Ayam Phat Phet ni asalnya dari thailand..
cousin aku kt klate slalu masak
so dia ada share resepi kt mama aku
ni aku nk update kt blog...senang utk rujukan if aku nk try masak plak
Bahan-bahan:
Ayam
Bawang putih-dikisar
Bawang merah-dikisar
Serai - dikisar
Halia - dikisar
Cili padi -di kisar
Kunyit -dikisar
Belacan-dikisar
Daun limau purut
Perahan limau nipis
Garam
Gula
*sukatan pandai2 la adjust ikut kesesuaian byk mn ayam korang nk guna..
kalau nk pedas lebihkan cili padi
cara-cara:-
1. Tumis bahan kisar smp naik minyak
2. Masuk ayam..kacau bagi sebati..biarkan mendidih
3. Masukkan garam & gula secukup rasa, perahan limau nipis, daun limau purut
4. Nak berkuah masukkan sedikit air...biarkan mendidih seketika....siap utk dihidangkan
Yeayyyyy.....SA memang suka menu ni..and tercari2 resepi yang mudah...SA amik resepi ye..nanti bleh cuba..nampak mudah resepi ni...
ReplyDeletetu la mudah sgt kan tp kita slalu mak masak menu ni..ni update kt blog senang ..kot2 next time nk masak refer kt blog hehe
DeleteRasa macam pernah makan ayam masak cenggini tapi tahu pulak nama menu ni phat phet hehehee..
ReplyDeleteIalah tengok simple je menu ni boleh try later.
menarik, mesti semerbak harum bau nya... namanya pun menarik
ReplyDeletesekali pandang mcm rendang pule heheh..
ReplyDeletebtul tu...mcm ala2 rendang tp rendang ltk santan..yg ni tk ltk santan
DeleteTelan air liur tengok ayam Phat Phet, sedap. Antara menu yang ada di rumah ni, heheheheh :p
ReplyDeletenmpk sedap!
ReplyDeleteSerai, halia, cilipadi, kunyit. Gabungan ni memang meletop lah rasa lauk hehe
ReplyDeleteresepi thai memang dah semakin popular kat malaysia sekarang ^_^
ReplyDeletesedapnya. nak cuba nanti. copy resepi tau
ReplyDeleteammi pernah try masak lauk ni. sedap cuma ammi rasa serai tu mcm bersabut nau. mungkin ammi terlebih letak serai kot
ReplyDeleteFirst time dengar ayam phat phet..nampak sedap ni
ReplyDeletearghhhh masakan thaiiii sedapnyaaaa
ReplyDeleteNama masakan dia.. unik.. hehehe..
ReplyDeletenak try la. ada juga masak resipi ni member bagi tapi cam lain sikit rupa dia. awak punya berseri..saya punya pucat. haha. tak pe nanti nak try la resipi yg awak punya ni.
ReplyDelete