Thursday, May 7, 2020

Ikan Terubuk Bakar Air fryer




Susah nk jumpa ikan terubuk ..lama btul tk mkn
bila husband dpt beli yg besar ni kt pasar aritu, puas mkn 



Bakar dlm air fryer suhu 160 utk 25 minit.. 
sblum nk masuk air fryer tu, ikan tu just sapu skit minyak..
tknk bg ikan tu kering sgt...so hasilnya nanti juicy
lapik dgn aluminium foil



bahan2 utk buat air asam :
 cilipadi, air asam jawa, bawang, tomato, 
air panas ,belacan, gula &  garam secukup rasa


utk dinner bakar part ekor..yg part kepala ngan isi bdn tgh tu mkn utk lunch aritu
 suka part isi tgh sbb part ekor ngan kepala byk tulang haha

**utk yg tk pernah mkn ikan terubuk ni...kena hati2 sbb byk tulang


21 comments:

  1. Sedapnya makan ikan bakar. Sihat sikit drp digoreng.

    ReplyDelete
  2. Guna air fryer memang senang kerja hahaha Sis paling sukaa.. mengancam ar sambal asam tu..nak resepi plessss

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tu disertakan bahan2 utk wat air asam tu... cilipadi, air asam jawa, bawang, tomato,
      air panas ,belacan, gula & garam secukup rasa..

      Delete
  3. cantiknya kejadian ikan tu. lebih sihat kan guna aor fryer ni. macam nak beli lah haha

    ReplyDelete
  4. Ikan terubuk bakar cicah kuah asam - terbaik!!! Makan dengan nasi kosong pun takde hal. Yes. Yang tak biasa kena hati2 sebab tulang banyak

    ReplyDelete
  5. Ya Allah sedapnya ikan trubuk bakar lak tu hehehe tapi kita tak suka ikan ni ada tulang banyak leceh nak asingkan tapi ayag kita suka makan ikan ni memang berlemak dan kegemarannya hehehehe...

    ReplyDelete
  6. Sedap
    Tapi nak cari ikan terubuk pun susah sekarang

    ReplyDelete
  7. Wah... Antara wishlist kita nak ada seketul air fryer. Entah bila nak belinya. Tergoda nengok ikan bakar tu.. Menyelerakan!

    ReplyDelete
  8. Sis suka makan ikan terubuk bakar cicah sambal kicap..fuhhh nikmat cuma satu yg tak suka sb byk tulang

    ReplyDelete
  9. macam-macam sebenarnya kita boleh masak dengan AF ni. amat memudahkan bagi mommy. sedapnya ikan terubukk, tapi banyak tulang

    ReplyDelete
  10. Lama x.makan terubuk sejak anak kecil. Fav ayu ni. Dulu selalu makan dengan sambal kicap

    ReplyDelete
  11. Saya pun suka makan ikan bakar. Tapi tak pernah makan ikan ini. Next time nak try

    ReplyDelete
  12. Allahu, sedap nyer amy.
    esok or lusa, menu aida mungkin ikan pari pakar air fryer.
    semlm soping kat kedai depan nih, elok plak ada ikan pari fresh.
    tangkap la 3 keping sederhana. dgn air asam. wow! sedap.

    ReplyDelete
  13. Yelah..... hakak pun lama tak makan ikan terubuk. Sedap ikan terubuk ni lemak betul! Paling best bhg dekat dgn perut. Cuma tulah tulang banyak

    ReplyDelete
  14. ikan bakar je pun, tapi dah nampak sedap. lagi lagi kalau dapat cicah dengan sambal kicap tu. Memang favourite kita orang johor. Makan nasi boleh bertambah ni,

    ReplyDelete
  15. Ya Allah sedapnya ... Kita dah lama xmakan ikan terubuk cicah kuah cmtu ... Paling dgn sambal asm pun sedap dh kan... Sini ssh skit nk cari ikan terubuk

    ReplyDelete
  16. Ya Allah faveret betul ikan terubuk ni. Kena makan sorang-sorang sebab nak fokus cari tulang halus dia. nikmatnyaaaa dapat makan isi.

    ReplyDelete
  17. Sedapnya sis. saya dah lama nak beli air fryer. tapi tak terbeli-beli lagi. nanti nak usha la kat shopee.

    ReplyDelete
  18. Bertahuntak makan terubuk.Di Sabah memang tak ada ikan terubuk. Kalau di Sarawak memang banyak. Dapat makan terubuk masin dan telur terubuk masin dari Sarawak sajalah kami di sini.

    ReplyDelete
  19. sedapnyaaa.. suka bakar2 ni.. alahai.. nanti teringin nak beli Air Fryer pulak.. huhuhu.. nak masuk list lah lepas ni.. senang nak mengoreng2 tanpa minyak

    ReplyDelete
  20. untung betul ada air fryer. Senang kerja masak bakar membakar macam ni.

    ReplyDelete