Followers MamaTisya

Thursday, August 30, 2018

resepi Sup Tulang Noxxa

biasa masak sup tulang dlm periuk biasa..
lambat la skit nk tunggu dagingnya empuk
 ni dh ada noxxa so kita masak dlm ni la



Bahan-bahan :

tulang lembu ( dlm 1.kg setengah juga)
4 sekawan ( bunga lawang/kayu manis/bunga cengkih/buah pelaga)
sup bunjut
bawang merah-dihiris
bawang putih-dihiris
halia-ditumbuk
air
garam
daun sup


**sukatan utk bahan2 tu pandai2 la adjust ikut kesesuaian byk mn tulang lembu yg korang guna


cara-cara:-

1. Tulang lembu dibasuh ..kemudian toskan

2. Bahan hiris tu tumis dlm kuali siap2 ngan 4 sekawan tu..ada je resepi guna kaedah STIR FRY dlm noxxa tp xbuat..tumis sehingga naik bau

3. Masukkan tulang lembu ke dlm periuk noxxa

4. Masukkan air sehingga tenggelam tulang lembu

5. Masukkan bahan yg ditumis & ditumbuk dan sup bunjut

6. Guna fungsi High Pressure 30 minit dan tekan ON

7. Bila tamat masa 30 minit, Release steam dengan tetapkan pelaras pada penunjuk 'Steam'.

8. Buka penutup dan tekan Stir Fry dan tekan ON...time ni bole la nk tambah garam secukup rasa or nk tambah air...kacau2 ...siap


yummmyyyy

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on



lembut dagingnya


tabur daun sup ..ready to eat...hirup panas2 dapnyeeee

Wednesday, August 29, 2018

wordless wednesday #393


lapar blk tgk menu2 aidiladha ni....yummmmyyyyy


daging goreng style klate campur paru, hati & limpa


sup tulang


perut muda air asam


sirap


perut tebal air asam 


berselera smua menjamu selera



bdk2 dh makan dulu so main2 la depa sementara yg makbapak dok mkn tu
tenang la kn nk menikmati dinner hehe

Susu Kurma Farm Fresh MASAM !!!!


smlm singgah aeon big ada member's day....ada bli susu kurma 2 botol
blk tu nk minum rasa masam...aduhai...tgk expired tu 3/9/2018


bila tuang dlm gelas jd pekat gtu...nasibaik sebotol lg ok
dlu ms awal2 pernah juga terkena susu masam
tp beli thru agent die ganti yg baru

**ada send email ke customer careline aeonbig psl hal ni..tgk apa responnya

wordless wednesday #392



ada yg belum tau ke..skarang whatsapp bila kita video call dh bole 4 org skali
so ni geng aku try la br2 ni...mmg limit 4 org je
kami ada yg lain2 lokasi....tp korang kena update whatsapp dulu tau
kalo korang tk update whatsappp... mmg tk dpt la guna function ni
tu psl bff aku sorg lg tkde sbb die tk update whatsapp
so gini la gmbr yg aku sempat screenshot bila kita dpt video call serentak 4 org..


cara die senang je...korang buat je video call mcm biasa utk sorg dulu
lps tu tgk belah kanan atas ada icon ADD so add la saper lg yg korang nk video call serentak

aritu ada try juga ngan adik2 aku yg jauh nun di riyahd
selamat mencuba uolssss

Tuesday, August 28, 2018

lunch Madam Kwan's @ Empire Shopping Gallery


cite sebelum cuti aidiladha..kami ke empire subang
kitorang lunch kt Madam Kwan's...lama aku xmkn sini


madam kwan's tunggu kami :)


kt meja kami ada keropok ubi kayu ni
idok ler mkn..mahal :-p


ni ada menu sempena merdeka..bole mk utk 2-3 org


ni la menu yg ada dlm set promo merdeka tu
tp kami tk order pn sbb xsemua menu dlm tu mkn kn


wajib la gmbr ngan makanan kn...jom tgk apa menu kami


makyong order bandung soda rm 8.90


tiz order fried beef noodle rm 23.90


aku punya fried seafood noodle rm 22.90


tinana order nasi bojari rm29.90


 makyong order fried rice rm 20.90




dh abis mkn..moh ler bergambar


ok dh jom balik

Lunch Rumah OMAK ~ selero nogori !


time holiday  Villa D'Amour A'Famosa Resort
mak mertua adik aku ajak lunch umah die lps kami check out
fuh berselera tgk menu OMAK

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on




semua tk sbr nk menjamu selero


ni baru betul selero OMAK DEN..mmg sedap 


gulai lemak ayam kampung



ikan sembilang goreng

kangkung belacan


gulai lemak labu


sambal sotong


sambal belacan


adik aku ni lmbt skit smp sbb die singgah tmpt lain dlu lps check out melaka
kami smp dulu kt negeri sembilan..lebihkurang 30minit je


tu la OMAK tgh nyembang ngan adik aku..sbb lama xjmpa kn
ni adik aku cuti blk dr Riyadh dpt la jmpa


OMAK masih bersedih kehilangan anknya ( arwah adik ipar aku)
terima kasih OMAK sefamily jamu kami mkn


sebelum kami blk KL..... OMAK jamu teh tarik & buah mata kucing

Monday, August 27, 2018

dating tengok THE MEG


sabtu mlm aritu dating tgk The Meg..ptt nk tgk Mission Impossible tp dh xbyk tayangan
mmg suka la tgk cite The Meg ni sbb pernah tgk yg Shark Night dlu
part yg terkejut bila shark menyerang kt pantai kt thailand tgh ramai2 dok mandi manda
fuh berdebar btul...so yg blum tgk..bole la pi cpt sementara masih ditayangkan


time tgk wyg ni ada la parent bw ank kecik..dh la menangis tp parent die wat derk je
tkyh la jd selfish...kalo rs ank tk behave tu... tkpayah la bw pi tgk wyg
dh la smlm ada org share yg ada bdk tido kt tangga dlm wyg
tp makbapak dok seat dpn..tk tgk ke ank tu kt mn...aduhai


br tau skarang tkyh ke kaunter dh nk bli tiket..sbb ada kiosk ni
almaklum la aku slalu redeem tiket free so mmg kena pi kaunter
smlm staff yg kt kaunter inform..mmg kena bli tiket kt kiosk
melainkn nk redeem tiket free or point baru pi kaunter
smlm tgk The Meg tu redeem tiket  & air free 
sbb aku dpt time renewal TGV movieclub
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v


ni plak siang tu dating ngan ankdara p jusco cari barang jp
lps tu singgah lunch kt Johnny's
menu fav ank dara semestinya pineapple fried rice
pastu lama xorder dessert red ruby water chestnut

A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on

cuaca panas skarang...dpt dessert ni mmg yummmy

Kambing Bakar Air Fryer


aritu hubbyku masak lamb guna air fryer
masa tu aku tgk jam dh nk pukul 7pm
yela tklama dh nk berbuka kn..kalo masak guna pan mmg dlm 20-30minit
rupanya die nk masak guna air fryer
guna air fryer just set suhu 180'c dlm 8minit


siap...tp mcm kering skit..kalo guna minyak dlm pan ok skit la


fries pn guna air fryer juga...set suhu 180'c dlm 10 minit


aku just buat coleslaw


ready to eat...so aritu berbuka puasa layan kambing bakar + fries + coleslaw


**kalo ada yg tk tahu..guna ai fryer ni masak tanpa minyak tau
tp kalo dh biasa kita masak pki minyak...bila xguna minyak ni rs lain
tp bgs la utk kesihatan sbb tk guna minyak

Friday, August 24, 2018

resepi Cempedak Goreng Sedap & Rangup

ni masa aidiladha aritu....adik aku bw buah cempedak blk gombak
 dr kampung mertua die kt kedah
mlm tu sebelum masing2 blk umh...nk plak hujan
so kita layan dlu cempedak goreng
aku mmg tk pernah pn goreng cempedak...mmg slalu mama aku or mertua aku je
so ni resepi dr adik ipar aku yg buat cempedak tu rangup
biasa aku mkn byk rasa tepung....jom tgk


Bahan2:
 2 senduk tepung gandum, 1 sudu majerin, 1 senduk tepung beras,
kunyit serbuk,garam secukup rasa
sukatan tepung beras & tepung gandum tu kena lebihkan tepung gandum dr tepung beras
sbb kalo tepung beras byk jd keras nanti


pastikan minyak panas


adik ipar & adik aku tgh menggoreng


oren isinya..tp dlm gmbr ni mcm kuning


mmg puas la mkn...manis isinya


aku ratah juga


4 biji adik aku bw ke gombak


yg ni isinya kuning...aku suka yg isinya oren tu


hah siap cempedak goreng rangup...teringat2 lg ni...yummmmyyyy


ni yg mak aku buat lastweek...mmg beza...
mama ku buat tepung beras lg byk dr tepung gandum

so kalo nk rangup pastikan tepung gamdum lg byk dr tepung beras

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...