menu yg tertangguh nk buat...so smlm tk tangguh lg :)
kalo lastyear aku buat chicken buttermilk
thn ni aku try prawn plak...mn tau nextyear aku buat crab plak..hehehe
udang- ikut suka korang byk mana.....aku kira dlm 20 ekor kot
planta/butter/marjerin
susu cair
daun kari
cili api
bawang putih
garam/gula
cara-cara:-
1. udang dibersihkan kemudian ditoskan...gaulkn dgn tepung ala2 kfc..if korang tkde tepung ni..goreng biasa pn bole tkpn guna tepung tempura pn ok.
2. goreng udang hingga kekuning-kuningan.
3. utk kuahnye : masukkan 2 sudu minyak, 2 sudu marjerin sehingga cair, tumis bawang putih & daun kari smp naik bau
4. masukkan 1 tin susu cair or secukupnya depend byk mana udang korang guna, sedikit air, cili ....kemudian masukkan gula & garam secukup rs.....kacau smp mendidih....bila kuah dh nmpk pekat skit, masukkan udang yg telah di goreng td.... siap utk dihidangkan.
**udang tu bole di ganti dgn ayam,sotong,ketam...ikut korang la mn yg korang suka masak
**asalnye guna butter tp kt umh ada marjerin so sama je
**ada resepi ltk cheese utk bg melting lg...tp kt umh tkde cheese so tk ltk
**kalo nk bg kuah pekat cpt ltk tepung jagung
**kalo nk berkuah byk lebihkan air...tp jgn byk sgt
**part kuah tu kalo bole masak dkt2 nk berbuka cz kalo masak awal2 kn takut muak...smlm aku buat ngam2 siap skit je lg nk berbuka:)
**kuah if lebih bole gk cicah ngan roti sedap
oho gini rupa udang butter milk tu ek ... hmmm bleh try nanti
ReplyDeletenak copy!!nak buat!!
ReplyDeletemudah jek rupanya ..
ReplyDeleteermm...nampak sedaapppp...
ReplyDeletetq share resepi...
mau try...mau try.. weee tq
ReplyDeleteboleh try gak ni...aritu buat ayam
ReplyDeleteringkas n cepat.. menarik plak tue
ReplyDeletebleh try.. tq amy
aaaa sedap nyerrrr esok nak buat !
ReplyDelete