aritu ada yg tnye resepi ikan keli berlado
so aku nk share ngan uolsss
selain dr ikan keli...bole je guna ikan lain
Bahan-bahan:
4 ekor ikan keli
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
5 biji cili merah *
5 biji cili api *
3 biji limau kasturi - amik air perahan
sedikit belacan
gula, garam &air secukupnya
**cili tu if nk lg pedas..tambah la lg byk....
**kalo yg tk mkn ikan keli...bole je tukar ngan ikan lain...tkpn bole guna ayam, udang, sotong...ikut suka korang la
Cara-cara:-
1. Ikan keli dibersihkan...kalo tkmo bg hanyir ikan tu, rendam dlu dgn air asam jawa.....kemudian ikan keli di tos kn & di belah dua.....lumurkan kunyit + garam tp kalo tkmo belah nk trus goreng sekor pn bole......utk yg tk pernah goreng ikan keli...sila berhati2 cz ia akan meletop2 so dinasihatkn tutup kuali ngan penutup time tgh goreng....dh siap goreng ketepi kan.
2. Kisar smua bahan yg bertanda * dgn belacan, perahan air limau kasturi, gula, garam & air secukupnya.
3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau...masukkn hirisan bawang besar...kacau smp cili dh masak...if nk berkuah tambah sdikit air...kemudian masukkan ikan keli yg telah di goreng td...siap utk dihidangkan.
la la la laparrrr...!
ReplyDeletesedap tu...boleh la buat ni...tp ikan lain
ReplyDeleteSedap tu Amy.. Ikan keli fav aku.
ReplyDeletedapnyer.... ;)
ReplyDelete