Followers MamaTisya

Friday, January 22, 2021

Training thru Microsoft Teams




1st time kena attend training thru Microsoft Teams
almaklumla musim PKP dan work from home smuanya online kn
so rabu lps aku ada training selama sejam
so kena scan barcode utk sahkan kehadiran


peserta dlm senarai training total 167 org..tp yg join aritu dlm 153 je..
mayb ada clash ngan meeting lain kan


kiranya 1st time la aku dlm VC yg ratusan org mcm ni...
biasa meeting department tk de la ramai..kurang dr 10 org je



ni adik aku share ada meeting AGM kt taman area perumahan dia..
ramai juga dlm 70 org katanya


mmg kita kena melalui kehidupan baru mcm ni smua
tp keberkesanan tu susah juga...sbb bkn smua benda ok melalui online ni
tp dh PKP ni mmg kita tk bole berkumpul ramai2 nk training bagai kan
rindunya training kt hotel...part mkn paling dirindui :)
smoga Allah permudahkan urusan kita semua..aamiin

 

homemade Aiskrim Goreng Chocolate Chip Air Fryer



lama tk share resepi..kalini nk share resepi dessert paling senang..
bahan pn mudah je..ok jom tgk aku buat aiskrim goreng


roti nk expired so moh ler buat aiskrim goreng


letak aiskrim 1 scoop kt tgh2 roti 
lps tu tekap guna cawan bila dh kapit roti tu


dpt la 4 ketul aiskrim goreng..
make sure masa tekap tu tk terbuka tepi tu tau
kalo tk, nanti meleleh plak aiskrimnya


sejukan kt freezer dlm 3-4jam.. lagi lama lagi bagus
lpstu bole bakar dlm air fryer jimat minyak..

tp yg tkde air fryer bole je goreng dlm kuali
tp make sure minyak kena btul2 panas...
dan hanya 10 saat je kalo goreng dlm kuali


panaskan dlu air fryer utk 10minit suhu 200
tp sebelum tu sapu butter dulu, baru masukkan aiskrim goreng 
yg dibekukan td dlm air fryer selama 5minit..



so tkde la rupa aiskrim goreng pucat sbb korang dh sapu butter
sbb hasilnya nmpk mcm goreng dlm minyak kn


aiskrim goreng chocolate chip is done ..ok kasi zoom skit
sejuk di dalam, rangup di luar 
alhamdulillah menjadi 1st trial homemade aiskrim goreng



ni anak dara & ayah dia plak nk mkn bersama 
so musim pkp ni bole la korang cuba....pasti anak2 suka


Thursday, January 21, 2021

celebrate birthday DILA @ Chili's, Citta Mall




harini 21 Jan birthday my bff ~ Dila..so kitorang celebrates kt Chili's, Citta Mall
actually gmbr2 ni masa celebrates birthday dila thn 2018...
byk entry dlm draft tk sempat update...hah 3thn dok dlm draft :-p
memandangkan skarang pkp so kita throwback je la ye birthday celebration ni


kalau yg follow blog aku mmg tau geng kitorang ni mmg suka bertema
so utk birthday kalini birthday girl pilih color purple
spt biasa...posing dulu sebelum mkn 


kitorang order 4 menu je...kn order sorg satu tk abis



lapar la plak tgk menu2 ni...lama tk mkn kt Chili's
pilihan air ~ strawberry mojito, chocolate shake, coke
 oreo shake, guava juice & mango juice 


Texas Cheese Fries


Triple Dipper


Salmon Grilled


Bbq Beef Ribs & Chicken


Molten Chocolate Cake utk birthday girl


happy birthday Dila
smoga dipermudahkan urusan dan cpt bertemu jodoh
birthday celebration ni pn belated juga..
birthday dila Jan tp feb br celebrates sbb masing2 bz


sebelum kek cair...posing dlu



dessert ni mmg wajib order kalo mkn kt Chili's
rindunyaaa Molten Chocolate Cake kt Chili's ni 



dr opis kitorang ke citta mall naik grab car...sbb masing2 mls nk drive
sempat lg posing sambil tgu grabcar smp :)


Wednesday, January 20, 2021

wordless wednesday #475


bertabahla mak2 sekelian..ank2 dh mula sekolah & kelas online


sempat lagi ankdara ni update ig story dia
sebelum start PDPR awal pg td

Biasa 1st day start sekolah.. Penuh gambar mak2 share anak2 ke sekolah.. 
Tp bila newnorm pkp2021 smua belajar secara online pdpr ..
meriah wall arini gmbr anak2 masing2 tgh online

 

New norm.. Beza ank2 skarang kn.. 
Smoga dipermudahkan utk mereka belajar


adik aku share juga gmbr ank2 dia pg td....laptop skarang ni mmg keperluan
sian juga yg family kurang berkemampuan kn
smoga dipermudahkan utk semua ank2 menghadapi kelas online

wordless wednesday #474



Kisah Ayam Korea & Maggi Goreng  Basah


suka sgt la anakdara sorg ni ngan Ayam Korea


ni gmbr dia mkn ayam korea dkt Kfry



dia whatsapp dh 11 lebih tp aku dh tido..esoknya baru aku baca msgnya
aku pn tk kenal azfar heri..yg aku kenal khairulaming hehe

so mlm baru la sempat tgk youtube azfar heri masak maggi goreng basah
biasa dia mkn maggi goreng biasa
ni nk suruh buat yg versi basah  la plak




mentang2 aku dh tgk video azfaheri yg masak maggi goreng basah tu,
asyik la dok tanya...bila mama nk buat....
bertabahla mama bila work from home anak request nk mkn ni kn:-p
dh inform kt dia, nanti mama free baru bole buat haha


Tuesday, January 19, 2021

layan Daging Wagyu @Jahhet Fine Meat, Ampang


ok sambung entry lps pilih daging steak
so jom tgk menu yg kami order

dh lama tringin nk mkn daging wagyu..
so kalini try wagyu ribeye kt sini plak


so utk side dishes tu bole pilih 2..
aku amik coleslaw & bake asparagus with onion mushroom+corn
kuahnya tu blackpepper sauce


daging wagyu mmg tk dinafikan sedap...
korang yg tk pernah lagi cuba daging wagyu, bole cuba nanti.. 
mmg mahal skit dr daging biasa ..bila dipotong tu lembut


grain fed striploin..utk side dishes husband pilih butter rice & corn
kuahnya tu blackpepper sauce


 menu husband , dia ckp tk brp best sgt.. keras skit dagingnya
lpstu daging & sos tu masin...tp tetapla abiskan ..tk baik membazir
so dia suka lg mkn kt Menate Steak Hub


menu anak dara semestinya pasta
fettuccine beef carbonara


tp kalo fettuccine tu guna spaghetti lg dia suka



pilihan air byk juga..tp tk terminum pn mcm2 jenis tu...walaupun free flow


peach tea & lime 


husband order extra pasta..aglio olio chicken


masa makan aritu ada promo diskaun kahir tahun utk menu daging steak.. 
so menu aku & husband dpt l5 % diskaun...so ni la total bil mkn aritu


sebelum blk ootd dlu :) 

selain cawangan ampang..ada juga cawangan bangi

pilih daging STEAK @ Jahhet Fine Meat, Ampang



ni cite lastday hujung thn 2020...nk mkn western....
so moh try makan kt Jahhet Fine Meat di Ampang


lunch time..tkde org pn ..masa aku smp tu dlm 1 family je
ikutkan nk dinner tp bos inform kena standby meeting mlm..bertabah la
so tukar plan kuar lunch la...ikutkan aku cuti 31hb dec tu
tp bila work from home ni..ko cuti pn dh tk mcm cuti..kena standby aje :(


utk pilih menu kita tulis kt kertas yg disediakan ni


kalo nk order daging steak kena tgk kt chiller
so harga kt menu ni per 100gram tau


kalau yg tknk mkn menu steak..ada je menu pasta, burger dan mcm2 lg


kalau order steak, air ni FOC dan free flow
tp kalo yg tk order steak..kena charge la airnya


surau pn ada disediakan


ada chart utk lamb..so bole la korang kenal2 
bahagian yg mana korang nk pilih


yg ni plak chart utk beef


konsep dekat  Jahhet Fine Meat Ampang sama mcm dkt Menate Steak Hub 
kita pilih daging mn yg nk mkn.. dkt packaging dh ada harga siap2 
so tkde la masa nk byr korang terkejut plak kalau bil cecah ratusan or ribuan 
ok moh tgk pilihan daging steak yg ada



  Tomahawk kt sini yg mahal aritu dlm rm900++ 
yg murah skit rm800++ depend pd berat daging ...  
yg ni bole mkn dlm 6-7 org mcm tu


lamb leg bone


beef ribs


lamb loin bone


lamb rack


angus striploin


grain fed striploin


wagyu rib eye


kalau yg tk mkn daging...jgn risau, bole je pilih salmon or ayam 


husband tgh pilih2 mana yg berkenan di hati


so ni la daging yg kami pilih ..
skali sekala nk mkn daging wagyu yg mhl tu


lps tu diorang akan tanya nk masak mcm mana
dua2 daging steak kami tu di masak medium well

next entry aku update menu yg dh siap di masak
 dan menu selain steak ada juga kami order...tungggguuuuuuu


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...