Followers MamaTisya

Monday, March 14, 2011

info Vacation LONDON


sorry la lmbt plak wt rumusan psl vacation london
ok ni entry aku nk share based on experience ke UK
dr 5 Feb- 12 Feb 2011
tk cukup ok..kalo dpt tmbh lg 1weeks ok skit kot:-p


TIKET:bole pilih mn2 yg murah tp bg aku AirAsia lg murah kalo compare ngan MAS ...kalo nk lg murah, sila booking time promo..kena rajin2 jenguk AirAsia..nk2 kalo time 0 fares..byr tax saje tp bkn senang nk dpt tiket murah..kena usaha lebih cz rmi org berebut2 time tu...dan kalo dpt tiket murah perjalanannye mkn ms berbulan2 utk terbang ...mcm aku aritu booking bln sept 2010 lg, nk terbang feb 2011.....so lebih kurang 5 bln gk la menunggu...






Penginapan: tkpyh cr hotel yg mhl2....dpt stay mara hostel pn dh ok...mara hostel tu ada bilik utk 2 org,3org,4org..so regenye depend pd bilik tp rsnye murah compare ngan hotel la...saper nk contact asrama mara ni detailsnye


Contact Person : Mr Nasri Abdul Rashid

Management of MARA HOSTEL
Office: +44 (0) 207 792 8845 / +44 (0) 208 452 7603
Mobile: +44 (0) 782 556 3483 / +44 (0) 740 728 1463

37 Leinster Square
Bayswater
London W2 4NQ


korang kena cal direct utk secure booking tu ye...more info http://marahostel.com/




Suhu: tgk musim apa yg korang pegi and pastikan tahu suhunye..mcm aku aritu still winter so suhu bole tahan sejuk... siang paling sejuk 3 celcius...mlm plak 1 celcius...



Pakaian sejuk:mcm aku aritu musim winter tp snow dh tkde so bli lah bj tebal skit..tk tebal sgt pn tkpe..lps tu sarung tgn, shawl, topi, stokin...tisya aritu bli kt FOS je murah rm39 bole pki 2 side (biru & merah).....jgn tertipu ye tu bkn 2 jacket ...1 jacket tp 2 color.....jimat tk??actually ada aku kenan color pink tp mhl skit so bli yg murah pn ok..heheheh...aku punye pinjam papaku punye saje...then ada kwn aku yg baik ati bg aku pinjam bj+sarung tgn+shawl gk...jimat lg...hubbyku ada bli kt FOS gk tp mhl skit tk silap rm100++...



pakaian harian: ikut musim gk kot...kalo aku aritu musim winter so tk berpeluh..kalo pki bj yg sama pn tk kisah:-p so tkyh la bw byk2 sgt atleast space beg tu bole ltk brg2 hasil shopping:-)



makanan: kt asrama mara tu ada kitchen bole msk2..kami pn ada bw portable port utk masak2 di samping bw makanan dlm tin...rendang daging pn ada bw gk..tp kena pandai2 la..takut kt airport kena check plak....




ubat:utk yg bw anak kecik sediakan ubat mcm demam,selsema,ciritbirit,tahan muntah dan sebagainye...utk dewasa pn sediakn gk la mcm panadol


beg:kalo naik AirAsia ikut korang pilih la brp kg berat tu..makesure tk melebihi berat kn nanti mhl kena charge especially time check in kt airport london..chargenye dlm pound ye..ingt tu...aku aritu dr kl-london 15 kg... dr london-kl 20kg...alhamdulillah tk melebihi berat...




tube station:kalo nk naik tube mesti bli oyster kad dlu and topup serendah 10pound...makesure kena ada map tube tu..senang kot2 tersesat cz mmg pening skit..tp aku hafal yg ke tmpt shopping je:)




sewa MPV:bicester village & sightseeing tu mmg kami sewa 2 MPV cz kami kn rmi (7 dewasa 2 kanak-kanak) kalo tk silap aku utk 4 jam= 200pound (2MPV) diuruskan oleh Mr Nasri person in charge yg penginapan tu...





duit
:ikut korang la nk bw byk mn...make sure tukar kt moneychanger bila time rendah so dpt byk skit...aku bw skit je & ada balance lg bw blk msia:-p ......then bila nk blk msia, kalo ada duit syiling in pound, sila la abiskn kt UK cz kt msia tk trima duit syiling kalo kita nk convert to RinggitMalaysia




so kalo nk jln2 overseas ni sila la tgu promo AirAsia....aku byk save cz byk gk di taja oleh FIL...kami just byr duit flight & bw duit utk shopping:) tq FIL...



kalo ada apa2 soklan nk tnye..sila la tnye, tkpn aku buat entry khas utk segala pertanyaan nanti...bole email gk ,kot la tkmo tnye kt sini....amyryna@gmail.com..mn yg aku tau, bole la tlg....so bg mereka yg terlps entry vacation london klik link berikut: http://mamatisya.blogspot.com/search/label/vacation%20london

11 comments:

mummy_ayu said...

semua lengkap..sgt good info...
best!!

[-suziey-] said...

sape2 bole booking mara hostel tu ek? aku ingt kan sbb ko ade relative dok situ bole sewa situ..hmm ok gk..jimat kan..

Nana said...

WAH BAGUS NI
BOLE JADI DUTA JUGA
HEHEHE
ntah la
bile leh g sana

zahidah dihaz said...

bestnya...thank for the info sis...

New Entry: Make me wonder


Hari terakhir untuk join contest mudah Miss Zahidah 4in1 Lucky Draw

~~@lyci@~~ said...

tq for sharing.. mmg lengkap.. smua ada kat sini.. tp tulah kan.. bila lah dpt jejak kaki ke sana hehe..

Reflisia said...

info yang bagus la erin...

Iela Fazielah said...

mcm best je.. nak booking flight xde hal.. tp urusan hotel n jln2 tu yg prob...kalau ada kenal org senang la.. anyway.. thanks 4 sharing this info... byk berguna ni

Mama Zharfan said...

sgt bagus tau info ni utk yg akan dtg bercuti2 kat london :)

MamaRifqy said...

wahh..kali nie kak amy lak jadi duta..aritu nana!!

Iryani Noor said...

wahhh tq for the info..
sgt berguna utk member2 yg nk travel ke sana....

Mummy Akmar said...

good info! thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...