Friday, June 7, 2024

Sup Ekor Noxxa




Lama tak makan menu Sup Ekor....
sedih btul sbb kedai tu je yg sup ekor nya byk isi
mkn kt tmpt lain slalunya isi ciput ๐Ÿคจ 


so kita masak sendiri puas mkn....beli ekor dkt St Rosyam Mart



sebelum ni chef husband pernah dh buat sup ekor ala thai
so kalini aku plak yg masak sempat la record video utk rujukan mendatang


guna Noxxa senang...lebih kurang mcm masak sup tulang noxxa juga
guna fungsi High Pressure selama 65 minit 



cara2 , bole refer dlm video aku share



siap utk dihidangkan


menu sup ekor ni masak time bulan puasa aritu
wajib ada sambal belacan & ikan masin



 

10 comments:

  1. Betullah, tak puas makan sup ekor kat kedai baik masak sendiri. Guna noxxa senang empuk dagingnya.

    ReplyDelete
  2. Memang sedap ni sup ekor. Masak sendiri puas hati sebab bahan boleh letak banyak2.

    ReplyDelete
  3. Senang nak masak daging ada pressure cooker macam Noxxa. Sedihnya kedai tu tutup masa PKP. Apa khabar la agaknya owner kedai tu ya.

    ReplyDelete
  4. Dulu asisten saya yg lama pandai buat sup ekor. Kami sebut sop buntut di sini. Tapi dah resign dia, asisten baru pula tak terlalu pandai masak ๐Ÿ˜…. Jadi dah lama saya tak makan ini. Kalo teringin sangat, pergi ke restoran yg jual ๐Ÿ˜„

    ReplyDelete
  5. ya Allah sedapnye sup... feveret lady ni...

    ReplyDelete
  6. Saya pun sama kak... prefer buat sup ekor lembu sendiri dari makan kat luar skrg ni. Kadang2 makan kat luar ekor lembunya masih liat la, terlalu pedas la, atau tak cukup ramuan la. Kalau teringin saya selalunya order dari Man & Meat dekat Pasar Chow Kit.

    ReplyDelete
  7. Jarang order sup ekor....selalu order sup tulang...bolehlah try..

    ReplyDelete
  8. Yumyyy.. ....
    Masak sup ekor or daging guna periuk Noxxa?? Mudah, cepat

    ReplyDelete