biasa masak sup tulang dlm periuk biasa..
lambat la skit nk tunggu dagingnya empuk
ni dh ada noxxa so kita masak dlm ni la
Bahan-bahan :
tulang lembu ( dlm 1.kg setengah juga)
4 sekawan ( bunga lawang/kayu manis/bunga cengkih/buah pelaga)
sup bunjut
bawang merah-dihiris
bawang putih-dihiris
halia-ditumbuk
air
garam
daun sup
**sukatan utk bahan2 tu pandai2 la adjust ikut kesesuaian byk mn tulang lembu yg korang guna
cara-cara:-
1. Tulang lembu dibasuh ..kemudian toskan
2. Bahan hiris tu tumis dlm kuali siap2 ngan 4 sekawan tu..ada je resepi guna kaedah STIR FRY dlm noxxa tp xbuat..tumis sehingga naik bau
3. Masukkan tulang lembu ke dlm periuk noxxa
4. Masukkan air sehingga tenggelam tulang lembu
5. Masukkan bahan yg ditumis & ditumbuk dan sup bunjut
6. Guna fungsi High Pressure 30 minit dan tekan ON
7. Bila tamat masa 30 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.
8. Buka penutup dan tekan Stir Fry dan tekan ON...time ni bole la nk tambah garam secukup rasa or nk tambah air...kacau2 ...siap
2. Bahan hiris tu tumis dlm kuali siap2 ngan 4 sekawan tu..ada je resepi guna kaedah STIR FRY dlm noxxa tp xbuat..tumis sehingga naik bau
3. Masukkan tulang lembu ke dlm periuk noxxa
4. Masukkan air sehingga tenggelam tulang lembu
5. Masukkan bahan yg ditumis & ditumbuk dan sup bunjut
6. Guna fungsi High Pressure 30 minit dan tekan ON
7. Bila tamat masa 30 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.
8. Buka penutup dan tekan Stir Fry dan tekan ON...time ni bole la nk tambah garam secukup rasa or nk tambah air...kacau2 ...siap
yummmyyyy
lembut dagingnya
tabur daun sup ..ready to eat...hirup panas2 dapnyeeee
Senang sungguh ada Noxxa ni ye MT..... teringin pulak nak beli hihi....
ReplyDeleteSekarang ni dah mcm mcm brand kan.... tak taulah kualitinya sama ke tidak
fuhhhhhh - bila ler nk beli noxxa ni
ReplyDeletesenang ada noxxa...sy xde lagi noxxa....skjp je masak
ReplyDeletekolin pun selalu tumis darat, baru masuk dalam tu. Kolin punya Philips tapi sama aje dengan noxxa tu
ReplyDeleteCampur bawang goreng...huiiii terangkat..cili kicap sekali kan...aduhaiiiii mabeles
ReplyDeletesedapnyaa.. ya Allah fevret busyra ni... tambah nasi berkali2.
ReplyDeleteini gajet dalam wishlist aju ni amy, kalau ada noxxa ni memang mudah kerja memasak kan, lapar tengok sup tulang ni yummy
ReplyDeleteFuhh sedapnyaa sup tulang. Ada noxxa semua jadi mudah. Heheh.
ReplyDeleteHari ni Syida tengah masak sup tulang guna noxxa jugak ni. Tengah mencari cara2 yang kena dengan diri sendiri..hehe.. tapi daging memang lembut sangat pakai noxxa. Senang tak yah nak melanhuk tunggu depan periuk😆
ReplyDelete