Followers MamaTisya

Tuesday, September 10, 2013

beli rumah lelong


sambungan dr entry pergi Mahkamah Tinggi Shah Alam td
 actually kami suami isteri nk pegi bid rumah yg dilelong 
rumah ni kt area sri gombak dkt ngan umh parent aku 
dan best kalo dpt sbb umh ni dpn surau


ni la rupa rumah yg nk dilelong...aku sempat snap gmbr time mlm...
umh lelong kebiasaannye tk bole tgk dlm umh....bole tgk dr luar je
tp umh ni kebetulan tk kunci so bole masuk dlm tgk keadaan umh
tu pn parent aku la yg msuk time siang esoknye
so far dlm umhnya ok..tkde la pecah2 ke apa...umh ni lama dh tk berpenghuni
adik aku siap ckp..."long kalo dpt umh ni..ati2 nanti ada HANTU"
sbr je la statement adik aku kan :-p



utk pegi bid kt court kena buat bank draf 10% dr rege rumah di lelong...
rumh tu dilelong dgn rege 170k so 10% dr nya 17k...
hubbyku p wat bank draf 2 hari sebelum tarikh p court
rupa bentuk bank draf sama mcm cek...
kalo utk yg 1st time bole je pegi bank tanye mcm mana nk wat bank draf

kalo melalui agen , if rumah yg kita bid tu dpt kt kita 
agen nk 2% tp sbb aku tau bank rumah yg dilelong
 so aku cal direct bank...let say rumah tu dpt kt aku so tkde la kena byr 2% tu
**tk smua agen mintak camtu..depend

actually dpt cal owner yg tk dpt byr rumah lelong ni
nk setel kt luar tp bila owner cal bank tnye outstatnding balance dkt 500k
so tk berbaloi.....tu psl kena pegi bidding gk

bila dh masuk bilik lelong, kena tulis details ada form diorang bg ..
lps tu kena kepilkan bank draf and form yg telah siap diisi ke dlm 1 box yg disediakan...
kena masukkn b4 9.30 pg...kalo lambat atas budi bicara...
lps tu katanye 10.30pg akan start bid ...mmg byk gk la umh yg bid aritu
turn umh ni lewat gk....dlm 11.30pg gtu...
masuk tk smp 10 minit dh setel....punya la cpt kn org up rege....
**bank draf tu dikembalikan lps dh abis bid if tk berjaya


tp tkde rezeki kami utk dpt rumah tu...rmi cina yg masuk utk bid...
melayu tk smp 10 org...utk umh ni je dkt 25 org tk silap yg masuk utk bid...
so rumah ni dpt kt cina dgn rege 340k
market price area sri gombak pn bole tahan mhl dlm 370k gk
**if rumah tu tulis Bumi Lot okla sbb utk melayu je bole bid
tp kalo open mmg smua bole msk utk bid

aku bkn la tau sgt pn psl umh ni tp dh nk bli umh kena la amik tau kn
kalo bli umh lelong ni risikonya kena byr bil air, bil api yg tertunggak
kena get ready cash gk la cz umh lelong slalunya byk kena repair

apap2pn mmg pki byk duit kalo melibatkan bli umh....
umh skarang makin mahal !!!!

tp tkpe la atleast pengalaman ni bole la tau serba skit 
camner bli umh lelong...moga ada rezeki kami nanti ....

kwn2 yg ada pengalaman psl bli umh..
tk kira bli umh lelong or dr developer or direct owner
bole gk share info..atleast aku dpt info gk




33 comments:

notti netti said...

terror ko bab bab ni. kalau aku dah malas amik tau dah.

Nad MamaZN said...

Oo tq kak..
Saya pun bru tau proses nya...

normalisa said...

Pehh akhir nyer...aku beli umah direct dr org pun byk kena kuar cash aimi...sng lg beli umah Baru dr beli umahh atas org...upah lawyer ngan cukai stem semua kena bear sendiri ahh...deposit umahh lagi..huhu...tapi pas aku bc entry ko ni umah lelong lg byk duit nk kena pakai...let say la dpt beli umahh yg kena lelong ni, aku rase rege renovation pun mau setengah dr rege umahh...huhu

Devi da Lil' DeviL said...

thanks for the info.

Lin Azlina said...

owh..sangat leceh rupanya erk nk beli rumah lelong ni...beli uamh abrula senang...hihi... 2% pun byk kn nk byr kt agen umah...nkw at part time la

Queen said...

saya sampai sekarang tak berani nak masuk lelong.. mmg banyak pakai duit cash.beli rumah subsales pun dah terasa tercekik.. huhuhu

~ana~ said...

my 1st house beli direct dgn developer, 2nd house dgn owner thru ejen, yg pasti, beli dgn developer senang...xyah pening2...yg ana tau, kalau beli rumah lelong ni, lg leceh...huhuhu

Rizziela said...

memang susah kan nak bid rumah lelaong

yOn nOy said...

Salam,

Info yang berguna...
Ingatkan harga rumah tu memang dah fix, rupanya kena bid jugak yer...

Suzana Ikram said...

Mmg susah amy nk beli rumah lelong.. Harga bukan harga sebenar kena bid lg.. Tu yg aku malas nk mencari tu. aku pon ingt nak beli rumah lg.. Nk invest.

Moga ko dah rumah idaman amy.

Ayu azmir said...

Memang ade niat nak beli rumah lelong dulu.. tapi tak tau... last tinggalkan saje niat tu...

el said...

scary gak tgk rumah tu
suasana menyeramkan hahaha
yelah rumah lama tinggal kan
el pun dulu ada gak ura2 nak beli umah lelong..katanya lagi umah..tp lau dah bid sn sinin..ofkoslah melambung harganya ye dok..untunglah owner umah tu..
beli umah dah siap dah lah developer ke atau dr tuan pya umah...tgk lam mudah.com tu ha..el lau boleh nak beli yg umah dh siap renovate..sng skit xbyk duit kita nak invest nak reno2 bagai :)

Aju Mohit said...

rumah yg aju duduk ni rumah lelong gak, jarak beberapa biji rumah je dengan rumah yg amy nak beli tu kekekekekekekekekeke

juelee said...

dulu pnh nk beli umah lelong, semi d kat puchong tp bila g tgk rumah macam dh lama terbiar.. seram la plak... pastu sbbkan proses yg leceh dan agak cost jugak la..

makcik keje law firm, klu beli rumah lelong ni kita kene setelkan approve loan bank seme within 28 days tak silap.. klu x approve downpayment burn rumah pn xdpt.. tak berani lak amek risiko....

last2 beli direct developer, sama jugak kene kuar duet byr 10% DP, lawyer, legal fee etc... tapi sakit sikit sbb progress fee monthly kene byr at the same time rumah sewa skang pun kene bayar... huhuhu jenuh nunggu umah siap...
apa pun, harga umah mmg makin tak masuk akal.....padahal itu keperluan asasi

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

saya tak pernah ader pengalaman beli umah lelong...beli umah lelong ni murah sikitkan..
cuma kena fight harga..nanti biler berjaya entrykan yek cara2 nak beli umah lelong ..

radziah AR said...

masa kzie bid dulu, rmh tmn/kwsn melayu, tp yg msk bid melayu 5 org, dan 17 cina. sbb ramai, jadi org mahkamah kata sekali bid naik rm5k. bermula 135k, pastu naik 140k, 145k,....bila bid, cina2 ni tak bid pun. hanya kzie & seorang melayu tu ja. melayu lain diam maybe naik banyak sangat. at last xdpt sbb rmh lelong xnak terlalu tinggi bid. rugi.nak renovate lg. kami bid takat market value kwsn tu. org yg dpt tu org kaya. patut dia lawan kami, sdgkan kami bid dah smpai agak tinggi. last rmh tu dia sewakan aje... eeee geram sbb kami nak sgt rmh tu....
cina2 tu hanya masuk (dikatakan) sbb nak bagi hrga tinggi, mereka ini geng jurulelong (company cina jugak), sbb nak dpt hrga jualan tinggi, kalau tak jurulelong xdpt banyak mana.... tapi 3 kali kami try, 10% aje amy. tapi ada bank xkasi % tu, nnt agen akan minta dgn kita...tapi dia cakap siap2 la.... ye lah, dah dia buat kerja...

radziah AR said...

betul mcm juelee ckp, mahkamah bagi tempoh utk kita settle baki. kalau tak dpt, (may be loan bank xlulus), deposit masa bid, hangus.
satu lg amy, nak beli kena selidik dulu rmh tu. tanya jiran2 atau sesiapa. takut kes berhantu ke, kejadian pembunuhan ke, & pelbagai...ye lah...kita nak duduk kan...takut jugak....

FARAH deeb said...

Ade hikmahnya tak dapat- memang cam berhantu! Hehe.. tapikan mmg banyak risiko amek umah lelong ni- opkos duitlah. Banyak hidden cost! Jemput Singgah:14 Tahun sudaa... Alhamdulillah!

Rawlins GLAM said...

First tengok gambar tu cam seram gak..
hehehhe
Sila singgah entry saya juga ye. TQ

Ibu Lala said...

Ooo baru tau. Klw dapat best la kan amy. Dekat dgn rumah parent.

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

hsbd bli rumah b4 kahwin dulu, mmg duit mengalir laju je, time tu kami baru bertunang, tp rumah tu hsbd kita letak penama atas nama kita... cuak gak masa tu takut bank nk tgk surat nikah, takut kantoi, tapi sib baik tak tengok pun....now rege rumah yg hsbd beli tu dah naik 2 kali ganda dari rege asal we all beli....mmg rege rumah skrg ni tak masuk akal, makin mahal....kami pernah nak beli rumah lelong, tapi atas nasihat makcik kami yg keje bank, so tak jadi beli, sbb banyak risiko....now planning nak beli rumah lagik....tp tengok rege semuanya menggerunkan....tak de yg murah...

Maria Aida said...

Assalammualaikum
Best nya ada pengalaman beli rumah lelong. Saya pula dalam proses nak beli rumah direct owner minta 5% deposit. Tp loan cuma boleh lulus takat harga market value. So kena standby juga duit at least deposit 10% lah. Huhuhu... memang susah nak beli rumah lelong atau direct owner ni. tp yg best nya rumah tu dah byk kena renovate sebab dia dah buat cabinet dapur.Semoga saya Berjaya beli rumah tu.
Wasalam

SUHAILAH RAMLI said...

saya pun ada pengalaman beli rumah lelong..sama gak macam awak..yelah mungkin rumah yang saya beli tu untuk bumi lot jer..alhamdulillah rezki saya..jgn putus asa...cuba lagik..mungkin akan dapat rezki yang lebih baik...

Sheila Mutalib said...

good sharing.. sy tgh planning nk beli rumah.. kena byk b research lagi ni..

Don't Afraid to Try said...

bab rumah lelong mmg kene study skit..jgn pg bodo2 jek..lps menang rumah lelong ade mase 120 hr utk submit loan..sblm decide nak beli rumah lelong kene check dulu kt bank loan kt blh smp mane..
nmpk rumah lelong menyusahkan..tp monthly xlah seteruk klu beli rumah baru yg hrga skrg cecah stgh juta..byr depo skit..lps tu bulan2 byr sakit..ni pendpt sy..

rumah lelong mmg kene pg tgk dulu..klu xdpt satu try yg lain lg..nk tau lbh lnjt psl rumah lelong slalu2 tgk iproperty.com n lelongtips..xpyh nk byr agen2 bagai..nipu jek tu..

klu beli ngn direct owner hrga kdg xmasuk akal..semua suke suki letak above market value sbb nk dpt cash lbh..

sy ckp berdasar pengalaman beli rumah lelong n cntct direct owner utk beli rumah..

Adikchiek said...

saya setuju dengan don't afraid to try. saya pun ade pengalaman beli rmah lelong gak and alhamdulillah menang. saya beli tahun 2012. kat area damansara damai. memang sangat berbaloi and saya ambik loan untuk 10 tahun je. now rumah tu saya sewakan. . .dengan kadar sewa yg lebih tinggi dari bayar installment kat bank. alhamdulillah rezeki saya. now dlm proses beli rumah kedua direct owner. jemputlah singgah blog saya:-)

Adikchiek said...

Yang sye beli pun bumi lot juga,, top floor lagi..beli yg murah je..sbb tak mampu nak beli rumah mahal.nasib baik first time masuk dah menang...

syaiful ramli said...

assalam adikchiek..

bole tak tlg advise sy pasal rumah lelong..sy nk beli rumah lelong kt serendah..bid 8/1

bnyk prkare sy xtaw sperti VIP. agen n mcm2 lg..harap awk bole wasap @ call 0139787224..syaiful

mama tisya said...

salam en saiful..psl info rumah lelong tu saya tk tahu details..cuma tahu dr pengalaman aritu...umh lelong ni nk kena tahu juga keadaan umh..brp marketnye so bila kita bid tu range harga tidak la melebihi harga pasaran, kena buat bankdraf, kena prepare jugak duit extra jika kita menang bid tu...kalo nk tahu lebih lanjut kena tanye agent umh yg nk di lelong tu

azzahairi sulaiman said...

Kena dapatkan banyak ilmu tentang rumah lelong ni. Tak ada pengalaman lagi. Terima kasih atas maklumat.


Entri terkini : Tips Sebelum Beli Rumah Lelong.

Zami Annuar Saharun said...

Boleh tau apa nama auctioner tu x?

Angah acca said...

so macam mana nak dapat balik duit deposit (bank draft) tu..

mama tisya said...

angah...if kita tk menang bid umh lelong tu, bank draf dpt blk and kita pegi bank blk utk cash kn blk duit tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...