Followers MamaTisya

Monday, August 30, 2021

Samyang Carbonara ~ Cara nak masak mudah & sedap 🍝



anak dara aku ni suka sgt la menu ramen
ni samyang carbonara yg selalu dia buat


yg selalu melayan beli samyang ni nenek or ayahnya
aku mmg tkla nk beli tp sbb aritu lama tkde stock kt umh...
hari2 asyik dok pesan soh mama & ayah beli
sbb lama tk kuar umah..mmg tkla pi aeon
ni masa aku beli aritu...kemain sengih tu


ok aritu masa aku update gmbr samyang carbonara 
ada yg tanya cara masak so sempat la aku buat video aritu
ok bahan2 senang je..1 pack samyang + susu fresh milk
 

utk yg tk pernah tgk isinya..gini la dlm pack tu
so step seterusnya..bole refer video yg aku share kt IG Mamatisya
 


mudah je kan....tp tkleh la slalu mkn..sekali sekala..
tp anak aku tu kalo bole nk selalu..sbr jela



ni ada yg tnya beli kt mana...area umh aku yg ada kt aeon & St Rosyam Mart
tp adik aku ada beli kt aeon big dan kwn aku ada update juga ada kt speedmart
so korang survey2 la..susah2 kt shopee pn ada cuma jenuh tgu smp la kan
korang kalau nk beli...cari yg pack besar..dlm tu ada 5pack
kalau beli yg cup tu mahal

ok ni kasi zoom part yg aku craving tgh malam aritu...haha
bagi aku yg pack pink ni ok skit la dr yg pack hitam dulu pernah rasa..
pijar bibir walaupun hanya sesudu.....pedasss...
so utk yg tak tahan pedas mcm aku
korang bole cuba cari yg samyang carbonara ni
tp still air kena standby juga..selamat mencuba

Friday, August 27, 2021

Kesan vaksin Pfizer selepas dos kedua


kisah vaksin husband aku...tarikh dia dpt sehari lepas date aku
lokasinya tak jauh sgt dr umh...husband dpt cal ptg so siap2 utk trus ke IJN

aku tk dpt la teman sbb aku pn baru je lepas cucuk 1st dos kn
so husband pegi sorang...bila dia sampai rumah tanya ok tak..
katanya mengantuk time driving ..nasibaik tak jauh sgt lokasi IJN dgn umah


aku tanya sape yg snap gambar ni sebab katanya dh lewat ptg tkde org
kebetulan ada cleaner lalu katanya, die minta tlg snapkan :)


21 Julai 2021 ~ DOS PERTAMA
beberapa snapshot yg husband share 


mmg tk ramai pn sbb dh lewat ptg



masa observation kena tunggu kt auditorium ni


kata husband ada 2 photobooth..kemain dia bergambar kan


kad vaksin utk next dos kedua..husband dpt vaksin Pfizer

gift dari IJN lepas cucuk dos pertama
v
v
v

v
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v
v

v
11 Ogos 2021 ~ DOS KEDUA
sebelum nk cucuk utk dos kedua, husband risau juga
yela rata2 feedback lps dos kedua kesan vaksin Pfizer teruk skit


gambar kenangan utk dos kedua


gift dari IJN lps cucuk dos kedua


seperti MIL & adik ipar yg dpt vaksin Pfizer pn demam..
so husband pn turut sama demam
on off plak tu..risau juga la dkt 2hari juga demamnya


nk makan bersuap ..layankan aje 

lps demam mcm dh ok tu..husband sakit kt bawah ketiak plak
nasibaik la tk melarat.....

aku aritu kesan vaksin sinovac alhamdulillah tkde demam
cuma just sakit dan lenguh tmpt cucuk je

so kami dua2 dh melepasi 2minggu selepas tarikh cucuk vaksin dos kedua
ikutkan bole dh nk dine-in tu tp rasanya tiada keperluan
kes harian smlm pn yg tertinggi 24,599


apap2pn kita dah ikhtiar, selebihnya semoga Allah sentiasa memelihara 
dan mengurniakan kesihatan yang baik 
serta melindungi diri daripada sebarang penyakit. Aamiin🀲

Thursday, August 26, 2021

Decadent Bundle by @coffeebeanmy only RM 28.00



Lama tak minum ice blended fav 
ni ada promo Decadent Bundle hanya RM 28
promo ni smp 27 ogos 2021..utk lebih details klik >>>SINI


order thru food panda je smlm


utk promo  Decadent Bundle ni ada beberapa jenis air korang boleh pilih
aku order Mocha ice blended & Pure chocolate cookies n cream ice blended


order thru food panda lps pukul 6pm ada voucher code 
so dpt la diskaun rm 8 .... jimat lagi ... kalau delivery mmg takde cream ek..
sbb biasa beli kt outlet kn diorang tanya nak cream or tk
tu masa order thru food panda aku ltk juga kt kotak request With Cream
tp bila smp mmg tkde pn cream yg mcm aku slalu order spt gmbr 1st tu 

Surprise birthday gift utk Mama 🎁





From Japan with ❤ online shopping je kt shopee 😘 
adik aku send gambar ni sbb masa parcel smp ptg smlm,dia tido 
so Mama amik parcel kt pagar sbb ada tulis nama aku 
jadi Mama tak buka cuma dia tanya beli apa..
aku ckp tunggu adik bangun 😁 


birthday gift yg delay utk Mama 😘


sebelum ni pernah belikan pan dari Tefal 
masih ok walapun dh dkt 4 thn usia pan Tefal tu
so kalini belikan marble pan dari Shogun plak...size 28cm


bila brg yg order delay sbb aku check tracking no sebelum tu
lps tu husband ada inform tunggu la smp minggu ni...
if tk smp juga cancel and minta refund la
tu yg aku pn dh lupa masa dpt cal ptg smlm
org delivery tu cal, soh  aku amik brg kt atas pagar
lps dia dh letak phone, baru die send gmbr pagar ni 
rupanya pagar kt umh mak aku :-p
JnT tinggal camtu je...mmg tk tunggu org receive parcel ek

 

Wednesday, August 25, 2021

Nasi Khao Mok & Pulut Ayam Thai by Sureephorn

 



sape suka menu thailand.....
ni aku nk share menu Nasi Khao Mok & Pulut Ayam Thai
tk lupa ada juga thai ice tea


next nk pi Holiday Hatyai, Thailand
sbb nk JJCM tapi apakan daya negara di landa covid-19 kan
so kita order je la menu dr Sureephorn


sementara tunggu pesanan siap..selfie skit


kecik je bungkusan nasinya


ni yg best..ayam gemok & beso ....panas2 lg...mmg yummyy


salad, bawang goreng & sos thai


thai ice tea ni rm 6 each..dh la cuaca tgh panas aritu
dpt air ni sejuk tekak...sedap nk2 plak die ltk kt freezer 
so minum tu still ada rasa ais2



ni la rupa Nasi Khao Mok rm 12.50
actually nasi ni ayamnya rempah 
tp masa aku nk beli tu abis dh so amik ayam goreng la


yg ni plak Pulut Ayam Thai rm 12.50

walaupun nasi & pulut tu nmpk kecik je..tp just nice la
ayam tu kira bole kongsi 2 org sbb beso



lokasinya kt area wangsa melawati
bole visit IG suree.phorn

Tuesday, August 24, 2021

Konidok Abang Laser


Biasa makan Coney dog di A&W 
kalini order Coney dog by @konidokabang 
ada pilihan daging & ayam 


ada 2 pilihan set..bole pilih set4 or set8
aku order set4 rm 23....tk termasuk delivery


ni coney dog ayam


yg ni plak coney dog daging


lokasinya kt ukay perdana...delivery ke keramat aritu rm6
bole visit IG konidokabang/... husband ckp bole je dia buat...
yela time rajin bole buat sdiri..time malas..kita order je la

Monday, August 23, 2021

Suro Klate


kalau dh masuk bulan muharram, menu bubur asyura mmg femes...
kalo ore klate sebut SURO...ada byk versi bubur asyura ni
selain yg klate punya, aku pernah makan yg versi utara 
tp yela tekak dh biasa Suro Klate mesti la suka yg versi Klate kan

slalu mama aku buat ...bila buat sdiri ni bole letak extra daging  
tp lama dh mama tak buat...kalau kt surau area umh parent aku sebelum2 ni 
ada la gotong royong kacau Suro ni dlm kawah ramai2
prosesnya lama juga la xsilap lebih 7 jam gitu la


ni adik aku bagi 12 muharram aritu


yg ni plak jiran bagi masa 1 miharram aritu 



Friday, August 20, 2021

Collect stock beras bulanan



lama tk masuk opis since june aritu last keje sbb PKP kan
so td singgah opis jap sbb kena collect stock beras bulanan
utk 6 bln (mac-ogos) delay pengagihan utk staff sbb PKP....penuh bonet hah ...


nasibaik secara drive-thru so ada staff yg bertugas 
utk angkat beras trus masuk bonet kete td
mmg tiap2 bln semua staff dpt beras bulanan
utk beras jasmine aku dpt Beras Wangi 1 KG & Beras Super Import 10 KG
utk beras Faiza  plak dpt Beras Monghul Basmathi 1 KG & Beras Faiza Emas 10 KG
total beras utk 6 bln td 66 KG..alhamdulillah



wajib la selfie...lama tkde gmbr kan :)
 


ujan lebat dr kl td..nasibaik smp opis renyai2..riso gk banjir bila ujan kn...
stock beras tu aku bahagi la utk umh parent aku & umh mertua aku

Thursday, August 19, 2021

Cheese Tart Cute & rezeki tak pernah salah alamat


sempena anniversary smlm..aku order cheese tart
giant cheese tart + mini cheesetart
sayang nk makan..cantik dan cute :)


time lalamove delivery ada 2 kotak..aku ckp salah delivery ke ni...
katanya betul..pelik juga sbb aku order mmg 1 kotak je...


lpstu aku msg baker, katanya bkn tersilap ,mmg utk aku 2 kotak tu..
katanya cuba buka kotak tu..sbb ingat salah delivery, 
mmg tak la kita nk buka kn.. 
bila buka ada tulis ucapan sempena anniversary kt kotak tu


1st time order cheese tart dgn baker ni, 
tiba2 dpt rezeki sekotak cream puff..alhamdulillah..
rezeki tak pernah salah alamat..semoga dimurahkan rezeki ownernya
korang kalau nk try ..bole visit IG cheesetart_mama_kitchen


dinner utk berbuka puasa...menu western
grilled chicken chop & bbq chicken wings...alhamdulillah
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v

v

 biasanya bila anniversary, cuti2 pi holiday 
tapi skarang smua kena stay at home..kita throwback gambar mana yg ada je la
gambar berdua tak banyak tapi ada la dari takde langsung..simpan utk kenangan .. 
nasibaik skarang guna handphone so selfie byk juga berdua 😘
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...