actually msk ikan stim ni paling senang cz campak2 saje:-p
ahad lps sementara dk tgu melodi
aku tgk tv2 dlu, ada masak2 bersama chef wan
kebetulan lak die tgh buat siakap stim thai
so hubbyku trus soh buat:-p
ada yg tnye resepi..ni aku nk share..
Bahan-bahan:
ikan siakap
bawang putih
sos ikan
daun limau purut
daun kesum
bunga kantan
tomato
cili api
garam
gula perang
ikan siakap
bawang putih
sos ikan
daun limau purut
daun kesum
bunga kantan
tomato
cili api
garam
gula perang
cara-cara:-
bersihkan ikan...lumurkan bawang putih + sos ikan......masukkan dlm periuk pengukus.....taburkan daun limau purut & daun kesum...stimkn...
potong tomato,bunga kantan,daun kesum,cili api...gaul smua bahan2...ltk sos ikan,garam& gula perang secukup rasa...
agak2 ikan dh masak dlm 20 minit, buka periuk buang daun limau purut & daun kesum...then tuang bahan2 yg dh digaul td atas ikan tu......siap utk dihidangkan...
potong tomato,bunga kantan,daun kesum,cili api...gaul smua bahan2...ltk sos ikan,garam& gula perang secukup rasa...
agak2 ikan dh masak dlm 20 minit, buka periuk buang daun limau purut & daun kesum...then tuang bahan2 yg dh digaul td atas ikan tu......siap utk dihidangkan...
slamat mencuba... :)
**aku jwb soklan2 yg tnye kt komen secara overall.....
-kalo kukus, tkyh ltk air,nanti mmg akan ada air byk tp kalo nk kuah byk ok gk ltk skit je tkyh byk2..bak kata nana,berenang2 ikan di lautan...hehehe...tkpn bole ltk sos tiram/kicap
-gula perang sama gk gula merah..guna gula biasa pn bole
-bole guna ikan lain, ikut suka hati korang..kalo tk suka ikan bole tukar mcm seafood spt udang,sotong,ayam dan lain2
boleh tolong buatkan untuk sy...malasnya nak memasak...
ReplyDeletemmg nmpak sgt menrik....=)
ReplyDeleteade daun limau n daun kesum
ReplyDeletemmg ptut pun sedap weih.
gula perang tu gula merah ke ek??konpius ni.. nk try jgk buat nmpk senang je..
ReplyDeletexde pengkus yang sesuai..pengukus yang ada tu kecik bebenor
ReplyDeletenyummm...nyummm...nyum...
ReplyDeletesedapnya...blh guna ikan lain?
laporrrr
ReplyDeletewey aku tag ko contest
http://syana-contest.blogspot.com/
mmg tak letak air ek?
ReplyDeletekita dlu nk masak ikan ni call shiera tanya resepi hahah
xpenah wat kan mana nk tau
kita boh air sekali ikan tu mcm berenang di lautan je banyak kuah heheh
bole try resepi ni nnt
sedapnyer kak, simple plak tu :)
ReplyDeletemy fav ni...tp tau order + mkn kat kedai ajer..tak pernah try msk ;P
ReplyDeletenampak sedap ler amy
ReplyDeleteboleh try next time nie....
sieys weh,dpt hirup kuah pon jadiklaaaa
ReplyDeletesdapnyeee...
ReplyDeletekene try ni...erin..nanti datang UPM calling2 tau..nak bagi barang si tisya ni...isshh macam mana aunty boleh lupa aritu..=)
ReplyDeleteselalu try kt kedai tomyam jek mihahahaha
ReplyDeletewah!bestnye sis....=)
ReplyDeletewah leh try ni selalu kita masak siakap 3 rasa je tak pernah try stim lagik
ReplyDeletetak leh makan ah stim2 ni...ntah rasa tekak loya..memang tak pernah makan pun...pernah makan sekali..pastu ader bad experienced..sampai sekarang tak mkn stim...
ReplyDeletewah bestnyerr ! bile mau try nihhh!!!
ReplyDeletesngnye..nnti nk try la..thks..
ReplyDeleteNmpak cm sdap.
ReplyDelete