Followers MamaTisya

Tuesday, January 26, 2021

Kuih Tradisional Kelantan ~ Akok & Beko


kalau ore klate sure tau la kuih akok & kuih beko ni
biasa kuih akok ni bln puasa wajib beli
tp skarang tkyg tgu bln ramadhan...anytime bole beli
lokasi van ni kt Petronas Keramat AU2
beroperasi seawal 7.30 pagi smp 7 malam


ni masa dec 2020 aritu, beli bawa blk kampung gombak
aku beli akok asli, akok pandan & kuih beko




yumyyyy..kuih tradisional klate
 v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v
v




ni aritu beli lg utk minum ptg...panas2 lagi baru masak
1 pack ada 5 biji = rm 4


beli 2 bekas je..1 akok pandan & 1 kuih beko


ni la rupa kuih nya..walaupun aku ore klate tp kuih beko ni br je aku mkn
sblum ni tk pernah mkn..akok tu mmg slalu la
dlu masa aku kecik2 masa bln ramadhan , mak aku jual akok pandan juga

korang pernah mkn ke kuih akok & kuih beko ni???


17 comments:

  1. Beko tu dibuat daripada kelapa ke?

    ReplyDelete
  2. Kueh ako penah.. ms husband keja putrajaya dlu dia salu bwk balik kuching yg jual di desa pinggiran putra... mkn kt situ pn boleh, panas2 lagi

    ReplyDelete
  3. Ooo... mama tisya ni, ore kelate rupanya. Suami saya orang tumpat. Tu, yang suka makan akok tu. Tapi tak boleh lawan akok yang dibuat kat sana, masak guna sabut tu. Beshhh.. :)

    ReplyDelete
  4. Dua-dua saya suka tetapi beko tu susah nak cari kat sini.

    ReplyDelete
  5. Kuih tradisional sedap minum petang..
    Pekena air teh / kopi panas, terbaik..

    ReplyDelete
  6. tak pernah makan lagi. tapi dari gambar if saya try mmg suka jenis camni. saya peminat kuih2 traditional

    ReplyDelete
  7. akok ana pernah makan. beko tak pernah lagi. kena cuba ni.

    ReplyDelete
  8. sedapnya akok mkn panas2... dulu pak cik sy penah tempah akok utk kenduri. org tu ddk Greenwood. pemes jg laa akok dia. xtau laa skrg ada lg ke x

    ReplyDelete
  9. buat dr kelapa ke tu.. tak pernah makan lg lah kalau dok di utara ni. masak terus jual memang best boleh makan panas2

    ReplyDelete
  10. Kuih akok selalu makan, tapi belum pernah jumpa kuih beko.

    ReplyDelete
  11. ish knape laa sy ni aritu lalu sini x singgah... adoiii melepas akok panas2..

    ReplyDelete
  12. SA pernah rasa yang warna hijau tu..pandai makan pun kawan opis yang ajar..cuma tak tahan ada yang manis

    ReplyDelete
  13. Sedap kuih tradisional. Saya kurang suka tapi boleh je makan sesekali. Sedap juga rasanya :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...