ayam masak lemak cili padi ke cili api???
certain org sebut menu ayam masak lemak cili padi
ada juga yg sebut ayam masak lemak cili api
aku rs cili padi & cili api sama kn...ke lain...hahaha
okla moh ler tgk resepi nk share ni
5 ketul ayam
1 kotak santan (200ml)
1 biji bawang besar**
1 biji cili besar**
3 biji cili padi **
serbuk kunyit**
serai-diketuk
asam keping
gula, garam & air secukupnya
-bahan2 yg bertanda ** di kisar
-bahan2 tersebut perlu diadjust ikut byk mana ayam korang guna...
-cili tu kalo nk pedas sila lebihkan...aku masak tk pedas sgt sbb tisya nk mkn kn
Cara-cara:-
1. Bersihkan ayam & toskan
2. Masukkan santan, air & bahan2 yg dikisar ke dlm periuk ...masak atas api sederhana...sentiasa kacau supaya santan tk berketul
3. Masukkan ayam, asam keping, serai , gula & garam, secukupnya...
4. Kacau sehingga sebati & mendidih...siap utk dihidangkan
2. Masukkan santan, air & bahan2 yg dikisar ke dlm periuk ...masak atas api sederhana...sentiasa kacau supaya santan tk berketul
3. Masukkan ayam, asam keping, serai , gula & garam, secukupnya...
4. Kacau sehingga sebati & mendidih...siap utk dihidangkan
hidangkan dgn telur dadar & timun
menu lunch sabtu aritu..awal siap masak dlm 10pg sbb tk bfast pg tu
alahaiii sedap la pulak..
ReplyDeletesedapnya.. lama xmasak gulai ayam..
ReplyDeletetetiba pulak teringin nak makan gulai ni..lagi pedas lagi akak suka:)
ReplyDeletelahaiii..sedapnya...
ReplyDelete