Monday, March 30, 2020

resepi Gulai Kuning Nasi Berlauk Klate yang sedap


aku 1st time la buat ni...kt area umh aku pn ada 1 tmpt yg jual nasi berlauk mmg sedap
dh musim PKP ni kedai tu tutup ..so masak la kita..moh tgk resepinya



Bahan-bahan:

ikan mabong 3 ekor di kerat 2 dpt la 6 ketul
1 biji bawang besar -di kisar
2 ulas bawang putih -di kisar
1 sudu besar cili boh -di kisar
1 inci kunyit hidup -di kisar
1 kotak santan
asam keping
kacang panjang
gula & garam secukup rasa


**ikutkan buat gulai kuning nasi berlauk ni guna ikan tongkol tp dlm peti ais tkde so aku guna ikan mabong..sukatan bahan2 tu pandai2 la adjust ikut byk mn ikan yg korang guna


cara-cara:-

1.Panaskn minyak, tumis bahan2 yg dikisarsmp terbit minyak

2. Masukkan  santan, asam keping & air secukupnya..sentiasa kacau supaya santan tak berketul 

3. Setelah mendidih, masukkan ikan, kacang panjang, garam & gula secukup rasa...masak dgn api perlahan sehingga kuah nmpk pekat..siap utk dihidangkan

**kalau korang tgk dlm video ni ada aku masukkan nenas...actually resepi asal mmg tkde nenas tau tp sbb nenas ada skit dlm peti ais..so aku masukkan skali...kalau korang buat just ltk kacang pjg je



kalau menu nasi berlauk ni..kena ada sambal ngan timun..
yg ikan masin tu tkde pn tau...so selamat mencuba





25 comments:

  1. sedapnya..macam masak lemak pulak ek sebab warna kuning

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan2 lain skit dr masak lemak...actually ada ltk lengkuas tp kt umh tkde

      Delete
  2. Ermmm...sedapnya... Terima kasih atas perkongsian resipi ni.. Boleh try

    ReplyDelete
  3. Sedap sangat ni boleh buat nanti..

    ReplyDelete
  4. Warna gulai kuning tu cantik... warna original kunyit hidup. Mesti semerbak jew aromanya sewaktu menumis kan. Sedap!

    ReplyDelete
  5. Ikan mabong pun sedap kak isinya tebal

    ReplyDelete
  6. Kira masak lemaklah ni.
    memang sedap guna ikan mabong

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan2 lain skit dr masak lemak...actually ada ltk lengkuas tp kt umh tkde

      Delete
  7. Tgh xde idea nak masak apa.. nak try masak ninsantan Pula xde huu

    ReplyDelete
  8. Seda! Suka gak kadang campur kacang panjang dengan ikan masak lemak cili api

    ReplyDelete
  9. Dah agak mesti masakan orang Kelantan. Ni kalau tambah dengan budu lagilah bertambah sedap. Nanti bolehlah cuba resipi ini.

    ReplyDelete
  10. Waa menyelerakan saungguh..upa masak lemaknya sama juga macam lemak di Johor ni...nanti boleh cuba plak resepi lemak Kelantan ni..

    ReplyDelete
  11. Nampak menyelerakan ni Amy. Dania suka la kalau masak kuning ni. Ummi dia kurang sikit. Nanti nak cuba masak style Amy ni pulak sebab tak pernah masak lagi style ni.

    ReplyDelete
  12. sedap!! kena dengan sambal tu nak pula ada ikan masin memang bertambahla nasinya. aju memang suka sangat ikan atau ayam masak lemak kuning

    ReplyDelete
  13. Sedapnyaa lauk nii, tambah pulak ada ikan masin tu dengan if tambah ulam-ulaman makan dengan nasi, mmg mau bertambah sepinggan tak cukup kan haha.

    ReplyDelete
  14. kalau ada budu sedap tak? mommy suka makan budu. letak cabai banyak sikit. perghhh terangkat. kena pulak dengan masakan lemak

    ReplyDelete
  15. Tengok kuah tu pekatnya. Kecur liur dibuatnya. Nampak senang saja nak sediakan. Nanti nak try masak lah. Thanks kak share resipi.

    ReplyDelete
  16. lebih kurang mcm masak lemak, ekk.
    tapi ada kelainan sikit la kot kan.
    nampak pekat, sedap kuah nyer tu, amy.

    ReplyDelete
  17. memang sedap ni. rasa pedas masam dia seimbang. best2 nanti boleh cuba

    ReplyDelete
  18. Nampak sedap je tengok lauk ni. Skrang ni makin ramai share resepi. Duduk rumah saje memang kena olah banyak resepi

    ReplyDelete
  19. favourite sangat ni. kalau beli nasi kat kedai untuk breakfast memang selalu cari kuah kuning ni. ada ayam goreng pulak. memang menambah

    ReplyDelete
  20. saya suka makan lauk2 yang kuah2 ni.. pastu ikan masin.
    wehhh layannn..

    ReplyDelete