Followers MamaTisya

Friday, April 19, 2024

Juadah di pagi 1 Syawal



Salam Jumaat...arini dh 10 syawal 
vkend ni pasti ramai yg buat open house kan
moh tgk juadah di pagi 1 Syawal 

disebabkan aku tk sihat ..tk dpt la nk tlg MIL masak2 malam raya
mmg terbaring je aku sehari sebelum raya tu 

kebiasaan menu ore klate nasi dagang..tp kalini menu nasi arab
tahun ni tkde menu lemang


MIL masak rendang ayam, kuah kacang & nasi impit


Chef husband masak nasi arab kambing
aku sempat tlg buat salatoh..sos salsa tu mmg dh siap awal

2 round juga la Chef husband masak menu nasi arab ni


kebiasaan family yg dtg berkunjung ke rumah mertua
 yg paling awal family biras


yg ni plak family mertua adik lelaki aku



yg terakhir family adik ipar dr Bangi

kalau balik raya kt klate ...aktiviti ziarah raya dr pagi smp ke malam
tapi  raya kt KL ni ..yg dtg ziarah tkde la ramai sgt
 

Thursday, April 18, 2024

Aidilfitri 1445 Hijrah





Dugaan kesihatan sehari sebelum raya 😌
 ingatkan takde dh gambar berbaju raya di pagi #1syawal 

Alhamdulillah dipermudahkan 🀲 
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin #teamrayakl




ikutkan pada awalnya husband nak pakai baju melayu hijau olive
sbb baju aku tu ada je corak color hijau olive
tp besar katanya..almaklumla die dh turun berat skarang:-p

tp last2 dia kata nk pakai baju kurta lastyear 
tp baju ni pn besar juga ...kalini ada sampin belah dlm ala2 style johor gitu
so jadi la tema kami PURPLE


cari yg bling2 skit tp just simple je keliling tudung tu bkn jenis crowded sgt


nasibaik ada tripod..time ni pn dh ptg br dpt bergambar






tahun ni anakdara happy sbb mama dpt sedondon berbaju raya di pagi #1syawal πŸ₯°
time tu tak brp confident nak pakai baju kurung moden 
tp alhamdulillah berkat cut sugar almost 4 bulan. .. dpt pakai baju kurung moden 😘

nasibaik ada rezeki tinggal 1 pasang je sizenya... kalau tak, tk dpt la sedondon 😁 

so kasi chance la mama extra ootd 😊 







Coach garang ckp lpsni kena sambung exercise balik πŸ€ͺ 
bab exercise mmg ikut mood je πŸ˜†
yg penting minum air kosong adalah wajib πŸ˜‹ #slowybutsurely



Wednesday, April 17, 2024

Akhirnya...BERJAYA !!!!!




berkat kesabaran dari Feb
akhirnya April dpt battle Dendeng Nyet Berapi  :)


time org bz beraya...aku dpt battle ni
klik 3 pack tp dpt 1 pack je...jadi la kan


lps tu Mac ada tgk kt tiktok murah still tk dpt juga
mmg laju btul sold-out dlm beberapa saat je


5 syawal order...7 syawal smlm smp


trus aku makan time bebuka puasa smlm

alhamdulillah sedap makan ngan telur mata πŸ˜‹ 

utk yg suka pedas mmg tk kick la 
sbb tahap kepedasannya tk menyengat macam sambal nyet
aku mmg suka la sbb aku tk mkn pedas


lepas abis makan ngan nasi, try plak mkn ngan roti .. yummy


Khairulaming repost story aku smlm

licin trus 1 pack smlm mkn 3 beranak

 

wordless wednesday #613



26 Ramadhan ~ Ziarah kubur arwah bapa mertua







 Ya Allah, ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, 
ampunilah kesalahannya, muliakanlah kematiannya, 
lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya ,
 semoga arwah babah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. 





 



Tuesday, April 16, 2024

Balik beraya Klate naik flight ✈️





Bukan aku la yg naik flight tp parent & adik bongsu
tahun ni depa tak mau hadap jammed kelik rayo
 tp Klate hari rayo mmg jammed juga :-p
 

adik bongsu last year 1st time drive blk raya klate ...
serik sbb jammed lama
ore klate time rayo stuck jammed..... baru la feel rayo :-p


depa balik aritu sehari sebelum raya...flight ptg dlm 6 lebih


tiket flight booking bln Jan lagi ..tu pn almost dh full
yg murah dpt flight Malindo dlm rm1300++ utk 3 org pegi balik 


skarang dh ada scan muka je utk check-in masuk ni
kiranya memudahkan la ....tk payah beratur  mcm gmbr kt atas tu


tp aritu tiket parent aku tk ok plak  time verify scan express
 so kena beratur mcm biasa


v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v

v
v
v
v

v
v
v
v

v

gmbr family aku di pagi 1 syawal
 Parent & adik bongsu TeamRayaKelantan
 adik lelaki no 2 TeamRayaKL 
adik lelaki no 3 TeamRayaJohor
adik perempuan no 4 TeamRayaKedah
adik perempuan no 5 TeamRayaKelantan


my little family TeamRayaKL 

Monday, April 15, 2024

6 Syawal ~ Back to work



Salam 6 syawal....back to work...sebelum 7.30 pagi dh smp opis
ramai yg masih cuti nampaknya ..tgk parking masih byk kosong


aku mmg antara yg paling awal smp


smp awal sempat la bfast jauh skit


aku mkn roti canai sarang burung
julia mkn japanese toast , telur separuh masak & teh ais


insya allah esok baru start puasa


yg masih kepenatan stuck jammed blk dr kampung ..mohon bertabah
anak buah julia dr Klate - KL stuck jammed 20 jam 
aku dlu2 time kecik pernah stuck jammed paling lama 12 jam

korang ada tak yg stuck lama time blk raya???

Tuesday, April 9, 2024

21-28 Ramadhan ~ Juadah Berbuka Puasa

 

harini dh 29  ramadhan...pasti ramai dh sampai kampung halaman
hati2 smua yg masih dlm perjalanan pulang ke kampung

or ada lg ke yg masih bekerja???

jom tgk juadah berbuka puasa 21-28 ramadhan  


21 Ramadhan
Aku masak sayur campur, goreng  ikan masin & rebus  telur masin 
Ayam masak lemak cili api by MIL πŸ˜‹cekodok pisang 1st time aku goreng 



22 Ramadhan
Menu macam makan kedai Tomyam 😁
Tomyam ayam by MIL 
Telur bungkus by Chef Husband 



23 Ramadhan
 Gulai ayam, sambal cili & acar timun by MIL πŸ˜‹
Chef Husband  masak Nasi Dagang Ganu dlm noxxa


Biasa mkn buah pear yg ijo 🍐 
kalini yg kuning oren πŸ˜‹
rezeki buah pear dr Japan



24 Ramadhan
 Asam pedas tetel by MIL 
Bendi + tofu telur by Chef husband 
aku goreng telur dadar


25 Ramadhan
Nasi Berlauk Klate by MIL 😘
 ada lauk gulai ike ayo & udang + telur πŸ˜‹


26 Ramadhan
Kitchen close so kita tapau je



27 Ramadhan
Dugaan sungguh tgk teh ais tu...haussnya πŸ˜‹
Tisya request air tu..aritu cuaca panas btul

akhirnya ari ke-27 ramadhan aku minum segelas air manis ni
husband kata xpe...dh hampir 4 bln aku tk minum air manis


lpstu tgk cucur udang tu menarik sbb kuah kacang ..beli utk moreh...
tp bila mkn kuahnya tk brp best tp licin juga la aku cicah sos thai


27 Ramadhan
Sup daging, ikan 3 rasa & sayur pak choy sos tiram by Chef husband πŸ₯°
murtabak tu dh lebih 3x repeat beli 😘



28 Ramadhan
husband order menu nasi kandar saddam


lauk ayam goreng & sayur taugeh


 syukur dgn nikmat yg di beri ...alhamdulillah

anyway , Selamat hari raya utk smua followers Mamatisya....
 Maaf Zahir & Batin jika ada salah dan silap selama aku berblogging

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...