Thursday, July 6, 2017

resepi Paru Berlado yang sedap :)


ramai yg berpuasa 6 syawal kn..kot2 xtau nk masak apa
ni aku nk share resepi Paru Berlado
actually lebihkurang je masak mcm Keli Berlado...jom tgk resepinya


Bahan-bahan:

paru - direbus & dihiris
1 biji bawang besar -  dihiris
2 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
5 biji cili merah *
5 biji cili api *
3 biji limau kasturi - amik air perahan
gula, garam & air  secukupnya


**cili tu if nk lg pedas..tambah la lg byk....


Cara-cara:-


1. Paru di rebus sehingga empuk & di toskan.Kemudian dihiris kecik2.

2. Goreng paru dengan api yg sederhana dan ketepikan....nk garing lama la skit goreng..aku suka paru yg lembik2 tk brp suka sgt yg garing

3. Kisar smua bahan yg bertanda * masukkan skali perahan air limau kasturi, gula, garam & air secukupnya.

4. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau...masukkn hirisan bawang besar...kacau smp cili dh masak...if nk berkuah tambah sdikit air...kemudian masukkan paru yg telah di goreng td...siap utk dihidangkan.



hah 1 lauk ni pn dh cukup ...mkn ngan nasi panas2 + kicap kn


ni menu berbuka puasa aritu la..selain paru berlado ...ada mcm2 menu lg
adik ipar bw lauk smp 3 jenis ( gulai lemak ayam, gulai lemak daging & ayam goreng rempah)


9 comments:

  1. Sedapnya.. teringin lak nak cuba masak..

    ReplyDelete
  2. sedap. saya selalu masak paru ni jadi keras. tak tau kenapa

    ReplyDelete
  3. alaaaa sedap nyerrrr dah tadi cari paru cili nak makan nasi lemak takdo plak heh

    ReplyDelete
  4. sedapnya paru berlada. kalau qekra guna cili kering..

    ReplyDelete
  5. mak aiii..sedapnya paru berlada. Suka, beli je, tak pernah masak...sbb kalau g psr, tk pernah jumpa paru...kena cari psr lain gmknya ni

    ReplyDelete
  6. Tu diaaaa...sedap2 menu berbuka dia. Nany belum pernah masak paru lagi. Nak cuba lah one day. Sebab takde peminat paru kat rumah ni. Mungkin balik kampung nanti ke kan..masak siap2 jadikan buah tangan. Heheh..

    ReplyDelete
  7. woaah ni faveret.. sedap ngat ni makan ngan nasik panas je da jadi da..

    ReplyDelete