Followers MamaTisya

Thursday, July 29, 2021

Pengalaman terima suntikan vaksin di Klinik Swasta




lama tk update blog...bz ngadap monthly report 
ni nk share pengalaman aku pi cucuk vaksin aritu
tunggu punya tunggu akhirnya muncul jua tarikh temujanji
iaitu di pagi hari raya haji 20 July 2021 yg lalu


jln pn clear..ye la public holiday kan...lama betul tk tgk langit biru


bila dpt kuar berdua ..nk plak  tmpt terima vaksin dlm shopping mall
so feeling2 dating la..sbb dpt kuar jln2 pegang tgn berdua walau hakikatnya pegi vaksin


tmpt utk aku terima vaksin dkt Klinik Swasta
Adcas Clinic @ Berjaya Times Square 
lega juga rasanya dpt lokasi kt Klinik Swasta ni sbb tk ramai org,
tak perlu beratur panjang dan proses pn cepat dlm 15 minit siap cucuk


appointment aku 10.30 pagi tp katanya bole dtg seawal 10 pagi
tp aritu aku smp dlm 10.30 juga...
al-maklumla sehari sebelum tu aku penat ngadap keje smp malam
so esoknya bila tiba hari nk pi cucuk tu rasa penat sbb tk cukup rehat kan


masa smp tu ada la dlm 3 org ...
so isi form dlu lepas tu tgu turn dipanggil


kan kecoh aritu psl picagari kosong..so time aku aritu,
 doktor mmg tunjuk botol vaksin dan bagitau brp ml vaksin akan dicucuk
sebelum dan selepas cucuk pn mmg dia tunjuk..
dan aku pn tnya bole ke nk record..katanya bole...so bole la tgk video kt bawah ni


selesai 1st dose vaksin Sinovac


sbb sebelum ni mmg certain tmpt PPV tk bole nk record video
tp lastweek KJ dh update statement ni 
so nanti  korang bole la record video utk memastikan juga picagari tu tk kosong


ni time observation dlm 15 minit..wefie skit dgn peneman setia


dh abis time observation...staff dia bagi kad utk next appointment 2nd dose
lepas tu bergmbr la dkt photobooth ni


husband la yg tlg snap :)


husband melayan aku nk ootd..yela ootd raya tkde
kita ootd lepas vaksin :)


dpt gift dr Adcas Clinic 
ada hand sanitizer, spray, cereal, cookies, tea

kesan lepas dpt vaksin...bila smp umh aku  ada rasa pening kepala 
dan lenguh tmpt cucuk, rasa berat bahu sebelah..tapi lepas rehat okla. 
alhamdulillah tkde demam cuma sengal tmpt cucuk tu la dlm 3 hari juga xsilap
 
Kita dah ikhtiar, selebihnya semoga Allah sentiasa memelihara 
dan mengurniakan kesihatan yang baik 
serta melindungi diri daripada sebarang penyakit. Aamiin

Thursday, July 22, 2021

AidilAdha 2021

 

salam aidil adha....
spt thn lepas time PKP so tkde la dpt tgk ibadah korban
sbb kebiasaan ada lembu dikorbankan dkt surau dpn umh parent aku
tp skarang kt masjid besar je ada ibadah korban

kalau last year umh mertua ngan umh parent menu sama iaitu nasi kerabu
thn ni kebetulan sama juga nasi dagang kelantan


MIL & husband masak2 pagi raya....biasa aku buat nasi dagang dlm noxxa
nasi dagang ada lauk ayam kerutuk, rendang daging & acar



tp sbb di pagi raya aku kena pi cucuk vaksin 
so tk dpt la nk tolong masak2


adik aku send gmbr pagi raya menu nasi dagang mama


lamanya tk mkn nasi dagang mama ...last makan raya 2.0 last year
ada lauk ikan tongkol + udang, gulai ayam,
telur rebus, kerisik & acar


anak dara je la melaram ngan baju raya


gmbr berdua ni time aku br balik dr cucuk vaksin
time ni dh rasa pening melayang so tkde la nk melayan ank dara nk ootd raya
sian dia...so die je la sakan bergambar  sbb mama dh xlarat nak zzzzz

rindunya menu daging korban ngan menu exotic perut air asam bila time aidil adha

kalau tgk side bar Mamatisya Popular Post tu bila tiba aidil adha
mmg ramai search menu masak2 guna noxxa

tk lupa juga entry macam2 jenis perut lembu

Friday, July 16, 2021

Papa & Mama selesai 1st & 2nd dose...Alhamdulillah :)


alhamdulillah..Papa & Mama dh complete cucuk vaksin
aku juga yg masih menunggu ..hari2 check mysejahtera
 tp belum dpt lagi tarikhnya..moga2 lepas ni turn aku plak


1st dose Papa pada 21 June 2021 dkt FRIM, Kepong


Mama plak pada 24 June 2021 di Columbia Asia Hospital


beberapa gambar yg sempat aku snap (combine gmbr masa 1st & 2nd dose Papa)
time appointment Papa, aku kebetulan mmg cuti so dpt la teman
time appointment Mama, aku keje so adik aku yg teman tp tkbole masuk ..kena tunggu luar
so tkde la gmbr suasana time hari kejadian..just ada gmbr di signage saje



utk 1st dose time Papa, tkde la ramai sgt
tp time 2nd dose..bole tahan ramai..time kitorang smp, 
org dh beratur pjg smp ke luar pagar
nasibaik mmg bawa payung...panassss
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v
v

v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v

v
v

v
v

v
v

v
v

2nd dose


utk 2nd dose Papa pada 12 July 2021


kt FRIM ni bole tahan panas la kalo korang kena appointment ptg
nk plak masa 2nd dose tu pjg Q, nasibaik mmg bw payung
korang bole juga standby kipas tgn :)
tp kalo PPV korang mcm idcc,pwtc,mitec,UM, UKM berhawa dingin okla



Mama plak 2nd dose pada 15 July 2021 smlm


nasibaik adik aku keje shift mlm habis keje pagi 
sempat la jenguk Mama appointment pg tu..
so dpt la beberapa gmbr kt bwh ni utk kenangan di hari kejadian
 

Papa & Mama dpt vaksin Sinovac
so far alhamdulillah...tkde effect yg teruk...
kebanyakkan yg aku dgr sape dpt vaksin Sinovac ok..
kiranya tkde yg demam or side effect yg teruk compare dgn vaksin AZ & Pfizer 
tp smua tu depend pd antibody masing2 juga kan

MIL aku pn dh selesai juga ..dia dapat vaksin Pfizer..
MIL aritu mcm ada rasa nk demam & lenguh lengan katanya
tp cpt2 telan panadol & rest okla


smoga allah sentiasa lindungi daripada sebarang penyakit..Aamiin
smlm pn kes trus meningkat lagi dan yg tertinggi setakat ni 13,215 :( :( :(


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...