Followers MamaTisya

Tuesday, December 3, 2019

resepi Ayam Phat Phet Thailand yang sedap


 Ayam Phat Phet ni asalnya dari thailand..
cousin aku kt klate slalu masak so dia ada share resepi kt mama aku
ni aku nk update kt blog...senang utk rujukan if aku nk try masak plak


Bahan-bahan:

Ayam
Bawang putih-dikisar
Bawang merah-dikisar
Serai - dikisar
Halia - dikisar
Cili padi -di kisar
Kunyit -dikisar
Belacan-dikisar
Daun limau purut
Perahan limau nipis
Garam
Gula

*sukatan pandai2 la adjust ikut kesesuaian byk mn ayam korang nk guna..
kalau nk pedas lebihkan cili padi


cara-cara:-

1. Tumis bahan kisar smp naik minyak

2. Masuk ayam..kacau bagi sebati..biarkan mendidih

3. Masukkan garam & gula secukup rasa, perahan limau nipis, daun limau purut

4. Nak berkuah masukkan sedikit air...biarkan mendidih seketika....siap utk dihidangkan

14 comments:

  1. Yeayyyyy.....SA memang suka menu ni..and tercari2 resepi yang mudah...SA amik resepi ye..nanti bleh cuba..nampak mudah resepi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mudah sgt kan tp kita slalu mak masak menu ni..ni update kt blog senang ..kot2 next time nk masak refer kt blog hehe

      Delete
  2. Rasa macam pernah makan ayam masak cenggini tapi tahu pulak nama menu ni phat phet hehehee..
    Ialah tengok simple je menu ni boleh try later.

    ReplyDelete
  3. menarik, mesti semerbak harum bau nya... namanya pun menarik

    ReplyDelete
  4. sekali pandang mcm rendang pule heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu...mcm ala2 rendang tp rendang ltk santan..yg ni tk ltk santan

      Delete
  5. Telan air liur tengok ayam Phat Phet, sedap. Antara menu yang ada di rumah ni, heheheheh :p

    ReplyDelete
  6. Serai, halia, cilipadi, kunyit. Gabungan ni memang meletop lah rasa lauk hehe

    ReplyDelete
  7. resepi thai memang dah semakin popular kat malaysia sekarang ^_^

    ReplyDelete
  8. sedapnya. nak cuba nanti. copy resepi tau

    ReplyDelete
  9. ammi pernah try masak lauk ni. sedap cuma ammi rasa serai tu mcm bersabut nau. mungkin ammi terlebih letak serai kot

    ReplyDelete
  10. First time dengar ayam phat phet..nampak sedap ni

    ReplyDelete
  11. arghhhh masakan thaiiii sedapnyaaaa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...