Ike Singge ore klate panggil
kalo org luar panggil Ikan Singgang
mmg menu ni paling mudah dimasak
bahan2: ikan, bawang merah/putih,lengkuas, cili ijau (dr klate), asam keping, garam
masukkn smua bahan2 tu dlm periuk+ air pastu masak smp mendidih..senang kn:)
selain Ike Singge ada 2 menu lg utk berbuka smlm
paru masak sambal & paru celup tepung
sayur campur
hubbyku rajin smlm p PARAM bli kuehmuih
air kelapa je bli...oren & teh o homemade
**korang pernah mkn menu Ike Singge??
kalo ore klate sure pernah mkn....
picit cili api dalam kuah pergh...
ReplyDeleteike singge peberet tu..first puasa msk lauk te ler tp incik hubby tak mkn..aduh duh duh rugi betol kannn..hehe
ReplyDeletebos ore kelate, jadiknya penah makan, kikiki.. dia bwk p makan kat sri gombak nuh, tp xigt lak aku nama kedainya, tp seigt aku kedai tu ade juai kerabu kaki ayam.. hihihihi.. sedap hoiii!! selalu kan klo kuor mkn tomyam kailan ikan masin, mak jemah jemu okeh masakan thai2 nih, hamik ko mkn laok2 gini, lain sikit tukor2 selera.. kikiki
ReplyDeleteike singge ni peberet en asbeen sy kakak,,....sy mkn bila time domam je..kikikik...time demam tu sedap ike singge...
ReplyDelete3 tahun dok klate tp masih x ble telan ikan singgang tu, hehehe...
ReplyDeleteparu sambal tu nmpk sedap wo...
Hambo suko sgt!!hehe
ReplyDeletemenjejez air liur. patut laa ustaz kata makrukh letak gmbr makanan sedap2..haisshhh
ReplyDeletesedap ya amat, hehe
ReplyDeletekalu saya, tak letak lengkuas tapi tuko ngan kunyit ;)
pedas2 berdesing laagi sedap ;)
amy..itulah mknn ila dlm pantang aritu...paling senang masak n cepat... hehe...menu diet ni
ReplyDeletehoho, ni la febret lely..
ReplyDeletejirang org kelatang kang.. hahahha
nk sdp agi amy, sy letak kacang bendi..
woooo, best woo.. cicah ngan budu + tempoyak sket.. mabelesss...!
acu wat skali ke asben... hehehhe
baru semalam buat kak...
ReplyDeletesaya pakai ikang tongkol jek
suami rara org sana,MIL selalu masak,tp xpenah mkn sbb xreti nk mkn cane.hehe
ReplyDeletefeveret hubby, i suke lagi singge kuning heheheh
ReplyDeleteaku pn suke msk singgang kalo xde idea nk msk ape
ReplyDeletebleh hirup kuah
aku selalu buat kaler kuning
letak kunyit
kita masak singgang tak masuk bawang merah.. sedapnya lawan ngan budu penyek lada plok.. perghh terangkat
ReplyDeleteike singgah walau senang nok disediakan tapi terbaekkk.... keno pulok nyicoh nga budu. huhuhuhu
ReplyDeletepenah makey.. sedapp ... tmboh pulok kalau ada budu :) fuhhh...
ReplyDeleteike singge tu ikan singgang ek? pnh mkn tp bkn style kelantan ler..
ReplyDeleteparu celup tepung???1st time dengar..camner nak buat tuh???bleh mintak resepi??heheh....
ReplyDeletethanks in advance yaa...
coz paru tuh one of my fevret..
Masakan paling senang dan sedap..
ReplyDelete