pasti ramai yg suka Jeput Pisey a.k.a Cekodok Pisang kan...
nmpk mcm mudah je tp kalo adunan lembik ..tk menjadi sgt tau bila nk goreng
so kena pandai2 adjust tepung gandum ngan pisang tu
1st time la aku goreng cekodok pisang 21 ramadhan aritu
biasa MIL yg buat.... tkpun aku beli je :)
nasibaik menjadi walaupun rupa bulat2 tu tk brp cantik mcm org jual
janji ada rupa kan....awal licin time berbuka puasa tk sempat utk moreh :-p
Bahan2:
pisang,tepung gandum, garam, gula
Cara2:
ada baca guna hujung jari jatuhkan adunan dlm minyak panas tp aku guna sudu je
time nk goreng tu...api jgn besar..kn cpt hangus cekodok tu
selalu juga suami minta buat kodok pisang ni
ReplyDeletefeveret kami sekeluarga juga cekodok pisang ni! hehehe
ReplyDeletemudah dan sedap
ReplyDeletesedapnye jeput pisey.. kawey kalu wak jeput dok jaddi bulat .. uduh..
ReplyDeleteKalau cekodok pisang PZ yang buat sedap...
ReplyDeleteFavorite sangat. Especially yang arwah tok buat.
ReplyDeleteFavorite anak⁴ ni...
ReplyDeletePH pun kalau buat cekodok, guna sudu juga. Malas nak basuh² tangan hihi..
My boys suka jeput pisang home made esp i plak jrg2 jer buat🤣😂
ReplyDeleteKalau mak mak kita buat mesti sedap. Sedap jemput pisang. Suka jenis rangup di luar lembut di dalam.
ReplyDeletemkn panas2 fuhhh
ReplyDeleteboleh habis 10 biji
ada plak kopi o secawan
perghhhh mmg heaven!
Lama tak buat jemput pisang ni . Buat makan petang dengan kopi & teh memang layan ..
ReplyDelete