Susah nk jumpa ikan terubuk ..lama btul tk mkn
bila husband dpt beli yg besar ni kt pasar aritu, puas mkn
Bakar dlm air fryer suhu 160 utk 25 minit..
sblum nk masuk air fryer tu, ikan tu just sapu skit minyak..
tknk bg ikan tu kering sgt...so hasilnya nanti juicy
lapik dgn aluminium foil
bahan2 utk buat air asam :
cilipadi, air asam jawa, bawang, tomato,
air panas ,belacan, gula & garam secukup rasa
utk dinner bakar part ekor..yg part kepala ngan isi bdn tgh tu mkn utk lunch aritu
suka part isi tgh sbb part ekor ngan kepala byk tulang haha
**utk yg tk pernah mkn ikan terubuk ni...kena hati2 sbb byk tulang
Sedapnya makan ikan bakar. Sihat sikit drp digoreng.
ReplyDeleteGuna air fryer memang senang kerja hahaha Sis paling sukaa.. mengancam ar sambal asam tu..nak resepi plessss
ReplyDeleteada tu disertakan bahan2 utk wat air asam tu... cilipadi, air asam jawa, bawang, tomato,
Deleteair panas ,belacan, gula & garam secukup rasa..
cantiknya kejadian ikan tu. lebih sihat kan guna aor fryer ni. macam nak beli lah haha
ReplyDeleteIkan terubuk bakar cicah kuah asam - terbaik!!! Makan dengan nasi kosong pun takde hal. Yes. Yang tak biasa kena hati2 sebab tulang banyak
ReplyDeleteYa Allah sedapnya ikan trubuk bakar lak tu hehehe tapi kita tak suka ikan ni ada tulang banyak leceh nak asingkan tapi ayag kita suka makan ikan ni memang berlemak dan kegemarannya hehehehe...
ReplyDeleteSedap
ReplyDeleteTapi nak cari ikan terubuk pun susah sekarang
Wah... Antara wishlist kita nak ada seketul air fryer. Entah bila nak belinya. Tergoda nengok ikan bakar tu.. Menyelerakan!
ReplyDeleteSis suka makan ikan terubuk bakar cicah sambal kicap..fuhhh nikmat cuma satu yg tak suka sb byk tulang
ReplyDeletemacam-macam sebenarnya kita boleh masak dengan AF ni. amat memudahkan bagi mommy. sedapnya ikan terubukk, tapi banyak tulang
ReplyDeleteLama x.makan terubuk sejak anak kecil. Fav ayu ni. Dulu selalu makan dengan sambal kicap
ReplyDeleteSaya pun suka makan ikan bakar. Tapi tak pernah makan ikan ini. Next time nak try
ReplyDeleteAllahu, sedap nyer amy.
ReplyDeleteesok or lusa, menu aida mungkin ikan pari pakar air fryer.
semlm soping kat kedai depan nih, elok plak ada ikan pari fresh.
tangkap la 3 keping sederhana. dgn air asam. wow! sedap.
Yelah..... hakak pun lama tak makan ikan terubuk. Sedap ikan terubuk ni lemak betul! Paling best bhg dekat dgn perut. Cuma tulah tulang banyak
ReplyDeleteikan bakar je pun, tapi dah nampak sedap. lagi lagi kalau dapat cicah dengan sambal kicap tu. Memang favourite kita orang johor. Makan nasi boleh bertambah ni,
ReplyDeleteYa Allah sedapnya ... Kita dah lama xmakan ikan terubuk cicah kuah cmtu ... Paling dgn sambal asm pun sedap dh kan... Sini ssh skit nk cari ikan terubuk
ReplyDeleteYa Allah faveret betul ikan terubuk ni. Kena makan sorang-sorang sebab nak fokus cari tulang halus dia. nikmatnyaaaa dapat makan isi.
ReplyDeleteSedapnya sis. saya dah lama nak beli air fryer. tapi tak terbeli-beli lagi. nanti nak usha la kat shopee.
ReplyDeleteBertahuntak makan terubuk.Di Sabah memang tak ada ikan terubuk. Kalau di Sarawak memang banyak. Dapat makan terubuk masin dan telur terubuk masin dari Sarawak sajalah kami di sini.
ReplyDeletesedapnyaaa.. suka bakar2 ni.. alahai.. nanti teringin nak beli Air Fryer pulak.. huhuhu.. nak masuk list lah lepas ni.. senang nak mengoreng2 tanpa minyak
ReplyDeleteuntung betul ada air fryer. Senang kerja masak bakar membakar macam ni.
ReplyDelete