Wednesday, July 25, 2012

menu "IKE SINGGE" paling mudah dimasak


Ike Singge ore klate panggil
kalo org luar panggil Ikan Singgang
mmg menu ni paling mudah dimasak



bahan2: ikan, bawang merah/putih,lengkuas, cili ijau (dr klate), asam keping, garam
masukkn smua bahan2 tu dlm periuk+ air  pastu masak smp mendidih..senang kn:)


selain Ike Singge ada 2 menu lg utk berbuka smlm

paru masak sambal & paru celup tepung

sayur campur

hubbyku rajin smlm p PARAM bli kuehmuih


air kelapa je bli...oren & teh o homemade


**korang pernah mkn menu Ike Singge??
kalo ore klate sure pernah mkn....

20 comments:

  1. picit cili api dalam kuah pergh...

    ReplyDelete
  2. ike singge peberet tu..first puasa msk lauk te ler tp incik hubby tak mkn..aduh duh duh rugi betol kannn..hehe

    ReplyDelete
  3. bos ore kelate, jadiknya penah makan, kikiki.. dia bwk p makan kat sri gombak nuh, tp xigt lak aku nama kedainya, tp seigt aku kedai tu ade juai kerabu kaki ayam.. hihihihi.. sedap hoiii!! selalu kan klo kuor mkn tomyam kailan ikan masin, mak jemah jemu okeh masakan thai2 nih, hamik ko mkn laok2 gini, lain sikit tukor2 selera.. kikiki

    ReplyDelete
  4. ike singge ni peberet en asbeen sy kakak,,....sy mkn bila time domam je..kikikik...time demam tu sedap ike singge...

    ReplyDelete
  5. 3 tahun dok klate tp masih x ble telan ikan singgang tu, hehehe...
    paru sambal tu nmpk sedap wo...

    ReplyDelete
  6. menjejez air liur. patut laa ustaz kata makrukh letak gmbr makanan sedap2..haisshhh

    ReplyDelete
  7. sedap ya amat, hehe
    kalu saya, tak letak lengkuas tapi tuko ngan kunyit ;)

    pedas2 berdesing laagi sedap ;)

    ReplyDelete
  8. amy..itulah mknn ila dlm pantang aritu...paling senang masak n cepat... hehe...menu diet ni

    ReplyDelete
  9. hoho, ni la febret lely..
    jirang org kelatang kang.. hahahha
    nk sdp agi amy, sy letak kacang bendi..
    woooo, best woo.. cicah ngan budu + tempoyak sket.. mabelesss...!
    acu wat skali ke asben... hehehhe

    ReplyDelete
  10. baru semalam buat kak...
    saya pakai ikang tongkol jek

    ReplyDelete
  11. suami rara org sana,MIL selalu masak,tp xpenah mkn sbb xreti nk mkn cane.hehe

    ReplyDelete
  12. feveret hubby, i suke lagi singge kuning heheheh

    ReplyDelete
  13. aku pn suke msk singgang kalo xde idea nk msk ape
    bleh hirup kuah
    aku selalu buat kaler kuning
    letak kunyit

    ReplyDelete
  14. kita masak singgang tak masuk bawang merah.. sedapnya lawan ngan budu penyek lada plok.. perghh terangkat

    ReplyDelete
  15. ike singgah walau senang nok disediakan tapi terbaekkk.... keno pulok nyicoh nga budu. huhuhuhu

    ReplyDelete
  16. penah makey.. sedapp ... tmboh pulok kalau ada budu :) fuhhh...

    ReplyDelete
  17. ike singge tu ikan singgang ek? pnh mkn tp bkn style kelantan ler..

    ReplyDelete
  18. paru celup tepung???1st time dengar..camner nak buat tuh???bleh mintak resepi??heheh....
    thanks in advance yaa...
    coz paru tuh one of my fevret..

    ReplyDelete