Followers MamaTisya

Thursday, November 30, 2017

resepi Kuehtiaw KungFu yg sedap & mudah disediakan


korang suka tk mkn Kuehtiaw KungFu...slalu mkn kt kedai je kn...ni homemade
ok meh nk share resepi...actually ni menu berbuka  puasa thn lps
tp lupa nk share resepi...hubbyku buat kuah & cili kicap..aku buat part kuehtiaw tu


Bahan-bahan:

utk kuehtiaw:
kueh tiaw
telur

cara-cara:-

1. Bersihkan kuehtiaw & tos kan

2. Kuehtiaw tu korang bahagi la dlm beberapa bahagian...aku aritu buat dlm 5-6bahagian..buat sederhana..tk kecik sgt..tk besar sgt

3.  Pecahkan telur dlm mangkuk utk kita salutkan dgn kuehtiaw

4. Panaskan minyak dlm non- stick pan ....Celupkn 1 bahagian kuehtiaw ke dlm telur pastu goreng sehingga kekuningan ....

5.Ulang step no 4 sehingga abis kuehtiaw yg korang dh buat beberapa bahagian tu la ( rujuk gmbr kuehtiaw kt bawah yg dlm pan tu)



utk kuah :
isi ayam, udang, sotong
sayur - kobis, baby corn, sawi, bunga kobis, tomato
cendawan
fishball
cilipadi
bawang putih
sos tiram
lada sulah
kiub ayam
tepung jagung
garam

utk cili kicap:
cili
kicap


cara-cara:-

1. Tumis bawang putih smp naik bau, masukkan sos tiram...kacau kemudian masukkan air secukupnya dan kiub ayam

2. Masukkn isi ayam, udang, sotong, fishball, cendawan...kacau...

4. Masukkan sayur, cilipadi..kacau.. Masukkan lada sulah & garam secukup rasa

5. Akhir skali masukkan tepung jagung yg telah dibancuh dgn air...kalo korang tkmo pekat sgt kuah tu, jgn ltk byk tepung jagung tu....kena agak2 la...jgn cair sgt..jgn pekat sgt...pandai2 la adjust...tepung jagung tu utk memekatkan kuah.

6. Kacau sehingga masak...siap utk dituangkan ke atas kuehtiaw yg telah digoreng td


**sukatan tu depend pd korang la nk byk mana...pandai2 la adjust...nk ltk sayur lain pn ikut suka la


masa bln puasa tu, bila nk dkt berbuka baru tuang kuah tu...
cili kicap tu utk yg nk pedas la tp bdk2 tk suka pedas....selamat mencuba

Wednesday, November 29, 2017

wordless wednesday #367


smlm dh selamat cashout ...hujung2 bulan sesuai la cashout Nuffnang
cek ke-17 ni insya allah new year 2018 la smp nanti
blogging since 2009...dpt la hasil rm 2,423.24...sape nk bg kn...skit2 lama2 jd bukit


voucher mkn2 dr Grand BlueWave Hotel Shah Alam dh smp
yg ada rm 200 pn tk sempat redeem lg
nasibaik yg ni expired feb 2018...total rm 350 belum redeem
alhamdulillah bole bw family mkn2 nanti



kali ke-2 bertuah di blog SHA....kalini nama aku yg paling byk komen
aritu dpt novel...kalini adiah cash rm 10

*kemenangan ke-18 utk 2017


McFlurry Party yang sedap !!!




mcD ada McFlurry baru.....McFlurry Party & McFlurry KitKat
 hah korang dh try ke??? aku dh try smlm yg McFlurry Party....1 bekas ni rm 9.95


selfie dulu :)


McFlurry Party ni gabungan strawberry + oreo + vanilla ...sedappppppp !!!!
masam manis buah strawberry pastu serpihan oreo ngan vanilla eskrem..... mmg sejuk di tekak
sila ke mcD berdekatan anda utk mencubanya


share bertiga just nice...yummmmmm

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on

ok aku bg video McFlurry Party utk tatapan uolssss

Tuesday, November 28, 2017

dinner semalam jumpa pelakon & tahniah #FattZura



lunch smlm tk mkn so awal la aku dinner..
blk keje singgah mkn kt Barakah Pattani Tomyam
menu semestinya lidah masak merah ..yummm


time aku dh nk abis mkn...tgk2 kt meja blkng ada retis
korang cam tk siapakah gerangan pelakon yg pakai topi tu
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
vv

v
v
v

v
v

v
v
v

v

v
v
v

v
v

v
v

v
v

v
v
v

v
v

v


v
v
v

v
v

v
v
v
v
v

v
v

v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v

v
v
v
v


v
v

v
v

v
v
v
v

v
v
v
v

v

v
v
v
v


ni la pelakonnya... Hisyam Hamid sefamily yg dok meja blkng smlm
1st time tgk die berlakon dlm drama Ariana Rose..ada iras Aaron Aziz
ada yg teka smlm Aaron Aziz & Norman Hakim
mkn sini dok kt meja blkng yg sama juga....mmg port meja retis kot kt blkng ni hehe


** tk selfie sama ..tkmo kacau org nk tgh mkn kn hehe

****************************************************************************


smlm sebut psl fattah amin..tup2 dh kuar berita mereka dh sah bernikah mlm td
tahniah Fattah & Fazura...bkn la peminat mereka tp sweet je tgk


pernah jmpa fazura masa event Hi Tea die jadi Duta Nutox


ni peminat fattah sbb die layan drama Hero Seorang Cinderella


lama tak singgah Warung Ambo


sabtu aritu ada event kt shah alam...
lps abis event, singgah lunch kt Warung Ambo
lama xmkn  sini...last mkn ogos aritu


ada byk pilihan nasi tp slalunya aku order nasi ngosek rm 5.50


air fav semestinya teh tarik madu rm 4
ada juga yg tanya manis mcm madu ke...tkde la manis mcm madu..just nice
kalo cuaca panas..dpt minum ni...nyaman tekak



kuah kasi banjir baru la sodap


sebelum ni aku pi tkde plak pulut mangga
sodap nmpk tp tk bli sbb aku ada event ptg tu...
kn takut xsedap plak....elok trus mkn... kn nk smp umh lewat ptg
selain pulut mangga ada juga kuih akok, puding raja, colek ayam...
lpr plak tgk blk gmbr ni

kwn2 sekitar shah alam bole la singgah sini
more details bole tgk IG https://www.instagram.com/warung__ambo/

Monday, November 27, 2017

BILA KEHAUSAN




asal haus je sure terbayang ice blended coffee bean
smp kt kaunter aritu aku lupa apa nama airnya nk order...sbb dh lama xminum kn..
pastu belek2 IG baru tringat namanya Chocolate Mousse Ice Blended
selain dr perisa ni aku suka cookie & cream
tp amik yg small je ..biasa yg regular


berdua ngan bff lepak ngopi2...biasa lunch time die bz shopping barang
kami mmg pencinta Coffee Bean
kalo xsihat or tk sedap rasa mmg terbayang Coffee Bean aje...ngada sgt tekak ni kn

Mee Rebus Tulang vs Mee Racun




sabtu aritu hubbyku & mertua ke johor ada wedding tp aku tk ikut sbb ada keje
pastu hubbyku update die singgah mkn mee rebus tulang kt Restoran ZZ
ada juga tgk kwn2 yg dh singgah mkn kt restoran ZZ ni femes juga kt johor


hubbyku whatsapp tanya nk tk...sure la nk kn..nk rasa sedap or tk
tp pukul 10pm la baru dpt mkn :)
tk silap pendengaran aku...1 bungkus rm 16


yummmmm..sedap juga tp kuah tu manis...kalo orang tk suka manis sure tk brp suka


ada straw disediakan..sedut jgn tk sedut..


selain mee rebus tulang, hubbyku mkn juga kerang sambal
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v

v
v
v
v

v
v
v

v

ni dulu singgah mkn mee racun kt Batu Pahat...
bagi aku yg mee racun ni lg sedap dr mee rebus ZZ sbb yg ni pedas skit kuahnya
nk tau lokasi bole baca link dibawah:

Friday, November 24, 2017

CHIZZA ~ menu baru dari KFC...sedap ke??


Sebelum nk try Chizza (gabungan ayam+pizza)
 dh tgk ramai update indah khabar dr rupa, ada ckp sedap, ada ckp xsedap..
sedap ni depends pd tekak masing2..lagi 1 depends juga outlet KFC mana korang pegi. 


So utk tekak aku sedap juga.. 
Maybe sbb masih panas, kalo sejuk part kulit ayam tk crunchy 
sbb bersalut sos pizza, cheese pn byk yg aku mkn td,
 certain yg update xnmpk cheese .....selamat mencuba uolss

outlet aku pi ni KFC kt aeon shah alam


tgk cheese tu..byk juga


nk tau harga..sila tgk gmbr di atas..bole beli combo or ala carte


aku amik set combo ni rm 11.90
tp ada voucher menang contest..just byr rm 1.90


crispy herbs prawns sedap juga ...yg ni bff aku yg bli..aku mkn 2 ekor

Untuk peminat TEFAL..diskaun sehingga 70% !!!


jangan lupa singgah Shah Alam Convention Centre sempena TEFAL CARNIVAL SALE
pada 24-26 Nov 2017 bermula 10 pagi - 9 malam
ada cooking show juga nanti..pelbagai aktiviti disediakan..bole menang adiah juga


terdapat juga booth dr ALCE NERO
iaitu pembekal terkemuka makanan organik di Itali
 dan kini boleh didapati di Malaysia ...
jgn lepaskan peluang...jom ke  Shah Alam Convention Centre

Thursday, November 23, 2017

TAK BERBALOI ke Movie Animation Park Studios (MAPSPERAK) Cuti Sekolah ni !!!




Ramai yg xsabar tunggu review pasal #movieanimationparkstudios Ada yg whatsapp/DM/PM πŸ˜‰ Ok ni update pengalaman aku pegi #191117 ye. Sebelum pegi mmg aku google dulu review tp xbanyak pn yg latest update. Kebanyakan review hanya masa opening #June yg lalu. Utk yg plan cuti sekolah akan dtg nk bawa anak2 ke #movieanimationparkstudios aku tak suggest la sbb apa.. TAK BERBALOI dgn harga tiket yg mahal tapi #themepark tu tak sepenuhnya buka sbb masa opening June pun ada baca review beberapa zone xbuka lagi pastu pengunjung dpt complimentary ticket smp #September tp masih xbuka juga sepenuhnya. Aku pi #November tinggal "DREAM ZONE" yg belum buka (tgk maps total ada 6 ZONE) Tunggu la siap buka sepenuhnya ye rasanya baru berbaloi dengan harga tiket yg dibayar. Tp kes aku lain sbb aku dpt TIKET FREE MENANG CONTEST SETAHUN YG LALU #April2016 ... akhirnya lebih setahun menunggu hadiahnya, #September2017 baru dpt info dr @maps_perak utk redeem TIKET FREE sebelum bulan #December2017 .. Itupun jenuh juga la dok PM/DM tp tkde feedback dr mereka. Dpt 2 TIKET FREE dewasa , jimat la (rm288 sbb tgk online harganya rm144 each ) cuma beli tiket utk #alyabatrisyia rm114 (beli online ada promo) tp kalo korang duit terlebih, nk pi juga, ikut suka la.. Duit masing2 kn.. Aku kalo tak menang contest, rasanya tak sampai lagi kot tp sbb tiket kena redeem sebelum expired so sampai jua kami ke #mapsperak pada #191117 walaupun DREAM ZONE xbuka lagi. Semua game dlm tu kebanyakan mmg kami dpt main smp lebam sbb xperlu beratur lama sbb mmg tk ramai orang. Yg menarik adalah BOBOIBOY 4D ADVENTURE & LIVE STUNT πŸ˜‰ yg lain2 biasa2 je la. Tp gambar & video banyak juga utk kenangan. Utk #gengcontest yg nak redeem tiket free, HAVE FUN , jgn lupa bawa extra duit sbb dlm tu makanan mahal , beg kena check nanti, NO OUTSIDE FOOD/DRINK, dlm tu xde watercooler, yg anak kecil standby topi or payung, towel... Panassss πŸŒžπŸ’†πŸ’†πŸ’† More details lagi tunggu aku mengarang kt blog (bila kelapangan) 1st time karangan pjg sgt kt IG ni πŸ˜‰ Review ikhlas dr #mamatisya yg dh merasa #themepark di #legolandmalaysia #universalstudiosingapore #everlandthemeparkkorea #bukannakcomparetphakikatnya #jangankecamsis
A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on

Sebab dh rmi yg tanya...ni aku update skit sbb tk lama lg cuti sekolah kn..sbb ada yg plan nk bw anak2 ke Movie Animation Park Studios time cuti sekolah yg akan bermula nextweek,  hrp info ini dpt membantu anda...ada byk lg nk update tp sbb kt IG xleh tulis panjang kn..tp atleast ada point la di situ, wat masa ni TAK BERBALOI melainkan korang ada PASS MASUK SETAHUN OKLA sbb xbuka sepenuhnya lg yg 1 ZONE tu iaitu (DREAM ZONE

Kalo by DECEMBER 2017 dh buka bole la uolsss terjah nanti....tp dr gaya staff tu ckp masa aku tanya bila nk buka yg DREAM ZONE tu , mcm xde jawapan sbb yg sebelum ni dpt complimentary tiket masa opening June dan katanya by Sept akan buka..tk buka2 juga sepenuhnya.

Tp kalo uolsss nk pegi juga ..tk kisah la...duit korang kn....just sharing my experience :)

kalo tanya BEST ke?? jawapannya time aku pi tu BIASA2 je la...lgpun kami dpt TIKET FREE, jimat disitu...kalo kena byr mmg TAK la nk pegi lagi sbb tk siap sepenuhnya.

**kalo ada soklan nk tanya, bole email amyryna@gmail.com if tkmo tanya kt komen :)

Wednesday, November 22, 2017

Nasi Kapit Kuah Kacang Klate yg sedap !!!!




"nasi kapit" tu ore klate panggil..kalo org KL panggil "nasi impit"
susah nk jmpa kt kl org jual nasi kapit mcm yg kt klate ni
sbb apa aku ckp susah nk jmpa sbbnya nasi kapit klate ni die ada mcm sambal kelapa tu


hah ni la rupanya bila kita nk mkn..sambal kelapa gaul skali ngan kuah kacang tu
dapnye weiiii....lapar blk bila tgk gmbr ni....bff aku bg rasa sbb ada opismates yg belikan

Horlicks McFlurry


skarang kt mcD tgh ada Horlicks McFlurry ......biasa aku beli Oreo McFlurry
aritu cuaca panas, mmg nk mkn dessert sejuk22 la kn


close up skit....rupanya aku pernah mkn tp dh lama sgt thn 2012 so aku lupa rasanya :-p
tp bg aku yg horlicks ni manisss lg suka yg oreo and durian....

wordless wednesday #366


asal rabu je dok tunggu update psl harga minyak..bertabah la kita semua kn..
tk isi minyak, camne nk jln kenderaan kita...
lastweek la paling tinggi rm 2.38 fuhhh...hrp2 turun la ...asyik naik je kn
membebankan rakyat...huhuhu...dlu2 kenaikan minyak depend pd pasaran dunia
lps tu dh start by bulan..yg terkini by mingguan...bertabah la kita smua kn :( 
moh ler layan lagu #taktuntuang yg tgh viral skarang ni

Tuesday, November 21, 2017

baru isi perut dh lewat petang

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on


pg td lps blk klinik, mkn ubat ...lena btul....tp kepala masih berdenyut2....
lewat ptg baru isi perut ni....nk plak ujan kn....moh ler hirup sup ekor fav bg berselera skit

 

lps blk dr klinik pg td....hubby bawa keteku p bengkel..aritu ada licking
kena tukar timing belt, oil seal, valve cover gasket...fuh rm 450 juga melayang
pastu lampu blkng tk nyala kena rm 5

i'm back from Ipoh


salam uolsss.....ramai yg tanya review psl Movie Animation Park Studios kn...tguuuuuu
meh cuci mata tgk gmbr jjcm time aku cuti2 ipoh ..antara tempat makan sedap bole korang try
lpr blk tgk gmbr makanan ni....aku upload yg dr ig story dlu ye


Nasi Bamboo Sungai Klah 


Nasi  Lemak Ayam Kampung


ice chocolate big cup


char koey tiew


laksa telur goreng bersarang


**aku MC arini...demam + pale berdenyut2
 dr lps kuar dr Movie Animation Park Studios
panas sgt kt Ipoh...hrp xmelarat la

Monday, November 20, 2017

Live from Movie Animation Park Studios


Salam uolsss..aku masih kt Ipoh.. Smlm dh terjah sini.. 
Alhamdulillah redeem tickets FREE  menang contest... 


Fuh mlm baru kuar.. Tunggu review aku update psl tmpt ni ye .. Arini baru bertolak blk KL 

Friday, November 17, 2017

resepi Nasi Dagang Kelantan Noxxa


sorry lambat update resepi nasi dagang noxxa...rmi yg tanya resepi..aku ckp nk update tp lupa
ni masa openhouse raya aritu , aku try masak nasi dagang guna noxxa...jom tgk resepinya
mmg mudah sbb kalo yg manual kena kukus atleast 3x & beras kena rendam semalaman
tp guna noxxa dlm 6-7 minit sahaja ...mudah kn...
hah aku pn tk caya , yg aku bole masak nasi dagang haha




Bahan A
4 cawan beras nasi dagang kelantan
2 cawan air

Bahan B
1 cawan santan pekat (1 kotak )
3ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia- dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
halba
gula
garam


cara-cara:-

1. Beras nasi dagang kelantan dibasuh & direndam dalam 1-2 jam..tkperlu semalaman..kemudian toskan

2. Masukkan semua Bahan B ke dalam mangkuk, masukkan gula & garam secukup rasa, halba jgn byk sgt nanti pahit

3. Masukkan beras nasi dagang 4 cawan & 2 cawan air ke dlm Periuk Noxxa , guna fungsi Low Pressure 6 minit

4 Bila tamat masa 6 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.

5. Masukkn Bahan B yg dlm mangkuk td...tutup periuk noxxa...guna fungsi Low Pressure 1 minit.

6. Bila tamat masa 1 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'

7. Keluar periuk dari Noxxa untuk mengelakkan nasi berkerak.



masa openhouse umh mertua aku raya aritu aku masak  dalam 3kg++ beras nasi dagang
so dlm 3-4x la...tp xpe sbb dlm 7minit je kn...mmg bgs periuk noxxa ni
kalo yg kena kukus tu...fuh mau berpeluh222:-p




bole dihidangkan dengan gulai ikan tongkol ,gulai ayam & acar
menu gulai ikan tongkol & gulai ayam tu xde resepi sbb yg tu MIL aku masak
so sila la google ye kwn2....


actually ada juga kerisik & telur br lengkap menu Nasi Dagang Kelantan
yg ni mama aku yg masak aritu

aku aritu try & error juga sbb ada byk resepi kn
ada resepi yg guna fungsi Low Pressure 7 minit 
lps tu masukkn Bahan B, kacau2  trus siap nasinya..tk perlu Low Pressure lg

aku mmg try dua2 resepi ni...dua2 ok...so selamat mencuba
tp makesure cpt2 kuarkan dr periuk tu, nanti berkerak

**ada yg tanya beras nasi dagang klate ni beli kt mana....
kalo kt kl ada jual kt Agro Bazar bole baca link kt bawah ni
http://mamatisya.blogspot.my/2015/04/pemborong-pembekal-barang-barang-dari.html

ada jual juga kt chowkit tp exact location xpasti..tu pn ada sape ntah yg inform aritu
mmg family aku or mertua mmg bli beras nasi dagang time blk klate


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...