Followers MamaTisya

Friday, March 31, 2023

1-5 Ramadhan ~ Juadah Berbuka Puasa



Salam Jumaat...harini dh 9 Ramadhan...
spt thn2 sudah aku share menu juadah berbuka puasa..

mn tau bole bagi idea utk korang juga kan..kot dh xtau nk masak apa...sharing is caring....
korang yg follow aku dr dlu sure tau kebanyakkan menu spt biasa chef husband yg masak 
tak pun MIL...aku skali sekala je masak..jom tgk menu 1-5 ramadhan  kami



1 Ramadhan 
Ayam Masak Kicap & Pajeri Nenas by MIL ❤️
 aku goreng sayur kailan ikan masin & ikan bakar by Chef husband πŸ˜‹


air biasanya 1 yg sejuk 1 yg panas
tp teh o panas mmg wajib ada...husband la minum air panas...
aku & tisya kena air sejuk



2 Ramadhan 
 Siakap Miang Pla by Chef Husband πŸ˜‹ Rindu menu ni dkt @suwarinjindacafe ❤️ 
Homemade Apple Asamboi Juice 🍏 
Ayam ala2 domino's pizza,kita grill dlm air fryer πŸ— 


MIL buat agar2 santan juga...biasa siakap miang pla tu cicah sos thai
tp husband buat sos hijau thai



3 Ramadhan 
bila MIL kata tak payah masak...so ni la lauk pauk yg di beli
gulai kawah daging, gulai jantung pisang, gulai pucuk ubi,
ikan keli bakar , ayam bakar, popia  basah & air jagung



entry aku update psl murtabak ramai yg ckp mahal ye tmpt korang
ada yg smp rm6-rm 7...tmpt aku masih murah rm4...
mkn time moreh sbb time berbuka mkn popia basah



4 Ramadhan 
Ayam percik & Kari ikan by MIL ❤️ 
aku goreng sayur campur .. solok lada beli rm2.50 each




lama tk mkn lompat tikam ..MIL yg nk sgt sbb kuih ni bkn ramai org jual
melainkan kt kedai kelantan....mkn time moreh
rm 5 each tp sygnya tk sedap mcm yg klate


 husband nk onde2 & tisya plak nk puding caramel ..rm 3 each
bila bli kuih ni mmg kena bertabah kalo xkena ngan tekak




5 Ramadhan  
Ayam Masak Merah & Sayur Bendi Goreng by MIL πŸ˜‹ 
Sambal hitam & rendang paru spt biasa bulan puasa order dari Nana 🌢️


 Chef husband tk brp sihat ...dia request telur dadar bawang 😁 
tisya plak pantang kalau ada bawang 
sbb dia tak mkn bawang kalau ltk dlm telur dadar



**aku MC arini sbb sakit gigi yg takleh bawa bincang dh
smlm masih lagi bole bertahan...tq semua yg mendoakan

 

Thursday, March 30, 2023

#6ramadhan ~ Breaded Fish & Chips

 




6 ramadhan aritu menu omputeh
aku suka fish & chips jenis breaded gini


dkt2 nk berbuka baru grill dlm air fryer



mushroom soup by chef husband


aku buat tartar sauce & celur carrot & broccoli
corn tu chef husband yg buat



cuaca panas, singgah beli air fav


yg nk try resepi tartar sauce ...klik link di bawah 


aku cukup sekeping je Breaded Fish & Chips
ratah extra side dishes tu
husband, tisya & MIL diorang mkn 2 keping

Dugaan 8 Ramadhan :( :( :(



lama tak sakit gigi...dugaan bila kena bulan puasa...
ingatkan nk MC tp dateline esok nk kena siapkan KPI la plak...bertabaha la...
last sakit gigi thn 2021, kena bulan ramadhan juga masa tu


td opismates soh letak tiger balm ni utk kurangkan skit sakit gigi



Wednesday, March 29, 2023

wordless wednesday #563

 

alhamdulillah pelbagai rezeki dpt sebelum ramdhan & semasa ramadhan


Sambal bilis tumbuk berapi..bff julia bagi sebelum puasa aritu soh test



makan time sahur...berapi...
tkleh mkn byk2..lgpun aku tk mkn pedas sgt



mangkuk tingkat tuk smua ahli Kelab Bernas Cawangan Wilayah Tengah 


bos aritu blk dr holiday Mumbai, India
belikan kami ole2...hah apa lg..pilih2 mn berkenan di hati


ni yg aku pilih..TQ Bos


aritu ada game badminton...ingtkan player je dpt tshirt
rupanya 1 division dpt...mug plak dr Bos kt Kedah


rezeki ramadhan dpt teh tarik ni
lps tu minum time berbuka puasa aku tk bole nk tido sudahnya...
terjaga stiap sejam nk smp ke sahur tu
esoknya pi keje ngantuk :-p


smlm dpt bubur lambuk..ada daging & ayam



collect bubur lambuk kt lobby opis...panas btul
kami bangunan sebelah, opismate tlg angkat masuk kete..berat nk bw 60pax

#3ramadhan ~ TAK PAYAH MASAK

 



3 ramadhan aritu, MIL kata tak payah masak...
beli je lauk utk berbuka puasa...tp bkn beli kt pasar ramadhan
pegi bli tmpt yg dh biasa beli lauk..kitorang ke Gulai Kawah Terbakaq
tmpt ni dlu pernah terbakar tu psl nama kedainya begitu
area keramat/setiawangsa


byk juga pilihan lauk pauk
kami antara customer yg smp awal....dlm pukul 3.10pm camtu
tkde la org ramai lg kan....tenang


pelbagai jenis gulai kawah



mcm2 MIL beli...gulai kawah, gulai pucuk ubi, gulai jantung pisang,
ikan & ayam bakar total tk silap rm 51..ada lauk utk sahur juga skali



lps tu ke Taman Melawati nk beli popia basah fav

tkde la pjg sgt mayb sbb hujan ...adik ipar pernah beratur sejam juga la

aku aritu dlm 20minit...okla tkde la lama...1 set 5 pcs rm 6

last skali husband nk murtabak..bli dkt suberi nasi kandar 
biasa kt sini husband suka nasi kandar 
beli murtabak daging & ayam (rm 4 each) 

air jagung fav bli juga tp dlu ada special extra jagung
tp kalini tkde plak...harga rm 5 tp nk kurang ais jd rm 5.50

Tuesday, March 28, 2023

Lunch date sebelum cuti panjang




Sehari sebelum aku outstation aritu, 
dpt lunch ber4 sbb slalunya yg 2 org itu, bz byk event πŸ˜†
 lagipun lama tak jumpa sbb balik dr outstation Sabah, aku sambung cuti direct 
kiranya dlm 12 hari juga la tak jmpa  (8-10 Mac outstation, 11-19 Mac cuti pjg)


Sure depa rindu sbb kalo makan2 ada mamatisya 
ada video & gmbr menu.....kena sabar sbb camera eat first 😁



harga terkini menu di Boat Noodle


Cha Yen, Terer Taro, Choco Yen


Thai Coconut


Krapow Chicken Rice - fav nasi kt sini


Ayam Legend - makin kecik dh ayamnya


Thai Fried Chicken


Sangkaya - fav dessert kt sini


TQ Tinana for lunch treat πŸ˜‹ alhamdulillah


 

Kempen Lestari BERNAS bersama Alam Flora






7 Mac sehari sebelum aku outstation sabah aritu,
ada program Kempen Lestari BERNAS bersama Alam Flora


sempena kempen ni, smua staff di minta 
memakai pakaian bertemakan color HIJAU
 cuaca panas don't care bab posing :-p


Pelancaran Program oleh Pengarah Urusan Kumpulan BERNAS, 
Dato’ Haris Fadzilah Bin Hassan



semasa kempen ini berlangsung
staff bole bw brg2 utk kitar semula  dan akan dpt wang tunai 
utk brg2 yg di kitar semula, selain dari itu ada juga demontrasi & permainan kitar semula




gambar beramai2 selepas pelancaran





antara gadis2 division kami


jadi model minyak masak kitar semula ke tu :-p


ni time sebelum pelancaran, sementara tgu ketibaan top management,
kita posing2 dulu :)



bff dila yg bz sbb dept dia yg deal dgn alam flora
nasibaik sempat bergmbr :)


lps event ada disediakan sandwich


nasibaik juga gmbr ber4 ada..sbb sharna adalah emcee of the day..bz juga


geng aku tak sah tk bergambar dkt atas truck ni :)
time ni dh abis event...walaupun panas terik 
bab bergmbr mmg gigih :-p



 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...