Followers MamaTisya

Wednesday, May 31, 2017

ezbuy Malaysia ~ One-Stop Shopping Destination

Sekarang kalau nak shopping tak perlu lagi keluar rumah untuk jimatkan masa, hanya di hujung jari. Bagi pengemar shopping online, anda boleh layari https://ezbuy.my/



Untuk makluman semua, ezbuy Malaysia merupakan sebuah portal online untuk anda membeli belah dalam talian dari beberapa negara seperti Malaysia, China, USA & Taiwan. Pelbagai barang boleh shopping kat sini mengikut kategori seperti pakaian wanita & lelaki, keperluan ibu dan anak, aksesori kasut dan bag, barang sukan, kosmetik dan macam-macam lagi.

 Jenama terkemuka yang menawarkan diskaun seperti Sony, Tefal, Canon. Casio, Daniel Wellington, Omron, Western Digital, Samsung, Viewsonic, Pineng, Sonicgear, Olivia Burton, kelloggs, Lifebuoy, Dettol, Johnson Baby, Kinohimitsu, Brands, Durex, Scholl, Avent
  




Untuk lebih senang anda hanya perlu muat turun App ezbuy sekarang di "App Store / Google Play Store" pada smartphone anda untuk shopping kat sini. Dengan adanya App ezbuy ini makin mudah dan senang untuk anda shopping di https://ezbuy.my/.


Antara kelebihan apabila anda shopping di  https://ezbuy.my/

  • Membeli-belah dari Malaysia, China, Amerika Syarikat dan Taiwan Pilihan
  • Diskaun Sehingga 90% 
  • Lebih 20 Juta Produk Jualan, termasuk: Fashion Specials, Lifestyle Essentials & ezbuy’s Best Sellers
  • Tiada minimum pembelian dan penghantaran PERCUMA
  • Tawaran Eksklusif Flash dan  Diskaun Hebat dari 31 Mei 2017 pada  12.00 tengah hari hingga 5 Jun 2017
  • Berkongsi membeli belah bersama Rakan dan yang tersayang, anda boleh menikmati harga borong lebih 300 produk
  • Tawaran hebat harian untuk semua yang membeli belah

Khas buat  followers, muat turun App ezbuy dan scan untuk dapatkan FREE RM 15 shopping voucher. Apa tunggu lagi, cepat muat turun dan anda boleh mula shopping di https://ezbuy.my/

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest ~ Resepi Ayam Percik Kuah Putih

Apabila tibanya Ramadhan, menu iftar kegemaran semestinya Ayam Percik Kuah Putih . Kebiasaan kita tengok ayam percik kuah merah tetapi kalau kuah putih memang style Kelantan. Menu ni tidak asing lagi di kalangan orang pantai timur. Ok jom tengok resepi untuk menyediakan menu iftar Ayam Percik Kuah Putih 


Ayam Percik Kuah Putih
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
5 ulas bawang putih-dikisar
1 biji bawang besar-dikisar
1 batang serai-dikisar
sedikit halia, asam jawa & belacan
1 senduk tepung gandum
1 paket santan
garam/gula

Cara-cara:-

Untuk Kuah putih

1. Kisar semua bahan (bawang besar,bawang putih, serai, halia,belacan)

2. Tuangkan ke dalam periuk sebelum itu asingkan sedikit untuk perap ayam

3. Masukkan santan dan tepung gandum dengan sedikit air dan asam jawa

4. Kacau sehingga mendidih, masukkan gula & garam secukup rasa. Siap untuk kuah putih.


Untuk Ayam

1. Bersihkn ayam dan diperap dengan bahan kisar tadi

2. Bakar ayam sehingga ayam lembut dan nampak kekuningan.

3. Tuang sedikit demi sedikit kuah putih tadi di atas ayam

4. Biarkan seketika, apabila ayam dh bersalut kuahnya, sedia untuk dihidangkan




Untuk lebih mudah penyediaan Ayam Percik Kuah Putih agar lebih cepat dipanggang dan tidak melekat, disyorkan untuk menggunakan  FlavorWave Oven Turbo Halogen Convention Oven 12L yang dijual di Lazada Malaysia yang berharga RM98.00 selepas diskaun :)


Sempena Ramadhan kali ini Lazada Malaysia sedang membuat promosi iaitu Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya Sale  bermula dari 19 Mei 2017 sehingga 30 Jun 2017. Cepat-cepat layari website Lazada Malaysia sempena Ramadhan ni kerana promosi diskaun hebat ditawarkan sehingga 90%!



Untuk blogger yang belum join lagi, ada masa lagi kerana contest ini sehingga 23 Jun 2017. Hadiah menarik untuk dimenangi sehingga RM 10,000. Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat-syarat pernyertaan, sila layari http://www.lazada.com.my/blogger-contest/


Buffet Ramadhan 2017 @ Restoran Nelayan Gombak


2 hari sebelum berpuasa aritu, dpt jemputan ke Preview Buffet Ramadhan di Restoran Nelayan Gombak yang dahulunya dikenali sebagai Restoran Nelayan Titiwangsa sebuah restoran terapung yang terkenal di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur sejak 80 an. Restoran ini telah berpindah ke Gombak Utara pada tahun 2012 atas sebab-sebab tertentu dan menggunakan nama Restoran Nelayan Titiwngsa@Gombak.




Restoran Nelayan Gombak kini telah diambil alih oleh Q'Sha Trading (M) Sdn Bhd dan mula menguruskan restoran ini sejak Jun 2016 dan bukanlah sesuatu yang mudah kerana ada yang masih menyangka bahawa restoran ni masih lagi beroperasi di Taman Tasik Titiwangsa. Oleh yang demikian, Q'Sha Trading (M) Sdn Bhd dibenarkan menggunakan nama Restoran Nelayan Gombak bagi menggelakkan kekeliruan kepada pelanggan.


Untuk promosi buffet ramadhan 2017 ini, Restoan nelayan Gombak kini menyediakan sajian istimewa dan lebih banyak pilihan untuk pelanggan. Malah harga yang ditawarkan juga adalah berpatutan . Antara menu yang disajikan adalah steamboat dan grill, kambing, ayam, daging dengan 4 jenis perapan istimewa.


Menu masakan kampung bertemakan "Sajian Warisan Selera Kita" pula lebih daripada 15 jenis menu untuk memberikan banyak pilihan kepada pelanggan.


Masak Lives ( Hidang Terus Dari Dalam Kuali)
Daging Gulai Kawah Tanjung &
Daging Salai Masak Nasi Lemak Seremban



Pilihan air sejuk & panas : Teh Tarik Special, Cendol,
Beraneka Minuman Kordial & Coffee and Tea







Terdapat juga stall pilihan yang menghidangkan pelbagai jenis kuih tradisional, rojak buah, bubur, laksa, kuehtiaw sup, roti jala magic kerana menggunakan tepung magic dan macam-macam lagi.





Restoran Nelayan Gombak juga mempunyai Dewan besar dan sangat sesuai kepada mereka untuk mengadakan majlis perkahwinan, graduasi dan event keluarga di sini serta dapat menampung hingga 1500 orang.


surau juga disediakan untuk solat maghrib, isyak seterusnya berterawih


sangat mudah...restoran ni tepi jln je...guna waze pasti jumpa
kiranya area berdekatan UIA Gombak


Lokasi : Restoran Nelayan@Gombak,

Batu 8 3/4, Jalan Gombak, 53000, Kuala Lumpur.


Harga serendah RM 49.90 untuk dewasa. Untuk kanak-kanak antara 5-11 tahun serta warga emas berumur 61tahun keatas potongan diskaun sebanyak 50%. kanak-kanak di bawah 4thn  adalah percuma.

Untuk tempahan sila hubungi : 03-6185 8400 / 013-223 7228 / 013-296 7228

Boleh juga layari juga Facebook: Restoran Nelayan Gombak & Instagram: @restorannelayangombak

rezeki awal Ramadhan...alhamdulillah




ingat raya ingat Jakel :) alhamdulillah dpt sepasang kain dr Jakel...
suka sbb fav color..siap bling2 lg
tp sayangnya tailor utk bj raya dh xmo amik..so simpan la dlu kain ni




rezeki berbuka puasa di Sime Darby Convention Centre..nama hubbyku menang



thn ni sebelum puasa murah rezeki, byk juga jemputan food review utk buffet ramadhan



rezeki di awal ramadhan ...ada 3 BE baru muncul 
 byk dh credited.....apa2 pn tq Nuffnang




antara voucher buffet ramadhan aku dpt masa food review aritu
so arini lastday tau, utk yg nk menang voucher ni

Tuesday, May 30, 2017

Udang Buttermilk & Mangga Susu



ni menu fav anakdara..udang buttermilk....kemain selera mkn berbuka puasa
siap hirup kuah tu...tu psl buat bg banjir kuah
http://mamatisya.blogspot.my/2014/07/resepi-creamy-crispy-butter-prawn.html



udang tu menu die mkn time berbuka & bersahur..tk mandang dh lauk lain
gara2 kejadian 2 ramadhan..time berbuka tu die rasa mcm sakit time nk mengunyah
pastu soh die slow2 kunyah



kenyang air je la bila dpt mangga susu ni


simple je menu utk 2 ramadhan


bubur jagung + sagu mama ku buat..ltk dlm peti ais jd frozen skit ala2 eskrem sedap

dugaan 2 Ramadhan :(





kejadian berlaku lps zohor...time tu aku ajak tisya nk naik solat zohor
pastu die nk ke dapur, tiba2 dgr die jerit ckp "PATAH"
tgk2 die jatuh tersembam atas lantai
die terpijak suar track sbb labuh xberzip...tgk2 gigi dpn dh serpih
pastu bila ckp nk bw p dentist nanti, dok menangis, 
die nangis bkn sbb sakit tp takut kena cabut gigi...trus tertido



tk smp sejam tido, dh bgn...sengih2 bila dpt handphone


hah kasi zoom skit giginye tu...senget abis la
die siap doa, supaya aku tk bawa die ke dentist


Monday, May 29, 2017

Jom buat Mangga Susu sedap !!!


adik lelaki aku bawa buah mangga yg manis ni
apa lg ..potong2 moh ler wat mangga susu utk berbuka puasa


kalini lg sedap dr 1st time buat dlu sbb kalini ltk susu cair
bahan senang sgt : 2 biji buah mangga, 2 sudu besar susu pekat , 4 sudu susu cair,ais.
sukatan tu pandai2 la adjust ikut byk mana guna buah mangga
blendkan..siap utk dihidangkan..selamat mencuba uollssss

#1Ramadhan berbuka puasa di Kampung :)

 

ramai yg blk kampung berbuka bersama family kn 1 ramadhan...kami pn blk gombak
smua adik beradik dpt blk ...meriah..mujur kampung dkt kn
tp sian adik aku yg kt Riyadh...16 jam die berpuasa..siang lama..
bertabah la die tgk2 menu kami


menu nya : ayam percik kuah putih, ikan cencaru sumbat cili , taucu style klate,
sayur campur, ulam, budu+mangga, buah mangga


si cilik tk sbr nk berbuka puasa dh ni....2 org yg kecik tu je xpuasa


menu wajib ni bila tibanya ramadhan :) yg nk try bole tgk resepinya


kalini mama ku ltk byk paru..sukaaaaa..selain paru ada daging & hati
yg nk try bole tgk resepinya



cucu2 TokPa yg bikin riuh sebelum pi terawih
ni ada yg tkde...insya allah nextyear bertambah sorg lg cousin tisya


blk terawih, smua lapar blk...apa lg...serbu puding jagung tu...kejap je licin
lama dh anakdara request soh buat puding jagung...bln puasa br sempat aku buat hehe

Majlis Menandatangani Perjanjian Usahasama Pihak Jakel Shah Alam dan Ahli Parlimen Tanah Merah Bagi Penyerahan Sumbangan 60,000 Pasang Baju Raya



YB Dato' Hj Ikmal Hisham Abd Aziz, Ahli Parlimen Tanah Merah, Kelantan dengan kerjasama Jakel Shah Alam Trading Sdn. Bhd telah mengadakan Majlis Menandatangani Perjanjian Usahasama Penyerahan 60,000 pasang baju raya kepada pengundi di Parlimen Tanah Merah, Kelantan.


Sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini bagi kira-kira 60, 000 pengundi di Parlimen Tanah Merah sudah tentu lebih ceria apabila bakal menerima baju raya percuma. YB Dato' Hj Ikmal Hisham Abd Aziz, Ahli Parlimen Tanah Merah dengan berbesar hati ingin memberikan sumbangan ikhlas kepada para pengundi beliau di Parlimen Tanah Merah, Kelantan pada bulan puasa nanti. Jadi beliau mengharapkan sedikit sebanyak sumbangan ini dapat menggembirakan penduduk di Tanah Merah selain dapat membantu mereka yang kurang berkemampuan.


Para penduduk akan menerima baju raya yang berkualiti tinggi iaitu baju melayu untuk lelaki manakala baju kurung untuk perempuan. Lebih istimewa, mereka dapat membuat pilihan masing-masing dari segi warna, corak serta saiz yang diinginkan. Sumbangan ini akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut kumpulan penerima dan kesemuanya akan menerima barangan masing-masing sebelum hari raya.

Sumbangan baju raya ini khasnya kepada mereka yang telah mendaftar sebagai pengundi di Tanah Merah sehingga Mac 2017. Penebusan baju raya adalah bermula dari 10 Ramadhan sehingga 15 Syawal 2017 dan secara automatik melayakkan pengundi untuk menyertai cabutan bertuah yang menawarkan pelbagai hadiah yang lumayan.



Sumbangan baju raya ini berupa baju melayu (lelaki melayu)


baju kurung (perempuan melayu)


 baju kemeja (lelaki bukan muslim) dan kain (perempuan bukan muslim).

Dalam pada itu, Jakel tahun ini menyediakan pelbagai design dan jenis fabrik berkualiti tinggi untuk Aidilfitri. Jakel juga baru sahaja memperkenalkan duta mereka tahun ini iaitu Aaron Aziz, Nabil Ahmad, Awal Ashaari, Scha Alyahya, Lara Alana, Harith Iskandar, Hairul Azreen, Hanis Zalikha, Yusuf Iskandar serta 2 icon kempen iaitu Janna Nick dan Rozita Che Wan.

INGAT RAYA..INGAT JAKEL...JOM SHOPPING DI JAKEL !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...