Followers MamaTisya

Friday, May 24, 2019

kejadian 17 Mei 2019 bersamaan 12 Ramadhan

dh seminggu berlalu...so aku abadikankt blog
kejadian 17 Mei 2019 bersamaan 12 Ramadhan
senang nanti esok2 dia dh besar bole baca kan
so aku copy dr ig story yg aku update ni la..mls nk taip byk kali


masa ni aku kt opis..aku yg cemas bila dpt panggilan psl kejadian yg berlaku :-p


mama yg emosi lebih dr anak :-p
gtula hati seorang ibu...tk tau la org lain...aku ni mmg gtu


so mlm tu br aku update cite details walaupun ramai dh dpt meneka
v

v
v
v
v
v

v

v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v


ni masa aku update 2thn lps time tisya 10thn...
ramai kwn2 yg share pengalaman ank2 prempuan mereka yg dh period





ada yg mak nangis..ada ank yg emosi...so mcm2 perasaan
ada yg seawal darjah 3....aku selalu doa supaya ankdaraku dtg period time aku ada di sisi
dan kalau bole masa sek menengah sbb aku rasa, die tk bole nk urus sgt..huhu
tp alhamdulillah nmpknya die ok..mayb sbb kwn2 dia ramai dh period since darjah 4



anakdara mama dh big girl....tapi mama masih rasa mcm kecik lg
hrpnya die lebih matang lpsni sbb yela die kan ank tunggal compare ngan cousin yg ada adik 
so smua benda byk yg mak ayah yg buat...biasa la ank manja kan
so hrp pasni bole urus diri...so aritu 6 hari dh tinggal puasa...nasibaik juga die tk sakit perut sgt
risau juga kan..cuma die just ckp bdn die lenguh2 je time period

so kwn2 yg ada ank perempuan...be prepared...aku dh rasa debaran




korang makan ke Bontot Ayam Goreng ???


masa beli salmon..aku beli juga bontot ayam tp tk byk la sbb aku je yg mkn


ya ampunnnn..tgk gmbr ni lapar balik hehe
tp yg ni aku ltk kicap skit




hah aritu aku buat poll kt ig story...rmi juga geng mkn menu exotic ni
korang mkn tk menu exotic ni???


hah semangkuk ni kejap je aku mkn sbb org lain kt umh tk mkn menu exotic ni
eh anakdara aku br je suka..so terpaksa la aku share ngan die :)


menu berbuka puasa 17 ramadhan...ada salmon grill, bontot ayam goreng,
MIL masak gulai lemak nenas ikan tenggiri


Salmon murah beli di St Rosyam Mart


slalu hubbyku yg beli salmon murah kt St Rosyam Mart
tp slalunya pg2...aritu aku p ptg..rezeki aku la ada sepinggan lg
selain salmon ada juga udang, sotong, ikan2 lain juga yg depa ltk dlm pinggan camni
mmg rm 10 je la tp sape cpt die dpt la
salmon camni byk tulang kena ati2...tp aku suka..nk2 part lemak2 & kulit salmon tu


time aku tgh beratur kt cashier nk byr, tgk2 kt sebelah aku pelakon Sharifah Sahora


so menu berbuka 17 ramadhan..salmon grilled guna air fryer
set kan suhu 160 & 25minit..sebelum tu jgn lupa lapik dgn alumnium foil
tp kena balik2kn juga sbb byk kan salmon tu...if rasa nk tmbh lg minit pandai2 la adjust


so juicy...meratah la kami salmon...yummmyyy

Thursday, May 23, 2019

resepi Lala Masak Pedas


lama tk mkn lala...singgah St Rosyam Mart nmpk lala..trus beli 1peket
sebelum ni aku buat lala masak halia...kalini buat lala masak pedas


Bahan-bahan:

Lala - ikut suka korang byk mana.....kalo dpt lala yg isinye beso lg best
3 ulas bawang putih - ditumbuk
5 ulas bawang merah- ditumbuk
1 biji bawang besar -di hiris
1-2 sudu cili boh
1/2 sudu asam jawa
1 batang serai
sos cili/sos tomato
garam , gula & air secukunya




cara-cara:-

1. Lala dibersihkan & di toskan...

2. Tumis bahan2 yg ditumbuk..masukkan cili boh, bawang yg dihiris dan serai...kacau smp naik bau wangi...

3. Masukkan sos cili, sos tomato, asam jawa....nk berkuah tambahkan air tp jgn byk tau sbb nanti air dr lalal tu akan kuar...kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa...

4. Masukkan lala...kacau hingga sebati...tutup periuk seketika 3-5minit...siap utk dihidangkan



menu berbuka puasa 16 ramadhan..selain lala masak pedas,
aku masak juga sotong telur masin, ikan pari bakar lagi sbb husband xpuas makan aritu
& sayur petola MIl yg masak

Homemade Air Soda Lemon Asam Boi




buka puasa 12 ramadhan aritu, hubbyku buat Air Soda Lemon Asam Boi
sebelum ni die dh pernah buat..cumanya bahan tk cukup

senang je bahan2 nya : air aiskrim soda, lemon, asam boi & daun pudina
masukkan smua bahan dlm jug...lemon tu dihiris & airnya di perah
masukkan smua dlm jug...kacau2 masukkan ais...siap


menu ebrbuka puasa 12 ramadhan ~ ayam masak merah & pak choy sos tiram
mee goreng mamak hubbyku masak..tk lupa cili kicap


Ikan Pari Bakar Air Fryer

seronok cuti pjg...arini kembali bekerja
minggu ni 2 hari je keje....syok btul


15 ramadhan aritu aku bakar ikan pari...so juicy
lps tu buah 2 pencicah...air asam & cili kicap


aritu ikan cencaru bakar..so kalini ikan pari bakar plak
aku set kan suhu 160 & 25 minit..lps tu tgk la hasilnya..kalo rs tk ok...pandai2 la adjust



fresh orange by hubbyku


penuh meja sbb adik ipar & biras berbuka skali kt umh
menu lain ada sambal udang petai, tomyam, cekodok


buah betik lama tk mkn


buah mangga fav


Friday, May 17, 2019

NUMEE ~ Mee Kuning baru keluaran Gardenia & masak Mee Bandung Muar




smlm dpt sebungkus mee kuning ni...produk baru keluaran Gardenia
dh berada di pasaran bermula 15 Mei 2019..harganya rm 1.50


so menu berbuka puasa smlm, aku masak menu Mee Bandung Muar


senang guna perencah je....cara2 nk masak pn tgk kt blkng pek tu je
actually nk buat mee rebus muar tp perencahnya tkde
yg ada perencah mee bandung muar



didihkan air dlm periuk, masukkan bahan2 mcm udang,ayam sotong, fishball, fishcake
biarkan smp mendidih...masukkan perencah...kacau2, masukkan telur
masukkan garam secukup rasa...siap utk dihidangkan


bahan2 ni hubbyku dh sediakan


kuah mee bandung is done


tembikai merah ..yummy




menu berbuka puasa smlm..mee bandung muar & jus tembikai..
kuih bingka tu jiran bagi

Perasmian Nursing Room BERNAS


smlm ada perasmian Nursing Room kt opis
di rasmikan oleh Pengarah Urusan Bernas
bff aku wakil pegang replika kunci bilik :)



bff aku kena berucap ...mewakili ibu2 yg menggunakan nursing room ni
sebelum ni yg pam susu ni slalunya kt surau
so dh ada nursing room ni, lebih selesa la utk ibu2 nk pam susu
teringat kenangan aku dlu ...alhamdulillah dpt menyusukan tisya smp 2thn 6bln
dlm sehari 4 x juga la pam susu..2 kali kt rumah 2 kali kt opis
yg paling kenangan manis bila tisya baru usia 2 hari dh kuar NONA
sbb ada shooting topik IBU SUSUAN
bole baca entry berkenaan kenangan breastfeeding aku dlu
https://mamatisya.blogspot.com/search/label/breastfeeding



surprise......smua tk sbr nk tgk nursing room



nice kan...jgn ibu2 yg pam susu lena plak kt dlm nursing room ni hehe



geng aku tk sah kalau tk posing kalau ada event :)



lps perasmian...semua staff dpt gift ni..dlm kotak tu ada kek buah kukus & bihun dari Faiza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...