Followers MamaTisya

Tuesday, October 25, 2011

resepi TIRAMISU versi MamaTisya


hah rmi yg mintak resepi bila tgk entry 1st trial aku berjaya wat TIRAMISU...
aku pn lama dh tringin nk wt then bila tgk blog Jaja , die pn ada wat so aku pn cuba la
hah korang pn bole buat..so lps ni tkyh la bli kt SecretRecipe or mn2 kedai bakery 
cz dpt 1 slice je..mn cukup:-p...kn bli byk slice mhl......kalo wat sendiri dpt mkn byk.....
ok meh nk citer lg...sebab apa resepi versi MamaTisya cz aku google byk resepi...
kalo korang google pn mmg byk...ada guna bahan tu, ada guna bahan ni...
tp die punye bahan asas tu sama je...cuma aku je suka suki adjust ikut citarasa aku..
so korang pn bole adjust jugak ikut suka korang :)


terbyg2 kesedapannye....tp tkleh mkn slalu cz cheese..menari2 lemak dlm bdn:-p



Bahan-bahan
1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

**nescafe tu aku guna yg 3 in 1 (1paket).....kalo yg xsuka nescafe nk guna milo or mocha or cappucino pn bole..kalo nk pekat letak la byk ....ikut selera korang la...biskut tiramisu tu kalo nk tukar ngan kek span perisa coffee pn bole...


Cara-cara
  1. Bancuh nescafe dengan satu cawan air panas....ketepikn dlu
  2. Pukul gula+cheese+whipping cream smp kembang 
  3. Celup biskut ke dalam air nescafe & susun dlm bekas kaca
  4. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
  5. Tabur serbuk koko pastu ulang step 3 & 4
  6. Tutup dgn aluminium foil and sejukkn dlm fridge semalaman
  7. Hiaskan dengan serbuk koko bila time nk mkn


**tp kalo xsbr dh nk mkn atleast 4jam sejukkn tp lg sejukkkkk lg besttttttttt :) kalo xbrp sejuk nk potong nanti payah...so kena mkn secara cedok...kalo semalaman atleast leh potong mcm aku wt tu...

**mlm tu layan TIRAMISU sambil tgk MasterChef Malaysia :)
 
**ada soklan???nanti aku jwb kalo korang xphm..mmg senang  & cpt disediakan....xsilap aku dlm 30minit dh siap:)


30 comments:

@e_da said...

mamatisya sorry tanya.. biskut ladufinger tu camana rupa dia? hihihi tq share resepi yek

Nana said...

boel try nanti ni
ntah bile rajin nk buat ntah hha
aritu reepi oreo cheese cake berzaman dah amek xbuat2 juga

~ana~ said...

oooo guna biskut erk...kalau tau nak guna biskut, boleh bg biskut lady finger yg balance ana punya dulu..hu3x..

atty's said...

bila ler nak timbul kerajinan kty nak terai ni..weekend sokmo bz

syanasaid said...

hamboii kamo
bleh bukak kaunter dessert gini

tiefazatie said...

wah..best2..hee..tq sis..
sis..biskut lady finger tue yg pjg2 tue ke?
maaf le..xtau..haha

♥cikmOt♥ said...

saya tunggu delivery dari akak ni...hehehe...

MyKhalish said...

vaaa vaahhh...drooolinnngggg yer... sila ajak sy tmpg mkn bole.. ekekek...

syariza09 said...

tiramisu ni mmg x yah bakar ekk, yg versi bakar ada tak

AyuArjuna BiGoshh said...

wajib tryyyyyyyyyyyyyyyyy :) tq aimi :)

el said...

a'ah sekut ladyfinger caner ghope nye..n biskut tiramisu ada jual kt mn

syawalsimpsons said...

MMG SAYA LA YANG AKAN MENERAI...KIKIKIK

Rinna said...

Nampak cam senang jerk..tapi tu ler..tau bila laa nak mencubanya.. sedap plak nengoknyaa.. :)

mama_umar_maryam said...

aku same mcm nanalah, resepi kek oreo ko yg simple tu pon aku xcube lagi..tp xper,usehe nk simpan resepi tu ader,hahaha

Mama Zharfan said...

bila me nak merasa hasil air tgn amy ni hehheh

fAtrinA said...

Wahhh nak try jugak la :)

zar_ena said...

wah ena pun nak try buat la

~diAhOntHeblOg~ said...

ish..xtahan ase nye..malas da buat..tlg buat lg cik puan..sy nk mkn.. :P

Myra Jay said...

Sedapnyer..

Nanti nak try la buat :)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah mantop & sedapnya kita pernha makan kawan buat, memnag yummy2 tapi tu la tak leh nak makan selalu

e!ya said...

kita baru try tadi resepi sama gak amik kat myresepi..mudah jer kan..nyum2

fieda said...

mudah nmpknya resepi ni..

farra8979 said...

nampak cam senang. nanti mau try buat.. ^__^

Iryani Noor said...

ngegegegge resepi ni nampak simple... balik ni nk terus try buat =p.. tq for sharing

IntaNBerliaN said...

sungguh senang.. nak kene try ni... nanti ada ms ajak hubby beli brg la.. hihii

#ciksuzlin said...

mana nak beli lady finger ni?

kayna said...

mama tisya. kayna tak jumpa jugak lady finger. guna cake jek. Alhamdulillah jadi.

cinda said...

salam perkenalan...perhh bila la dapat p sana...

budakbarubelajar said...

Salam.boleh tak kalau nak gantikan gula halus dengan gula kastor?harap boleh balas
:D

mama tisya said...

utk budakbarubelajar..bole guna gula kastor..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...