hah rmi yg mintak resepi bila tgk entry 1st trial aku berjaya wat TIRAMISU...
aku pn lama dh tringin nk wt then bila tgk blog Jaja , die pn ada wat so aku pn cuba la
hah korang pn bole buat..so lps ni tkyh la bli kt SecretRecipe or mn2 kedai bakery
cz dpt 1 slice je..mn cukup:-p...kn bli byk slice mhl......kalo wat sendiri dpt mkn byk.....
ok meh nk citer lg...sebab apa resepi versi MamaTisya cz aku google byk resepi...
kalo korang google pn mmg byk...ada guna bahan tu, ada guna bahan ni...
tp die punye bahan asas tu sama je...cuma aku je suka suki adjust ikut citarasa aku..
so korang pn bole adjust jugak ikut suka korang :)
Bahan-bahan
1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
**nescafe tu aku guna yg 3 in 1 (1paket).....kalo yg xsuka nescafe nk guna milo or mocha or cappucino pn bole..kalo nk pekat letak la byk ....ikut selera korang la...biskut tiramisu tu kalo nk tukar ngan kek span perisa coffee pn bole...
Cara-cara
- Bancuh nescafe dengan satu cawan air panas....ketepikn dlu
- Pukul gula+cheese+whipping cream smp kembang
- Celup biskut ke dalam air nescafe & susun dlm bekas kaca
- Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
- Tabur serbuk koko pastu ulang step 3 & 4
- Tutup dgn aluminium foil and sejukkn dlm fridge semalaman
- Hiaskan dengan serbuk koko bila time nk mkn
**tp kalo xsbr dh nk mkn atleast 4jam sejukkn tp lg sejukkkkk lg besttttttttt :) kalo xbrp sejuk nk potong nanti payah...so kena mkn secara cedok...kalo semalaman atleast leh potong mcm aku wt tu...
**mlm tu layan TIRAMISU sambil tgk MasterChef Malaysia :)
**ada soklan???nanti aku jwb kalo korang xphm..mmg senang & cpt disediakan....xsilap aku dlm 30minit dh siap:)
mamatisya sorry tanya.. biskut ladufinger tu camana rupa dia? hihihi tq share resepi yek
ReplyDeleteboel try nanti ni
ReplyDeletentah bile rajin nk buat ntah hha
aritu reepi oreo cheese cake berzaman dah amek xbuat2 juga
oooo guna biskut erk...kalau tau nak guna biskut, boleh bg biskut lady finger yg balance ana punya dulu..hu3x..
ReplyDeletebila ler nak timbul kerajinan kty nak terai ni..weekend sokmo bz
ReplyDeletehamboii kamo
ReplyDeletebleh bukak kaunter dessert gini
wah..best2..hee..tq sis..
ReplyDeletesis..biskut lady finger tue yg pjg2 tue ke?
maaf le..xtau..haha
saya tunggu delivery dari akak ni...hehehe...
ReplyDeletevaaa vaahhh...drooolinnngggg yer... sila ajak sy tmpg mkn bole.. ekekek...
ReplyDeletetiramisu ni mmg x yah bakar ekk, yg versi bakar ada tak
ReplyDeletewajib tryyyyyyyyyyyyyyyyy :) tq aimi :)
ReplyDeletea'ah sekut ladyfinger caner ghope nye..n biskut tiramisu ada jual kt mn
ReplyDeleteMMG SAYA LA YANG AKAN MENERAI...KIKIKIK
ReplyDeleteNampak cam senang jerk..tapi tu ler..tau bila laa nak mencubanya.. sedap plak nengoknyaa.. :)
ReplyDeleteaku same mcm nanalah, resepi kek oreo ko yg simple tu pon aku xcube lagi..tp xper,usehe nk simpan resepi tu ader,hahaha
ReplyDeletebila me nak merasa hasil air tgn amy ni hehheh
ReplyDeleteWahhh nak try jugak la :)
ReplyDeletewah ena pun nak try buat la
ReplyDeleteish..xtahan ase nye..malas da buat..tlg buat lg cik puan..sy nk mkn.. :P
ReplyDeleteSedapnyer..
ReplyDeleteNanti nak try la buat :)
wah mantop & sedapnya kita pernha makan kawan buat, memnag yummy2 tapi tu la tak leh nak makan selalu
ReplyDeletekita baru try tadi resepi sama gak amik kat myresepi..mudah jer kan..nyum2
ReplyDeletemudah nmpknya resepi ni..
ReplyDeletenampak cam senang. nanti mau try buat.. ^__^
ReplyDeletengegegegge resepi ni nampak simple... balik ni nk terus try buat =p.. tq for sharing
ReplyDeletesungguh senang.. nak kene try ni... nanti ada ms ajak hubby beli brg la.. hihii
ReplyDeletemana nak beli lady finger ni?
ReplyDeletemama tisya. kayna tak jumpa jugak lady finger. guna cake jek. Alhamdulillah jadi.
ReplyDeletesalam perkenalan...perhh bila la dapat p sana...
ReplyDeleteSalam.boleh tak kalau nak gantikan gula halus dengan gula kastor?harap boleh balas
ReplyDelete:D
utk budakbarubelajar..bole guna gula kastor..
ReplyDelete