aku 1st time la buat ni...kt area umh aku pn ada 1 tmpt yg jual nasi berlauk mmg sedap
dh musim PKP ni kedai tu tutup ..so masak la kita..moh tgk resepinya
Bahan-bahan:
ikan mabong 3 ekor di kerat 2 dpt la 6 ketul
1 biji bawang besar -di kisar
2 ulas bawang putih -di kisar
1 sudu besar cili boh -di kisar
1 inci kunyit hidup -di kisar
1 kotak santan
asam keping
kacang panjang
gula & garam secukup rasa
**ikutkan buat gulai kuning nasi berlauk ni guna ikan tongkol tp dlm peti ais tkde so aku guna ikan mabong..sukatan bahan2 tu pandai2 la adjust ikut byk mn ikan yg korang guna
1 biji bawang besar -di kisar
2 ulas bawang putih -di kisar
1 sudu besar cili boh -di kisar
1 inci kunyit hidup -di kisar
1 kotak santan
asam keping
kacang panjang
gula & garam secukup rasa
**ikutkan buat gulai kuning nasi berlauk ni guna ikan tongkol tp dlm peti ais tkde so aku guna ikan mabong..sukatan bahan2 tu pandai2 la adjust ikut byk mn ikan yg korang guna
cara-cara:-
1.Panaskn minyak, tumis bahan2 yg dikisarsmp terbit minyak
2. Masukkan santan, asam keping & air secukupnya..sentiasa kacau supaya santan tak berketul
3. Setelah mendidih, masukkan ikan, kacang panjang, garam & gula secukup rasa...masak dgn api perlahan sehingga kuah nmpk pekat..siap utk dihidangkan
**kalau korang tgk dlm video ni ada aku masukkan nenas...actually resepi asal mmg tkde nenas tau tp sbb nenas ada skit dlm peti ais..so aku masukkan skali...kalau korang buat just ltk kacang pjg je
**kalau korang tgk dlm video ni ada aku masukkan nenas...actually resepi asal mmg tkde nenas tau tp sbb nenas ada skit dlm peti ais..so aku masukkan skali...kalau korang buat just ltk kacang pjg je
kalau menu nasi berlauk ni..kena ada sambal ngan timun..
yg ikan masin tu tkde pn tau...so selamat mencuba
sedapnya..macam masak lemak pulak ek sebab warna kuning
ReplyDeletebahan2 lain skit dr masak lemak...actually ada ltk lengkuas tp kt umh tkde
DeleteErmmm...sedapnya... Terima kasih atas perkongsian resipi ni.. Boleh try
ReplyDeleteSedap sangat ni boleh buat nanti..
ReplyDeleteWarna gulai kuning tu cantik... warna original kunyit hidup. Mesti semerbak jew aromanya sewaktu menumis kan. Sedap!
ReplyDeletethat looks so good.
ReplyDeleteIkan mabong pun sedap kak isinya tebal
ReplyDeleteKira masak lemaklah ni.
ReplyDeletememang sedap guna ikan mabong
bahan2 lain skit dr masak lemak...actually ada ltk lengkuas tp kt umh tkde
DeleteTgh xde idea nak masak apa.. nak try masak ninsantan Pula xde huu
ReplyDeleteSedapnya gulai kuning..
ReplyDeleteSA salin resepi eh..thanks...
ReplyDeleteSeda! Suka gak kadang campur kacang panjang dengan ikan masak lemak cili api
ReplyDeleteDah agak mesti masakan orang Kelantan. Ni kalau tambah dengan budu lagilah bertambah sedap. Nanti bolehlah cuba resipi ini.
ReplyDeleteWaa menyelerakan saungguh..upa masak lemaknya sama juga macam lemak di Johor ni...nanti boleh cuba plak resepi lemak Kelantan ni..
ReplyDeleteNampak menyelerakan ni Amy. Dania suka la kalau masak kuning ni. Ummi dia kurang sikit. Nanti nak cuba masak style Amy ni pulak sebab tak pernah masak lagi style ni.
ReplyDeletesedap!! kena dengan sambal tu nak pula ada ikan masin memang bertambahla nasinya. aju memang suka sangat ikan atau ayam masak lemak kuning
ReplyDeleteSedapnyaa lauk nii, tambah pulak ada ikan masin tu dengan if tambah ulam-ulaman makan dengan nasi, mmg mau bertambah sepinggan tak cukup kan haha.
ReplyDeletekalau ada budu sedap tak? mommy suka makan budu. letak cabai banyak sikit. perghhh terangkat. kena pulak dengan masakan lemak
ReplyDeleteTengok kuah tu pekatnya. Kecur liur dibuatnya. Nampak senang saja nak sediakan. Nanti nak try masak lah. Thanks kak share resipi.
ReplyDeletelebih kurang mcm masak lemak, ekk.
ReplyDeletetapi ada kelainan sikit la kot kan.
nampak pekat, sedap kuah nyer tu, amy.
memang sedap ni. rasa pedas masam dia seimbang. best2 nanti boleh cuba
ReplyDeleteNampak sedap je tengok lauk ni. Skrang ni makin ramai share resepi. Duduk rumah saje memang kena olah banyak resepi
ReplyDeletefavourite sangat ni. kalau beli nasi kat kedai untuk breakfast memang selalu cari kuah kuning ni. ada ayam goreng pulak. memang menambah
ReplyDeletesaya suka makan lauk2 yang kuah2 ni.. pastu ikan masin.
ReplyDeletewehhh layannn..