Portuguese Egg Tart 🥧 Makan panas2 yummy 😋❤
ni buat time PKP dlu ....kan mcm2 resepi org share dlm group FB Air Fryer
yela pakat smua stay at home kan...manjang anak pn mcm2 request menu :-p
jom tgk resepinya...mudah je
Bahan-bahan:
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
6-7 sudu besar gula (ikut selera masing2, nk manis lebihkan, tknk manis sila kurangkan)
125 ml air
1 kotak kecil susu full cream (200ml tk silap)
2 sudu besar tepung jagung
Puff Pastry Square brand KAWAN
Aluminium foil cups
Cara-cara :
1) Masukkan semua bahan2 kecuali tepung jagung....pukul sampai sebati.
2) Kemudian masukkan tepung jagung dan kacau lagi sampai sebati.
3) Tekan pastry dalam aluminium foil cups dan potong lebihan.
4) Tuang adunan dalam aluminium foil cups
5) Bakar suhu 180 utk 12 minit lepas tu , tambah lagi masa 5 minit utk lebih garing😋
*part suhu sila adjust mengikut kesesuain Air Fryer masing2
*pastry tu bole di canai juga bagi nipis skit....
aku tktau tp lps tu ada baca org share la..tu psl nmpk tebal bila dlm aluminium foil cups tu
bancuhan tepung tu bole simpan dlm peti ais kalau tk abis
aku aritu buat 2x
ni 1st trial...comot skit...tp mmg sedap
ni kali ke-2 buat , baru cantik skit kejadiannya....mcm kt kedai tau :)
mkn panas2 ...yummmyy tummyyy....nk2 plak skarang ni ptg2 ujan je kan
bdk2 dh start cuti sekolah, bole la mak2 buat resepi ni nanti
buat sdiri , puas makan kan :-) selamat mencuba