg serah kt aku utk uruskan
dr opis jln kaki je la...so aku p awal skit utk makesure smua ready b4 tetamu smp


pengiring aku ain...sementara tgu yg lain smp sempat posing dlu:-p

lebihkurang 20 org smua termasuk pemborong beras...tu pn ada staff yg tk dpt join 
time ni masih menunggu ketibaan bos


gmbr wajib tuan umh ngan makanan :)

jom tgk menu2 yg aku pilih utk lunch aritu


mango juice pekat & likat (2 jug)


watermelon juice (2 jug)


fresh orange juice (2 jug)


chicken mandy - 3 set


lamb mandy - 3 set


kuah dhal - 6 set


mix grilled kebab - 6 set


sos 


arabic salad - 6 set



kami mkn2 dlu, lps tu baru bos bg ucapan ...
bos kami amik VSS ...so minggu ni adalah minggu terakhir beliau
aku kj ngan bos ni lebihkurang 3thn...byk benda baru yg aku blajar
bos aku mmg sempoi & sporting ...so tk lama lg aku akan dpt bos baru
last but not least, bergambar beramai2
tk lupa jugak terima kasih pd pemborong yg sponsor lunch aritu

testing tudung hoodie

 arini testing pki tudung hoodie
actually kena ltk pin kt pale tu kemas skit 
kalo tk jd mcm pki kain batik yg org p sawah tu :-p
kalo tknk pki style hoodie, bole pinkan ..jd mcm tudung biasa

gmbr pg td blk dr bfast...dlm lif pn sempat lg posing:-p
 

Jamuan Raya Level 29 & Level 27


tiap2 thn kebiasaan kt opis aku ni ada wat jamuan raya ikut level 
jumaat lps kt Level 29 & selasa lps kt Level 27 
jom layan gmbr sekitar jamuan raya


23 ogos 2013 (Level 29)


mcm2 menu ada tp aku mkn nasi kerabu & nasi minyak ni je
sbb ptg tu ada openhouse MMC Corporation Berhad.....so tkleh mkn byk2:-p


jamuan raya ni juga meraikan staff yg VSS & staff yg kena transfer dept baru


bab posing mmg tk ketinggalan...smua pantang nmpk camera







 27 ogos 2013 (Level 27)



byk jugak menunya..so sempat mkn nasi beriani, laksa johor, satay & cendol



mieng kham...menu dr thailand..1st time try mkn
tp aku tkleh mkn daun kadok tu so aku mkn kacang & gajus je:-p



bos2 pn suka posing sama..geng2 aku yg lain ni toksah ckp la kn
mmg pantang nmpk camera :-p

 makyong yg tgu masa je tu...kwn2 seangkatan dh slamat deliver
smua tk sbr nk sambut baby makyong tu:-p

**arini pn ada mkn2 raya kt  Level 31 plak...esok pn mkn2 raya lg kt Hotel Istana

Wednesday, August 28, 2013

wordless wednesday #141


sape pernah mkn Mieng Kham???
aku 1st time try mkn smlm tp mkn kacang & gajus je :-p

wordless wednesday #140

like father like daughter...2 beranak bz ngan gadget
mama bz ngan laptop update blog:-p

wordless wednesday #139


adik yg makeupkn kakak
abis makeup mamanye si farah guna
kemain dok main makeup2...layan kan aje

wordless wednesday #138


arini aku cuti cz nk setel beberapa urusan penting...
antaranya nk p daftar sekolah tisya darjah 1 thn 2014
dpt sek lain dr yg dipohon..jauh skit....so nk p merayu utk tukar sek...
moga2 smua urusan arini dipermudahkan & berjln lancar....

**bln ogos ni byk benda yg buat fikiran tk brp nk tenteram...hrp2 cpt la smua setel...


Tuesday, August 27, 2013

openhouse MMC Corporation Berhad


jumaat lps bff aku-julia dpt jemputan dr MMC Corporation Berhad
tmptnya sama mcm open house Tradewinds Corporation Berhad gk kt Hotel Istana
majlisnya bermula 4.30 pm - 8.00 pm


smp2 je nmpk ukiran ais ni kt entrance ballroom


jumaat tu kami kuar lewat skit, so smp lambat
tk sempat snap byk gmbr makanan
tp menunya lebihkurang sama je mcm 
cumanye yg ni tk brp meriah sgt deco2 stall makanan
tp ada yg lain dr yg lain...jom tgk


ada stall popcorn...rs mcm p busday party lak


 chocolate fountain pn ada tp buahnya bkn strawberry
 tp tembikai,honeydew..mashmelow pn ada




apam balik yg cutemiut ni sedap tul
byk kali aku ulang alik amik :-p


ada air botol klate ni...jrg nk jumpa...
kt klate dlu2 air botol ni rege 50 sen je...
ada perisa oren,sarsi, anggur



gmbr wajib bff...julia bw anak die...
anak nk meelkat ngan mama je..
tp bab posing tetap maintain even anak kt dpn tu:-p







antara geng2 bernas yg dpt jemputan


 rojak mamak tu sedap sbb aku dh mkn time  open house Tradewinds Corporation Berhad
tp aritu laku tul..time aku amik tu dh nk abis...nasibaik sempat 


b4 blk posing kt luar ballroom plak...ada deco2 kt beca & rumah ni
time ni bff aku sorg lg dh blk dlu.....alhamdulillah kenyang

**jumaat ni majlis raya opis plak..kt sini jugak.....
nextweek pn ada lg mkn2 raya...selagi tk abis syawal mkn je la kn...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...