Followers MamaTisya

Thursday, November 23, 2017

TAK BERBALOI ke Movie Animation Park Studios (MAPSPERAK) Cuti Sekolah ni !!!




Ramai yg xsabar tunggu review pasal #movieanimationparkstudios Ada yg whatsapp/DM/PM πŸ˜‰ Ok ni update pengalaman aku pegi #191117 ye. Sebelum pegi mmg aku google dulu review tp xbanyak pn yg latest update. Kebanyakan review hanya masa opening #June yg lalu. Utk yg plan cuti sekolah akan dtg nk bawa anak2 ke #movieanimationparkstudios aku tak suggest la sbb apa.. TAK BERBALOI dgn harga tiket yg mahal tapi #themepark tu tak sepenuhnya buka sbb masa opening June pun ada baca review beberapa zone xbuka lagi pastu pengunjung dpt complimentary ticket smp #September tp masih xbuka juga sepenuhnya. Aku pi #November tinggal "DREAM ZONE" yg belum buka (tgk maps total ada 6 ZONE) Tunggu la siap buka sepenuhnya ye rasanya baru berbaloi dengan harga tiket yg dibayar. Tp kes aku lain sbb aku dpt TIKET FREE MENANG CONTEST SETAHUN YG LALU #April2016 ... akhirnya lebih setahun menunggu hadiahnya, #September2017 baru dpt info dr @maps_perak utk redeem TIKET FREE sebelum bulan #December2017 .. Itupun jenuh juga la dok PM/DM tp tkde feedback dr mereka. Dpt 2 TIKET FREE dewasa , jimat la (rm288 sbb tgk online harganya rm144 each ) cuma beli tiket utk #alyabatrisyia rm114 (beli online ada promo) tp kalo korang duit terlebih, nk pi juga, ikut suka la.. Duit masing2 kn.. Aku kalo tak menang contest, rasanya tak sampai lagi kot tp sbb tiket kena redeem sebelum expired so sampai jua kami ke #mapsperak pada #191117 walaupun DREAM ZONE xbuka lagi. Semua game dlm tu kebanyakan mmg kami dpt main smp lebam sbb xperlu beratur lama sbb mmg tk ramai orang. Yg menarik adalah BOBOIBOY 4D ADVENTURE & LIVE STUNT πŸ˜‰ yg lain2 biasa2 je la. Tp gambar & video banyak juga utk kenangan. Utk #gengcontest yg nak redeem tiket free, HAVE FUN , jgn lupa bawa extra duit sbb dlm tu makanan mahal , beg kena check nanti, NO OUTSIDE FOOD/DRINK, dlm tu xde watercooler, yg anak kecil standby topi or payung, towel... Panassss πŸŒžπŸ’†πŸ’†πŸ’† More details lagi tunggu aku mengarang kt blog (bila kelapangan) 1st time karangan pjg sgt kt IG ni πŸ˜‰ Review ikhlas dr #mamatisya yg dh merasa #themepark di #legolandmalaysia #universalstudiosingapore #everlandthemeparkkorea #bukannakcomparetphakikatnya #jangankecamsis
A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on

Sebab dh rmi yg tanya...ni aku update skit sbb tk lama lg cuti sekolah kn..sbb ada yg plan nk bw anak2 ke Movie Animation Park Studios time cuti sekolah yg akan bermula nextweek,  hrp info ini dpt membantu anda...ada byk lg nk update tp sbb kt IG xleh tulis panjang kn..tp atleast ada point la di situ, wat masa ni TAK BERBALOI melainkan korang ada PASS MASUK SETAHUN OKLA sbb xbuka sepenuhnya lg yg 1 ZONE tu (DREAM ZONE

Kalo by DECEMBER 2017 dh buka bole la uolsss terjah nanti....tp dr gaya staff tu ckp masa aku tanya bila nk buka yg DREAM ZONE tu , mcm xde jawapan sbb yg sebelum ni dpt complimentary tiket masa opening June dan katanya by Sept akan buka..tk buka2 juga sepenuhnya.

Tp kalo uolsss nk pegi juga ..tk kisah la...duit korang kn....just sharing my experience :)

**kalo ada soklan nk tanya, bole email amyryna@gmail.com if tkmo tanya kt komen :)

Wednesday, November 22, 2017

Nasi Kapit Kuah Kacang Klate yg sedap !!!!




"nasi kapit" tu ore klate panggil..kalo org KL panggil "nasi impit"
susah nk jmpa kt kl org jual nasi kapit mcm yg kt klate ni
sbb apa aku ckp susah nk jmpa sbbnya nasi kapit klate ni die ada mcm sambal kelapa tu


hah ni la rupanya bila kita nk mkn..sambal kelapa gaul skali ngan kuah kacang tu
dapnye weiiii....lapar blk bila tgk gmbr ni....bff aku bg rasa sbb ada opismates yg belikan

Horlicks McFlurry


skarang kt mcD tgh ada Horlicks McFlurry ......biasa aku beli Oreo McFlurry
aritu cuaca panas, mmg nk mkn dessert sejuk22 la kn


close up skit....rupanya aku pernah mkn tp dh lama sgt thn 2012 so aku lupa rasanya :-p
tp bg aku yg horlicks ni manisss lg suka yg oreo and durian....

wordless wednesday #366


asal rabu je dok tunggu update psl harga minyak..bertabah la kita semua kn..
tk isi minyak, camne nk jln kenderaan kita...
lastweek la paling tinggi rm 2.38 fuhhh...hrp2 turun la ...asyik naik je kn
membebankan rakyat...huhuhu...dlu2 kenaikan minyak depend pd pasaran dunia
lps tu dh start by bulan..yg terkini by mingguan...bertabah la kita smua kn :( 
moh ler layan lagu #taktuntuang yg tgh viral skarang ni

Tuesday, November 21, 2017

baru isi perut dh lewat petang

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on


pg td lps blk klinik, mkn ubat ...lena btul....tp kepala masih berdenyut2....
lewat ptg baru isi perut ni....nk plak ujan kn....moh ler hirup sup ekor fav bg berselera skit
 

lps blk dr klinik pg td....hubby bawa keteku p bengkel..aritu ada licking
kena tukar timing belt, oil seal, valve cover gasket...fuh rm 450 juga melayang

i'm back from Ipoh


salam uolsss.....ramai yg tanya review psl Movie Animation Park Studios kn...tguuuuuu
meh cuci mata tgk gmbr jjcm time aku cuti2 ipoh ..antara tempat makan sedap bole korang try
lpr blk tgk gmbr makanan ni....aku upload yg dr ig story dlu ye


Nasi Bamboo Sungai Klah 


Nasi  Lemak Ayam Kampung


ice chocolate big cup


char koey tiew


laksa telur goreng bersarang


**aku MC arini...demam + pale berdenyut2
 dr lps kuar dr Movie Animation Park Studios
panas sgt kt Ipoh...hrp xmelarat la

Monday, November 20, 2017

Live from Movie Animation Park Studios


Salam uolsss..aku masih kt Ipoh.. Smlm dh terjah sini.. 
Alhamdulillah redeem tickets FREE  menang contest... 


Fuh mlm baru kuar.. Tunggu review aku update psl tmpt ni ye .. Arini baru bertolak blk KL 

Friday, November 17, 2017

resepi Nasi Dagang Kelantan Noxxa


sorry lambat update resepi nasi dagang noxxa...rmi yg tanya resepi..aku ckp nk update tp lupa
ni masa openhouse raya aritu , aku try masak nasi dagang guna noxxa...jom tgk resepinya
mmg mudah sbb kalo yg manual kena kukus atleast 3x & beras kena rendam semalaman
tp guna noxxa dlm 6-7 minit sahaja ...mudah kn...
hah aku pn tk caya , yg aku bole masak nasi dagang haha




Bahan A
4 cawan beras nasi dagang kelantan
2 cawan air

Bahan B
1 cawan santan pekat (1 kotak )
3ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia- dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
halba
gula
garam


cara-cara:-

1. Beras nasi dagang kelantan dibasuh & direndam dalam 1-2 jam..tkperlu semalaman..kemudian toskan

2. Masukkan semua Bahan B ke dalam mangkuk, masukkan gula & garam secukup rasa, halba jgn byk sgt nanti pahit

3. Masukkan beras nasi dagang 4 cawan & 2 cawan air ke dlm Periuk Noxxa , guna fungsi Low Pressure 6 minit

4 Bila tamat masa 6 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.

5. Masukkn Bahan B yg dlm mangkuk td...tutup periuk noxxa...guna fungsi Low Pressure 1 minit.

6. Bila tamat masa 1 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'

7. Keluar periuk dari Noxxa untuk mengelakkan nasi berkerak.



masa openhouse umh mertua aku raya aritu aku masak  dalam 3kg++ beras nasi dagang
so dlm 3-4x la...tp xpe sbb dlm 7minit je kn...mmg bgs periuk noxxa ni
kalo yg kena kukus tu...fuh mau berpeluh222:-p




bole dihidangkan dengan gulai ikan tongkol ,gulai ayam & acar
menu gulai ikan tongkol & gulai ayam tu xde resepi sbb yg tu MIL aku masak
so sila la google ye kwn2....


actually ada juga kerisik & telur br lengkap menu Nasi Dagang Kelantan
yg ni mama aku yg masak aritu

aku aritu try & error juga sbb ada byk resepi kn
ada resepi yg guna fungsi Low Pressure 7 minit 
lps tu masukkn Bahan B, kacau2  trus siap nasinya..tk perlu Low Pressure lg

aku mmg try dua2 resepi ni...dua2 ok...so selamat mencuba
tp makesure cpt2 kuarkan dr periuk tu, nanti berkerak

**ada yg tanya beras nasi dagang klate ni beli kt mana....
kalo kt kl ada jual kt Agro Bazar bole baca link kt bawah ni
http://mamatisya.blogspot.my/2015/04/pemborong-pembekal-barang-barang-dari.html

ada jual juga kt chowkit tp exact location xpasti..tu pn ada sape ntah yg inform aritu
mmg family aku or mertua mmg bli beras nasi dagang time blk klate


Thursday, November 16, 2017

Hubby's birthday celebration @Agehan Japanese Restaurant, Grand BlueWave Hotel Shah Alam


last year busday hubby ke chinese restaurant.....thn ni kita ke japanese restaurant plak


sementara tgu makanan smp..kita posing dlu



kali ke2 p mkn sini, menu dh lain..yg kali ni xbrp ada gmbr so pyh skit nk imagine
senang nk tgk camne rupa kn...br la bole imagine makanannya nanti


wasabi...tp aku tk mkn pn..hubby je mkn


sementara tgu sushi...diorang serve buah ni...manis btul..sedap
honeydew, watermelon & dragon fruit..dpt 3 set



garlic fried rice rm 15
amik 3 bowls..nmpk je skit tp byk sebenarnya


deep fried praws rm 32....ingt nk order mcm aritu yg ada cheese tp xde plak


soft shell crab rm 31


deep fried salmon rm 36


sotong tempura rm 22





anakdara sorang ni mmg fav sgt yg udang tu..xsilap ada 6 ekor..die je mkn dlm 4 ekor


kani sushi  rm 5 & futo maki rm 21


ni anakdara mengada2 ngan ayahnya...kemain nk soh suap2 pastu merajuk


kani sushi ni isi ketam tau..amik 2 set...1 set 3 pcs


futo maki ni 4 pcs..gemok2 juga...isinye ada udang, crabstick, unagi (belut), telur & timun


alhamdulillah kenyang..total bil rm 208++ guna voucher rm 200 just byr rm 8.80 je...jimat 

TIKET PERCUMA ke Legoland untuk kanak-kanak...siapa nak????


hah xlama lg cuti sekolah kn..ni nk share info utk yg plan nk ke LEGOLAND
sila ke KFC beli snack plate nanti dpt la voucher KIDS GO FREE
while stock last tau voucher tu


lama xmkn snack plate...just byr rm 2.50 sbb aku guna voucher menang contest...jimat :)
sila baca syarat2 kt bawah ni ye..voucher valid smp 30 april 2018
beli tiket dewasa pastu tunjuk voucher ni dpt free utk sorang kanak2
utk set combo theme park + waterpark atau theme park shj
utk waterpak shj xleh guna voucher ni


dulu aku pegi pn dpt Kids Go FREE..mmg jimat la...mahal tau tiket ke LEGOLAND
skarang lg la dh ada waterpark lg la mhl...so mana bole jimat tu sila la jimat kn

bole bc INFO/TIPS aku share utk yg belum pernah ke LEGOLAND...klik link kt bawah ni 



kenangan ke LEGOLAND thn 2012..tisya time ni baru 5thn
ingt nk pegi waterpark sbb ms ni belum siap lg
tgu la kalo ada rezeki menang contest kn haha

nk baca entry aku klik link di bawah:

Wednesday, November 15, 2017

wordless wednesday #365




aku jrg mkn mlm..kalo xlunch br aku mkn mlm
kalo lunch slalunya jrg la mkn mlm
ni aritu aku kt atas dlm bilik, hubbyku whatsapp gmbr die masak
nk2 plak skarang mlm asyik hujan je kn....dpt maggi mmg sodap :-p



ni plak dh tgh mlm aritu ..dh nk pukul 12.30 mlm...aku dh tido cuma blum lena
bole plak hubbyku video call nk tunjuk die goreng kopok lekor
sudahnya aku xpickup video call ....die send gmbr :-p
ngajak aku teman mkn.....aku kn isteri yg mithali :-p 
moh ler turun bawah ke dapur teman suami mkn...
eh isteri mkn skali ler..tkkn tgk je kn :-p

pasni jgn komplen naper isteri tk kurus :-p mkn je kn

Deep Fried Vietnamese Spring Rolls



1pinggan ni aku sorang pn bole abis :-p


tgal 1 pack lg belum goreng


mmg suka yg deep fried ni kn



anakdara pn suka juga skarang

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on


kwn2 yg nk order bole tgk IG https://www.instagram.com/dimsumlah/

Tuesday, November 14, 2017

First Anniversary celebration @Oakwood Hotel & Residence Kuala Lumpur



1 nov aritu dpt jemputan dr PR Oakwood Hotel & Residence Kuala Lumpur
sempena 1st anniversary hotel ni..nasibaik cuaca just nice sbb xujan lebat



jom minum


refreshing btul air ijo ni


nasibaik ada geng ~ CikLily


welcome speech dari General Manager, Oakwood Hotel & Residence Kuala Lumpur

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on



kek sempena 1st anniversary


ok jom mkn




rasa mcm raya sbb ada sate :)..dessert longan tu syok kami kaut hehe





ok sebelum blk..posing tepi pool..CikLily mata mana...tau la ngantuk...hehe



TQ Carol utk jemputan ini...kwn2 yg nk stay kt hotel ni, jgn lpskan peluang
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...