ayam ikut suka korang byk mana...aritu aku buat 3ketul kepak ayam
1 biji bawang besar ( di hiris)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
kicap manis
sos tiram
tepung jagung (bancuh siap2 ngan air..sukatan ikut byk mana korang nk la...nk lg pekat ltk byk)
cili merah (dihiris)
garam & air secukup rasa
Cara2:
1. Bersihkan ayam & tos kn
2. Rebus ayam smp empuk, masukkn garam secukup rasa.... ketepikan
3. Tumis bahan yg ditumbuk & dihiris dlm kuali , masukkan sos tiram, kicap manis secukup rasa
4. Masukkan ayam yg telah direbus skali ngan air rebusan tu...kacau & masukkan cili merah
5. Kalo nk kuah pekat masukkan bancuhan tepung jagung+air utk memekatkn kuah...siap utk dihidangkan
**ada gk org goreng ayam tu ...tp aku rebus cz aritu blk kj dh lmbt dh tk lama nk berbuka kn
so tk sempat nk goreng...rebus cpt skit...hehe
nyum3.....ade idea lg utk masak dinner hari ni =)
ReplyDeletePerghhh meyerlah betul kepak ayam tu MT.. sohih sedap ni.. boleh cuba jugak ni :)
ReplyDeletenmpk sedap tu..huhu! nyumnyum!
ReplyDeletemenu sedap simple niiiiii..... anak2 lieya peberet laa kepak2 nieh... mlm sabtu ni plan nak buat bbq kecilan mmg kene borong kepak ayam laa baru laku heheeheh
ReplyDelete