Friday, March 11, 2016

resepi Brownies Kedut sedap


aritu rmi yg tnye resepi brownies kedut kn...ok meh nk share ngan uolsss


Bahan-bahan:

230 gram dark chocolate Beryl's
85 gram butter anchor
180 gram gula kastor
85 gram tepung gandum
2 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
kertas minyak utk loyang pembakar


**utk topping bole guna chocolate chips & badam ~ optional

**aritu aku buat 2 adunan....so bahan2 tu aku double kn la...gula tu kalo tkmo manis sgt bole kurangkan



Cara-cara:-


1. Cairkan chocolate and butter..guna kaedah double boiler....sejukkn sebentar ...ayak tepung gandum

2. Pukul telur & gula sehingga kembang

3. Masukkn tepung gandum sdikit demi sedikit...kacau smp sebati

4. Masukkn esen vanilla...kacau smp sebati...sebelum tuangkan ke dlm loyang...guna kertas minyak utk lapik loyang ....ratakan adunan guna sudu...lps tu kalo nk tabur chocolate chip or badam bole la..aritu aku tabur chocolate chip je...badam tkde

5. Panaskan oven suhu 160 c....bakar lebihkurang 25-30 minit bergantung pd jenis oven yg korang guna..guna api atas bawah


6. Bila dh masak biarkan seketika lebihkurang 15-20 minit sebelum potong brownies tu



anak dara yg tk sbr2 nk mkn...time ni brownies br masak...
riso aku kn terkena panas loyang tu


org kata lg berkedut brownies tu...lg sedap...
alhamdulillah menjadi juga brownies kedut


walaupun rupanya comot tp rasanye yummmyyyyy
2 loyang tu sekejap je licin sbb aritu rmi blk gombak kn
so merasa la sorg skit bw blk umh masing2


9 comments:

  1. rajinnya buat kek! DN rajin makan je. hee....

    ReplyDelete
  2. wahh,dah ada resepi. tq mama tisya.. nnt nk try ;)

    ReplyDelete
  3. when to add the chocolate and butter mixture? thanks :)

    ReplyDelete
  4. vivien...chocolate & butter must mixed 1st ...see the 1st step

    ReplyDelete
  5. Ainun.. double boiler tu masukkan air dlm periuk ..Amik bekas ltk atas periuk tu , chocolate n butter ltk dlm bekas so kacau smp cair

    ReplyDelete