utk perap Ayam:
4 ketul ayam part peha
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Sedikit warna kuning/saffron
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Sedikit warna kuning/saffron
1 kiub ayam-ltk masa rebus ayam
utk Nasi:
2kg beras basmathi ( 1kg beras = 4 cawan)
2 sudu minyak sapi
4 cawan air per 1 kg beras
2 biji bawang besar- di kisar
6 ulas bawang putih-dikisar
2 inci halia -dikisar
Rempah tumis - kayu manis, bunga lawing, pelaga, bunga cengkih
Sos:
1 biji tomato
5 biji cili besar
1 tangkai ketumbar
Garam
Gula
Perahan Lemon
(Semua bahan ini dimesin halus)
Salad Arab:
1 biji timun- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
perahan lemon ( kalo tkde lemon guna cuka pn bole)
garam/gula
Gaulkan semua bahan.
utk Nasi:
2kg beras basmathi ( 1kg beras = 4 cawan)
2 sudu minyak sapi
4 cawan air per 1 kg beras
2 biji bawang besar- di kisar
6 ulas bawang putih-dikisar
2 inci halia -dikisar
Rempah tumis - kayu manis, bunga lawing, pelaga, bunga cengkih
Sos:
1 biji tomato
5 biji cili besar
1 tangkai ketumbar
Garam
Gula
Perahan Lemon
(Semua bahan ini dimesin halus)
Salad Arab:
1 biji timun- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
perahan lemon ( kalo tkde lemon guna cuka pn bole)
garam/gula
Gaulkan semua bahan.
cara-cara:-
1. -Gaulkan ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning.
-Saya perap 30 minit.
2. Ayam di rebus, masukkan air secukupnya sbb air rebusan ayam ni akan digunakan utk masak nasi nanti, masukkan kiub ayam..rebus jgn lama sgt. Toskan ayam yg telah direbus...ketepikan
3. Tumis bahan rempah dengan bahan kisar dlm kuali dulu smp naik bau.
4. Kuah ayam rebus tadi ditapis utk digunakan dlm penyediaan nasi.
5. Beras dibasuh dan di tos.
6. Masukkan beras, kuah ayam rebus, bahan yg telah ditumis, ayam yg telah direbus ke dlm Periuk Noxxa
Setting Periuk Noxxa:
-Tutup periuk Noxxa sehingga bunyi 'klik' kedengaran.
-Tetapkan pelaras pada penunjuk 'Pressure'
-Tekan 'High Pressure' 7 minit.
-Tekan button ON/OFF utk hidupkan periuk Noxxa.
-Bila tamat masa 7 minit, tunggu 1- 2 minit. Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.
-Keluar periuk dari Noxxa untuk mengelakkan nasi berkerak
-Saya perap 30 minit.
2. Ayam di rebus, masukkan air secukupnya sbb air rebusan ayam ni akan digunakan utk masak nasi nanti, masukkan kiub ayam..rebus jgn lama sgt. Toskan ayam yg telah direbus...ketepikan
3. Tumis bahan rempah dengan bahan kisar dlm kuali dulu smp naik bau.
4. Kuah ayam rebus tadi ditapis utk digunakan dlm penyediaan nasi.
5. Beras dibasuh dan di tos.
6. Masukkan beras, kuah ayam rebus, bahan yg telah ditumis, ayam yg telah direbus ke dlm Periuk Noxxa
Setting Periuk Noxxa:
-Tutup periuk Noxxa sehingga bunyi 'klik' kedengaran.
-Tetapkan pelaras pada penunjuk 'Pressure'
-Tekan 'High Pressure' 7 minit.
-Tekan button ON/OFF utk hidupkan periuk Noxxa.
-Bila tamat masa 7 minit, tunggu 1- 2 minit. Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.
-Keluar periuk dari Noxxa untuk mengelakkan nasi berkerak
ini la hasilnya :)
**aku masak aritu 1kg 2 ketul ayam dlu...sbb riso takut tk jd kn...
so lps tu masak lg skali lg 1 kg ngan 2 ketul ayam
Alamak! kakcik takde periuk Noxxa... huhuhu...
ReplyDeletealahai..sedapnya nampak..ayam pon gebusss...
ReplyDeletesedapnyeee!
ReplyDeleteLama akak tak masak nasi arab..
ReplyDeletemacam nak buat lagi bila tengok ayam MT yg terbaring dlm periuk tu hihihi
Mira pon baru jugak buat nasi arab ni.. hehe boleh makan sampai malam 😊
ReplyDeletekalau masak xguna periuk Noxxa jadi jgak tak guna resepi ni? Teringin jgak nak buat nasik arab sendiri. Feveret encik suami saya tu. Nyam
ReplyDeletenak try lah..x nah masak nasi arab ni..kena masak kuah gulai 1
ReplyDeleteesok i try masak ye hihi
Klu beli bukan main mahal lagi. Baik buat sendiri..
ReplyDeleteSalam. Nak tanya. Ayam tu pon rebus pakai noxxa ke?
ReplyDeleteibnu...wsalam..ayam tu rebus dlm periuk lain dlu ..tk guna noxxa
ReplyDelete