Wednesday, October 2, 2013

resepi CHEESEKUT...sedap & mudah disediakan


time aku update kt instagram & fb...rmi yg tnye resepi CHEESEKUT
actually kalo korang google resepi sama je bahan2 utama
cuma yg beza part topping tu...ikut suka la nk ltk apa pn
dh rmi pn yg buat yg mana aku dh inform kt diorang aritu
ok jom tgk resepi ikut versi aku plak


Bahan-bahan:

1 pek biskut hup seng deluxe crackers (bole je nk guna biskut lain tp aku bc review katanye tk sedap sgt..so kwn2 sila cr yg mcm dlm gmbr ni ye...ada kwn aku ckp tk jumpa...aku bli biskut ni kt giant)
1/2 tin susu pekat (kalo tk suka manis ..jgn ltk byk...aku ltk lebih kurang 1/4 je)
250g cream cheese Philadelphia (aku bli yg kt kedai jual brg2 kek murah skit)
4 sudu besar fresh milk ( aku guna low fat sbb feeling kurus...haha:-p tk kisah low fat or fresh cream or UHT.....janji susu segar kan.)

utk topping:

milo 3 in 1 & nestum (tk ltk pn tkpe...ikut suka korang..ada gk ltk fruit cocktail,strawberry, nutella)


Cara-cara:

mixer kt umh mama aku rosak...so aku guna blender je senang tp jugn plak korang guna blender yg blend cili tu...maunye pedas dessert korang :-p


1. potong dadu cream cheese
2. tuang susu pekat
3. jika tkmo manis.....jgn tuang 1/2 tin..tuang skit2 dlu..aku guna dlm 1/4 je
4. masukkan 4 sudu besar fresh milk...yg ni agak2 la..jgn terlalu cair & jgn terlalu pekat...agak2 la ye
5. blend kn smua bahan2 td sehingga sebati
6. siap adunan cream cheese utk buat lapisan

susun dh bekas...aku guna 2 bekas kaca queen anne ni


1.biskut deluxe crackers di celup ke dlm fresh milk & disusun dlm bekas...jgn celup lama kn lebik
2.kemudian lapiskan dgn adunan cream cheese td 
3. ulang langkah 1 & 2 sehingga abis & sejukkan di dlm peti ais sekurang2nya 6 jam...lg sejuk...lg sedap
4. before potong..hias la topping ikut suka korang...aku buat 2 topping...1 bekas topping milo tabur...lg 1 bekas nestum tabur

**part adunan cream cheese tu mcm tercair skit tp bila sejukkn ok...so korang kena agak2 la ye..jgn pekat sgt & jgn cair sgt
**part topping tu aku tabur bila dh sejuk dlm peti ais & time nk potong


**skali tgk mcm tiramisu cumanya kos CHEESEKUT lg murah dr tiramisu


siap utk dihidangkan...nmpk comot tp rs sedap
so selamat mencuba...

30 comments:

  1. hoi sedapnye ..rmi2 up n3 resepi ciskut nih,heheh

    ReplyDelete
  2. nampak sedap ! ramai yang dah mencuba.. bila la Ros pulak nak try..

    ReplyDelete
  3. menarik tertarik, mcm senang jer, leh try

    ReplyDelete
  4. semua bahan2 dh ada..cuma kena pi cari cream cheese lah...tulah skun fenomena ciskut pulak :)
    bertambah2lah lemak org msia ni hahaha..

    ReplyDelete
  5. tgk ramai dh buat...
    mudah kn..
    nk try gk la..haha

    ReplyDelete
  6. wina punya hari tu pun comot jugak tapi sedappp!

    after this boleh cuba letak topping pulak :)

    ReplyDelete
  7. sedapnya... tapi tak le makan manis ...

    ReplyDelete
  8. terliurnya tengok ..resepi pun senang ja..mau juga try nanti..

    ReplyDelete
  9. Sedap! Tp tu la nasrb cheese tu mahal takde la bleh buat selalu.. Klu murah mau hari2 buat kot haha! :)

    ReplyDelete
  10. cedapnya. Harus cuba, try n buat. Sall minta izin rembat resepi ye.

    ReplyDelete
  11. suka benda2 senang nieH..hehehhe.......

    mmg harus cuba!!

    ReplyDelete
  12. Dh cuba dan sgt mudah. Hehehe... sedap tol cheesekut nie. (^_^)

    ReplyDelete
  13. Sedap..dah buat byk kali pon x jem nak mkn. .. saya ni memang suka mkn cheese.
    www.villavitaminibu.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Lahaii sedapnye. Nak buat pun macam senang... nanti Maksue nak cubalah...

    ReplyDelete
  15. dah lama nak try buat..tapi tak terbuat..huhu
    http://mamamursyid.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Blh juga guna biskut marie. Dan tambahkan 2sudu besar perahan lemon kedlm adunan cream cheese n susu, supaya xcpt muak(kot mkn cheese byk2 kan cpt muak). Sy dh byk kali try n error, sy lebih suka layer n topping nestum+chocolate rice. Yummmy.....for cheese fans.

    ReplyDelete
  17. Dah try. .sedap. .tapi terlembek. .hehehe

    ReplyDelete
  18. topping tu letak terus bru masuk peti ke time dh nk mkn bru letak:)

    ReplyDelete
  19. syuhaida..topping tu ikut suka..nk ltk lps tu br msk peti ais pn bole...sy ltk time dh sejuk & dh nk potong

    ReplyDelete
  20. Tapi..advisable nestum jgn letak banyak sgt..nant tertawar dah xsedap..

    dan..
    WAJIB BACA NI JUGA ---> PCOS Dan Peluang Kehamilan

    ReplyDelete
  21. tq for sharing...suami dan anak-anak suka makan...insyaallah nak cuba buat sendiri lepas nie...

    ReplyDelete
  22. DAH LAMA ANAK2 MINTAK BUAT NI
    TP MACAM BANYAK BAHAN
    TGK RESEPI NI CAM X BANYAK BAHAN
    BOLEH LAH CUBA NANTI
    TQ YER..NANTI SY SHARE HASILNYA

    ReplyDelete
  23. syahida johar..bole je tp maybe dr segi rasa lain skit kot hehe

    ReplyDelete
  24. Saya dah trybbuat cheesekut best. Ada tgk tutorial kat Youtube.com jugak.

    ReplyDelete