Followers MamaTisya

Thursday, July 25, 2013

resepi Chicken Buttermilk versi MamaTisya

smlm kt fb & kt instagram ada yg tnye resepi
so ni resepi yg aku buat smlm
actually kalo google mcm2 resepi ada
tp sbb bahan2 kt umh ada yg ni je...so aku buat ikut versi aku la
janji bahan utama tu ada kn


Bahan-bahan:

ayam- ikut suka korang byk mana.....aku guna 2 ketul yg 1/4 ayam part peha dada tu...pastu potong kecik2
planta/butter/marjerin
susu cair
daun kari/cili
tepung ala2 kfc
garam/gula


cara-cara:-

1. ayam dibersihkan kemudian ditoskan...gaulkn dgn tepung ala2 kfc..if korang tkde tepung ni..goreng biasa pn bole tkpn guna tepung tempura pn ok.

2. goreng ayam hingga kekuning-kuningan.

3. ayam yg telah siap di goreng.

4. utk kuahnye : masukkan 2 sudu planta sehingga cair, masukkan 1 cawan susu cair or secukupnya depend byk mana ayam korang guna, sedikit air, cili & daun kari....kemudian masukkan gula & garam secukup rs.....kacau smp mendidih....

5. bila kuah dh nmpk pekat skit, masukkan ayam yg telah di goreng td.

6. siap utk dihidangkan.


**ayam tu bole di ganti dgn udang,sotong,ketam...ikut korang la mn yg korang suka masak
**asalnye guna butter tp kt umh ada planta so sama je
**ada resepi ltk cheese utk bg melting lg...tp kt umh tkde cheese so tk ltk
**kalo nk bg kuah pekat cpt ltk tepung jagung..kt umh tkde tepung jagung tp aku ltk tepung beras 
**kalo nk berkuah byk lebihkan air...tp jgn byk sgt
**part kuah tu kalo bole masak dkt2 nk berbuka cz kalo masak awal2 kn takut muak cz kuah ngan ayam bersalut lama...smlm aku buat ngam2 siap 7.20 skit je lg nk berbuka:)

so kesimpulannya resepi yg aku buat ni ikut bahan apa yg ada kt umh...tu psl namanye Chicken Buttermilk versi MamaTisya....selamat mencuba kwn2

7 comments:

fazilzura said...

fuhhh terbaekkkkkk...

~ cik AiN pinky ~ said...

kene cuba ni...hehehe

JaSSNaNi said...

ok... boleh cuba.. tq bagi resepi.. tak yah google dah... :)

syawalsimpsons said...

mmg kena cuba gak ni

el said...

semua bahan2 ada kat rumah tgk lah nti lau igt el buatlah...sng pun sng hehehe thx share resepi

::NureeN:: said...

ooo g2 yerr caranya...
sng2 bleh try ni

Myra Jay said...

Resepi nampak senang, boleh la nak cuba ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...