Followers MamaTisya

Friday, December 6, 2019

resepi Mee Kuah Kelantan mudah & sedap


menu klate lg aku nk update sbb aritu ada yg tanya resepinya..
aku tk pernah masak menu ni...slalu mmg mama aku yg masak
so update kt blog senang utk rujukan bila2 nk buat



Bahan-bahan:

Ayam,udang, daging, sotong (ikut suka la nk ltk mcm2 jenis ke)
fishball /fishcake
bawang merah - ditumbuk
bawang putih - ditumbuk
mee
kobis
sawi
serbuk lada hitam
buah tomato 
sos tiram
sos tomato
gula/garam

**sukatan panadai2 la adjust

utk ditabur:
bawang goreng
daun sup
limau nipis
cilipadi - ditumbuk


cara-cara:-

1.Panaskn minyak, tumis bawang yg ditumbuk..masukkan air secukupnya

2. Masukkan ayam/udang/daging/sotong/fishball/fishcake..biarkan mendidih

3. Masukkan sos tiram, sos tomato, serbuk lada hitam dan garam gula secukup rasa

4. Masukkan  mee, kobis,sawi & buah tomato



disarankan mcm dh nk mkn baru masukkan mee & sayur tu trus dlm periuk kuah tu
sbb tkmo mee dh bercampur lama dlm kuah kn kembang
ada juga yg ltk telur..tp mama aku buat mmg tk letak telur



bawang goreng tu yg goreng fresh..bkn jenis yg beli siap
aku pn suka yg camni tp kdg2 malas nk goreng yg fresh ..
slalunya ada je stock bawang goreng yg dh siap tu hehe


siap utk dimakan...tabur la bawang goreng, daun sup, perahan limau nipis
yg nk pedas ltk la cilipadi yg ditumbuk tu

12 comments:

  1. lebih kurang macam mee rebus terengganu jugak ye kak, dana pun kadang kalau nak yang ringkas suka masak mee rebus gini... makan panas-panas laju je boleh habis.

    ReplyDelete
  2. Simple je ye cara buatnya MT....
    Walaupunn nampak simple kalau org tak biasa masak susah gak tu nak menyeimbangkan rasa ....

    ReplyDelete
  3. bahan dia mcm bahan nak buat mee hailam cuma xde kicap je kan... sonang.
    nanti nak share ngan encik yg slalu masak kat rumah tu..

    ReplyDelete
  4. Sedapnyaaa kak Amy! Terliur tengok pagi pagi ni hah.

    ReplyDelete
  5. nyummm sedap nya. boleh la pasni nak try resepi Kelantan lak. asyik dok buat mee kuah Kedah ja. huhuhu

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah nampak mudah ni..sesekali boleh di cuba.

    ReplyDelete
  7. macam mee rebus jugak agaknya.. sedapnya..

    ReplyDelete
  8. first time dengar menu mee kuah kelantan ni. ala ala mee kuah lah kan cuma style kelantanese gitu ye

    ReplyDelete
  9. Sedapnyaaaa...SA plak mmg penggemar menu mee mcm ni....nak buat la nanti...

    ReplyDelete
  10. First time tahu pasal mee kuah kelantan ni. Nampak sedap sangat! Cara masak pun ok boleh try nanti 😉

    ReplyDelete
  11. menariknya mee kuah.. Tak pernah makan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...