Followers MamaTisya

Monday, May 31, 2021

PKP penuh bermula 1 - 14 Jun 2021




akhirnya dh keluar annoucement berkenaan total lockdown
start 1-14 Jun 2021 memandangkan kes semakin meningkat...almost menghampiri 10k :(
so aku pn kena start work from home kembali ..ikutkan arini jadual aku masuk opis 
tp dh dimaklumkan utk work from home start arini


kita akan ada 3 fasa..hrpnya selepas fasa pertama..kes akan trus turun
so sama2 la kita stay at home...


kes yg tertinggi setakat ni dh 9020...
tk mustahil bole cecah 10k jika masih ramai yg degil kan
smoga kita semua dilindungi dr  jangkitan wabak covid19...Aamiin




memandangkan smua kena stay at home..tringat masa awal PKP 1.0 dlu
gadget air fryer ni laris btul org beli..sbb mcm2 resepi mudah org share  utk dicuba 
termasuk la aku dh try juga pelbagai resepi..yg pasti cpt, mudah dan sedap
korang yg nk try pelbagai resepi guna air fryer ..bole tgk link label >>>>> AIR FRYER

 

Friday, May 28, 2021

Juadah Raya PKP ~ 1 & 2 Syawal



walaupun raya PKP tkde ziarah...menu raya tetap ada kan
mkn la dr pg smp ke malam :-p

1 SYAWAL


husband masak menu nasi arab kambing
lps tu ada menu nasi impit, kuah kacang, 
rendang ayam & daging makan ngan lemang


kek ni ada biras bagi ngan MIL beli
kek buah, kek coklat & swiss roll


jiran bagi kuzi kambing & ayam..cuma roti katanya sold out
ore klate mkn kuzi ni ngan roti tkpn ngan roti jala


2 SYAWAL


ada menu nasi minyak, ayam masak merah & dalca
menu asam laksa pn ada



biskut raya ada juga...MIL & SIL beli...lps tu biras pn ada bagi
tp tk letak dlm balang raya pn..kiranya biskut raya dlm bekas masing2 je
 v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v

v
v
v

v
v
ni sehari sebelum raya


lemang adik ipar order online..sehari sebelum raya dia singgah dtg hantar


ptg tu MIL masak rendang daging...



mlm plak MIL masak rendang ayam...aku tlg kacau je la
 

Thursday, May 27, 2021

Dari Jauh Ku Pohon Kemaafan


 ok sambung entry raya lagi

disebabkan tkdpt nk beraya umh mak aku walaupun sama daerah ...

so pg 1 syawal tu masing2 update gmbr dan video kt group whatsapp je la


gmbr papa tkde..adik bongsu aku update 

lps solat raya papa blk umh , lps tu die dh tukar uniform

tu psl gmbr mama ngan adik aku je la berdua...


tema bj raya thn ni ramai yg hijau adik beradik aku...sorang tu je peach 

aku plak ikutkn pink peach tp sbb tkde gmbr bj raya..gmbr lps solat raya ni je la yg ada






aku dh inform mak aku tkyah masak byk
 menu nasi minyak, ayam masak merah & dalca daging+perut tu
 sbb tk bole balik raya walaupun sama daerah
sbb mak aku dok ingt yg 1syawal bole aku blk sbb janji tkleh lebih 15 org
tp apakan daya thn ni 1 syawal ..mmg tk bole...bertabahla kita smua kn


smlm yg tertinggi takat ni dh 7478 kes..stay safe smua
smoga cpt la pulih supaya kita smua bole jalani kehidupan mcm dulu2...



Tuesday, May 25, 2021

Sekatan Tambahan PKP berkuatkuasa 25 Mei 2021


harini dh start Sekatan Tambahan PKP...stesen minyak tu kena amik maklum..
sbb kdg2 aku kuar pi keje dlm 6.30 pg singgah isi minyak kete



kes tertinggi stakat ni...dh menghampiri 7 k...fuh..selangor makin tinggi
stay safe korang...smoga kita smua dilindungi dr wabak jangkitan covid19



ni kejadian ptg smlm balik keje kt tol Jln Duta
nasibaik kete Auto 😅 dekat 2jam setengah juga stuck 😴 
dari cuaca cerah sampai gelap..
penat btul rasa smlm bila stuck dlm jammed 
sbb polis check stiap kete tgk surat
biasa smp umh kul 6ptg..smlm kul 8mlm br smp umah..bertabahla
.nasibaik harini aku work from home...

walaupun bz..bab wefie sempat aje...:)

Monday, May 24, 2021

Aidilfitri 1442 Hijrah

 


salam 12 syawal dh harini...sabtu 10 syawal aritu dh selesai puasa syawal
so arini moh ler update entry raya...skali lagi kita beraya di musim PKP
tp kalini TAK BOLEH ZIARAH...utk kebaikan kita bersama

ikutkan aritu 1syawal bole je beraya yg tk lebih 15 org
rentas negeri & daerah mmg tk bole tp umh mertua ngan umh mak aku sama daerah
ikutkan aritu bole je blk umh mak aku
tp 2 hari sebelum raya ada announcement arahan TAK BOLEH ZIARAH

so dok diam2 dlm rumah je la thn ni
tp ada juga yg dok share gmbr beraya...ntahla...pandai2 korang la
nanti kena kecam, bising plak tp sendiri pegi update media social sape suruh


utk kali ke2, solat aidilfitri di rumah..1st time dulu last year kan




tahun ke-2 beraya tanpa FIL...aku mmg stay ngan mertua since kawin
so thn ni dh masuk thn ke - 15...mcm tak percaya juga lama btul aku stay ngan mertua

ikutkan 2019 nk pindah rumah baru kami tp kita hanya merancang....
sbb bila arwah FIL meninggal thn yg sepatutnya kami pindah, 
MIL tinggal sorang plak kt umh ni...so kami wat keputusan tk jadi la pindah rumah baru


cucu manja nenek


tklama dh nk 14thn ankdara ni..next month birthday dia


tkde la gmbr ootd berdua berbaju raya thn ni


my little family


wefie ber4


mmg thn ni rare sgt..tkde gmbr family berbaju raya
cuma ada gmbr ankdara sorg ni je la...sbb dia nk bergaya ngan bj raya baru

almaklumla raya PKP ni...lps makan kenyang ,
 mata layu mula la nk landing kan...apalagi ziarah ke bilik la :-p
lgpn xde aktiviti ziarah raya...mmg tkde la nk tukar baju raya
lgpn aku & husband mmg tkde bj raya pn..pakai mana yg ada je la :)

Friday, May 21, 2021

Jangkitan VOC Amat Membimbangkan


Salam Jumaat...Semoga Allah Jauhkan Penyakit Berjangkit
 Daripada Keluarga Kita Semuaa..Aamiin...


3 VOC yg dikesan di Malaysia







smlm kes tertinggi 6806..menghampiri 7k  :(
selangor kes makin meningkat....stay safe korang....


tunggu announcement arini


Thursday, May 20, 2021

Dating ke San Francisco



amboi2 kemain feeling dating ke San Francisco :)
kitorang ke Pizza San Francisco je
anakdara tkmo ikut so mmg feeling dating "overseas" la :-p
ni cite sebelum puasa aritu...skarang kn PKP tkbole nk dating dine- in


mcm2 menu ada..bkn pizza je ada sini



biasa mkn western ni mlm..jrg la mkn western time lunch
tp disebabkan masa tu cuaca panas so kita amik feels la mkn kt "overseas" :)


aku minum Ice Blended Chocolate
husband plak minum  Lemon Juice




menu aku ~ Lamb Chop 



menu husband ~ Salmon Steak 



bila dpt resit tgk tartar sauce pn kena charge
mmg la tartar sauce tu bkn dlm menu tu tp part of sauce
biasa tmpt lain request , tkde pn kena charge
pernah gk terbaca aritu ada yg request extra cili sos pn kena charge
tp tk ingt kt mn org tu makan


yg aku pegi ni outlet wangsa maju..
selain dr kt sini ada outlet kt bangi & bukit jelutong
 

Tuesday, May 18, 2021

Makan-makan & surprise birthday untuk Bos


ni citer sehari sebelum ramadhan aritu
division kitorang ada makan2..wat kt cafe opis je
kiranya kitorang booking cafe tu khas geng2 kami hehe
actually cafe dh tutup gk aritu sbb dh nk puasa kn
tp disebabkan kami nk wat mkn2..so die masak la menu utk kami



ajk pramusaji..bab urus mkn2 ni mmg bff aku slalu minta aku tlg uruskan


meja kt cafe pn dh ready setup


menu lunch...sedap2 belaka...lapar blk tgk menu2 ni






nasi tu mmg kitorang masak sendiri sbb ada beberapa jenis beras utk di uji rasa
so just order lauk je la ...ada 4 rice cooker utk masak nasi aritu
aku masak yg rice cooker besar tu..rice cooker tu yg abis dlu nasi nya



menu aritu siakap sweet sour , gulai lemak daging salai, tomyam campur,
sotong celup tepung, ayam amsak merah,  sayur campur, telur dadar, sambal belacan
air sirap, milo ais & teh tarik, buah tembikai




meriah makan2..wefie dlu :)

lps makan posing lagi :)
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v

v
v
v

v
v

v
v
v
v
v

v
v
v
v

v
v

v
v
v
v

v
surprise birthday cake utk Bos



birthday bos 11 apr (ahad)..makan2 ni 12 apr (isnin)
belated celebration...tq bos blanja makan2 sebelum ramadhan aritu


bergambar bersama birthday boy


opismate agen mamasab...so die order cake ni 


chocolate cake with cheese
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...