Friday, July 27, 2012

resepi PARU CELUP TEPUNG & PARU SAMBAL


ada blogger tanye resepi PARU CELUP TEPUNG
rsnye sama je mcm buat udang/sotong celup tepung
mayb jarang2 org buat paru celup tepung
tp tkpe aku share gk resepi :)




Bahan-bahan:

paru - ikut suka la byk mana nk buat

tepung yg hendak dicelop - guna tepung tempura mcm wat udang /sotong celup tepung tu pn bole rsnye...tp yg ni guna tepung ala2 KFC tp jgn tnye bli kt mana cz  MIL yg bli...bkn bli kt hypermarket tp bli timbang..tepungnye color oren & pedas2 skit mcm dicampur rempah gtu

cara-cara:-

-paru direbus supaya die lembut dan toskn...lpstu dipotong2 kecik2 then celup la kt tepung & di goreng dgn api yg sederhana besar....(jgn goreng lama nanti garing sgt tp if korang suka garing bole la)....siap utk dihidangkn...



nmpk mcm tk brp cantik je tp ranggup tau pastu cicah ngan sos thai...:)


dh alang2 share resepi paru celup tepung 
so aku nk share gk la resepi paru sambal



Bahan-bahan:

paru
bawah besar-dihiris
bawang merah-blend
bawang putih -blend
cili boh-blend
belacan-blend
garam
gula

cara-cara:-

-paru direbus then toskn lpstu dipotong2 kecik2 then digoreng dengan api yg sederhana...ketepikn...

-tumiskn bawang besar + bahan2 yg di blend smp garing...masukkn garam & gula secukup rs...kacau2 then masukkn paru yg telah digoreng...kacau smp sebati..siap utk dihidangkn....




8 comments:

  1. ooooo//...gitu...nnt nak try la kat umah MIL nnt ok tak..alang nak baliak johor arini

    ReplyDelete
  2. Owhtidakkkkkkkkk!!!!!!! Paru peberet no #1!!!!!!!! Takleh tahan dahhh...!!! *Fengsan*

    ReplyDelete
  3. kita pernah masak sambal paru je, tapi tak pernah wat goreng paru dgn tepung, nampak cam sedap leh la try nanti, paru kalo time bulan posa murah, tapi kalo dah raya perh...mahal giler...sekian

    ReplyDelete
  4. Sedp mmh sedap tp jarang makan paru sebab kolestrol dia tinggi
    Sesekali tingin tibai juga

    ReplyDelete
  5. sedapnyer tgk paru sambal ko..harus buat tuk berbuka nih!!..my paberet tuh!!..nyway..amy..follow eh blog baru aku tau..

    ReplyDelete
  6. makan paru sambal ni dengan nasi lemak pon sodap!!!

    ReplyDelete
  7. thanks for the resepi...
    nanti nak try... (~_*)

    ReplyDelete