Monday, April 10, 2017

resepi Kari Kepala Ikan mudah dan senang

sebelum ni pernah masak Kari Ikan Tongkol
ni smlm masak Kari Kepala Ikan
naper aku ckp mudah dan senang..
sebabnya resepi follow kt belakang pek serbuk kari ikan ADABI je :)


Bahan-bahan:

kepala ikan
kayu manis
bawang besar
bawang putih
halia
santan
serbuk kari ikan ADABI
air asam jawa
air
garam
bendi

cara-cara:-

1. Tumiskn kayu manis + hirisan bawang besar/bawang putih + halia...kaco smp nmpk kuning2...api perlahan..

2. Masukkn serbuk kari ikan adabi yg dh dibancuh ngan air....tumis lebihkurang 10-15minit

3. Masukkn air secukupnya, air asam jawa pastu kepala ikan....biarkan smp mendidih....api biar sederhana besar

4. Kecilkn api pastu masukkn 1 kotak santan + garam secukup rasa...kacau supaya santan tidak berketul...masukkan bendi...biarkan dlm 15-20minit dan bole la dihidangkn


kalo kepala ikan ni paling fav tang mata ikan tu
sape suka part mata ikan tu ...geng la kita ...hehe

5 comments:

  1. Hahaha...kita geng sebab kakcik memang suka makan mata ikan yang beso-beso tu... :)

    ReplyDelete
  2. Merecik...julia pun suka masak kari...seminggu sekali mesti ada lauk ni...sedap leh cicah roti kan kak amy...alahaiii balik keje awal rini nak masak apa plak ni...

    ReplyDelete
  3. husband diya plg suka kepala ikan..kiteorang dlm umh ni berebut bahagian ekor..dia sorang je nk kepala hahahaha

    ReplyDelete