Followers MamaTisya

Tuesday, November 24, 2009

percubaan pertama

korang ingt tk ENTRY INI??
di sebabkan entry itu aku teringin sgt nk buat sendiri
almaklum ler kalo kita order skit je kn
so kalo buat sendiri dpt ler mkn puas2

so sabtu lps akhirnya ku berjaya buat sendiri
sgt suka cz akhirnya percubaan pertama ku berjaya
even comot2 tp rsnye sedap :-)

BLUEBERRY CHEESE TART
Bahan untuk Sweet Pastry:-

125 gm mentega
60 gm gula aising
1 biji telur (gred B)
240 gm tepung gandum

Bahan untuk Cheese Filling250 gm cream cheese
50 gm gula aising
20 gm mentega (lembutkan)
1 biji telur (gred B)

250 gm Blueberry pie filling

*******************************************************************************
jom layan gambar2 yg aku sempt snap

1. pukul mentega & gula icing
2. masukkan telur, pukul lagi smp sebati
3. masukkan tepung pastu uli

4. guna acuan spt di atas
5. tepung yg telah diuli di masukkan dlm acuan
6. panas kn ketuhar pada suhu 180 C & bakar dlm 5-10minit

utk cheese filling
1. pukul mentega & gula icing
2. masukkan telur
3. masukkan cream cheese & pukul smp sebati

4. guna piping bag utk ltk cheese dlm doh
5. letak blueberry filling kt tgh2
6. bakar sekejap dlm 5 minit
agak2 dh nmpk mcm cheese tu naik, bole angkat
7. sejukkan & hidangkan


ni la hasilnya
even doh nye tk ler secantik mn
almaklum ler percubaan pertama kn
tp rsnye yum..yum...
kalo tk percaya sila scroll ke bwh

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
anak dara sorg ni jp2 ulang alik ke peti ais
nk mintak blueberry cheese tart ni
tisya ckp " cedap mama wat...nak agi...."
sambil soh buka peti ais stiap kali die dh abis mkn
kalo ckp dh abis, die tgu gk kt peti ais tu
tk silap 10biji tisya sorg makan


**insya allah nk kena buat lg cz tk puas makan aritu
lgpn family inlaw pn tk sempat nak rs
cz buat aritu kt umh my parent
lebih kurang dlm 50biji dpt buat aritu
patut la org jual mahal cz nk membuat part doh tu yg leceh
tp bila dh siap bakar, laju je smua nk ngap!!!!




29 comments:

Kika Mohamad said...

very interested .. can u email me the recipe ? love.me.u.will@gmail.com Tq ;) xoxo

n0n0n said...

nyum3....mcm best...harus di bookmark page ni....nk try wat gak ar....nk beli mahal woo....huhuhuhuh

momguess said...

yang oiii
28hb feb 2010
ko join kan family bloger gathering
ko 'TLG' buat chese tart ni lebih skit
den nak tapau
jasa mu ku kenang
hahaha

mama tisya said...

mommy kika...kn dh ada recipe tu..nk kena email jugak ke:-p

nonon...uiks nk bookmark ye..sila2, wat sendiri leh la mkn puas2 kn...

momguess..uiks...jasamu dikenang tu ye:-p time gathering tu kalo aku jd dtg tkmo ler bw blueberry cheesetart ni, leceh wei...:-) ko try la buat wei sure anakmu suka mcm gaya tisya mkn tu...kekekekeke

helena's said...

kak nak kak..nak laaaaaa nakkkk..sedap je nampakkkk

cyanamoose said...

nnt mama tisya wat time potluck ISD yer... yeay!!!

Queenin Murni said...

ohhh.. tidak la sy rajin nak melalui 2-kali proses masuk oven.. :P

part nak buat base dia tu yg sy 'raaaaajiinnn' sgt tuh! hehehehhwe!

Nana said...

WAH BEZNYE KITA SUKE GILE MENDA NI NK KENA BLAJA GAK NI

saveme_zero said...

bagus..bagus..ada resepi,leh aku try test nti..dapnya eryn..huhu...kepingin dah aku ni.. kalah org nandung..kahhhh

mama tisya said...

cik hel...nak ye..tu resepi dh ada sila la buat ye:-p bkn nmpk sedap tp mmg sedap...ehheheheh

cyana...potluck ISD tkleh ler sebab kena wat time weekend..potluck slalu weekdays tk sempt :-p

murni...msk oven bkn lama pn 5minit je tp mmg leceh skit part base tu tp bila dh siap bakar smua laju nk ngap!!!

nana...sila2 cuba ye..bole bg kt jiran satu kt au 2 ye,jgn lupa...:-)

b.O.n.d.a said...

eryn, semangat berkOba2 nak buat tapi..... Oven lak xde..huhuhu...bestnyeeeeee (sambil tahan air liur) =p

Mummy Aqil said...

huhu...sdpnye... nape la daku tak rajin mcm dikau... pos skit ke umah ku boleh?? hahaha

Sitisifir10 said...

uih......boleh amik tempahan lah lepas ni...hihihi..kalau amik tempahan takdelah mamatisya leh jalan2 cari makan lagi...huhuhu..tapi puas hatikan masak dan ada org mamam

Fiza Nordin said...

kalu boleh buat sendiri,baguslah...mmg puas makan kalau boleh buat sendiri ni...kene plak yg family ramai atau anakanda mmg suke.puas hati...!

Hanz said...

yum2..me pun suka makan blueberry cheese tart..tahniah mama tisya berjaya buat

Putra Al-Maliki said...

pandai jugak tisya buat kueh yer.. berselera adik tue.. hehe =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

CuTeMiUt78 said...

wah.. best tu.. dah menjadi.. pas ni blh buat lagi..janji puas makan kan

mama_umar said...

blhla pasni aku men order je,heheheheh,double thumbs up utk eryn!!!

Delimasari said...

xkan tengok gambar je....
hulur222 le wehhhhhh

mama tisya said...

sue...sila2 cuba ye sue, kalo dh teringin kalah org ngandung tu:-p

bonda...p bli oven cpt2, skarang kn year end sales sure leh dpt oven murah2 :-)

mummy aqil...sebab nk sgt mkn tu yg rajinkn juga nk buat, jgn mls2 ye nanti terliur

hanz...1st trial, nanti next time kena bg cantik lg..yg ni comot2...

fiza...tu la kalo rmi family kena wt sendiri, kalo bli skit je dpt mkn

sitisifir...tkdela , wat mkn utk family je

putra...bkn tisya wat kueh ye tp mama nye, adik kecik tu nama tisya my daughter..anyway tq drop by my blog

cutemiut...mmg akan buat lg cz aritu tk cukup kn...ehhehehe

zt...aku tk jual wei...mkn utk family sajo...ehhehehe

N A N I E said...

yummy nyerrrr..bole amik tempahan dah after this :)

p/s: ur mixer sangat cantik!

yatie chomeyl said...

teringin la nk try gak next time..nmpk sedap neh

mama tisya said...

makwe...kalo ada rezeki lebih nanti kita bg rs ye

nanie..tkmo ler sebab leceh part nk wat doh tu.. :-) uiks sempt lg tgk mixer ye...mamaku punye tu mixer kenwood cz buat blueberry cheese tart kt umh mama

yatie...sila cuba ye...sy tahu kamu peminat cheese :-)

joegrimjow said...

courier!!
huhu

nantu mau dicobe

Aleyn said...

Wah first try dah macam jual kat kedai lah...nampak selera sangat....tapi malangnyer i ni bab baking membaking ni tak pernah menjadik...terus jadi malas ...rajin makan jer...heheh

nak cikit...

zh-ena said...

wah rajinnya amy buat..tapi comel2 la tartnyer..rasa mcm nak tray buat plak

Reflisia said...

sedapnyer...nak juga..tak bleh jadi ni terliur dibuatnyer

cIk pEnNa said...

beshnyeee...
sy ada terfikir nak wat..tp kat umah nih x ramai yg suke makan..hehhee

tp tuk raya nih wat carrot kek aje le..

nnt akan ku cuba resepi nih kak!
hehehe
;)

Farra Dhelina said...

nk cuba jgk lah yg nih!! mmg nmpk sedappp!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...