Ikan keli goreng crispy & juicy ❤️ cuma bila menggoreng tu kena hati2
sbb ikan ni akan meletop222 dekat rumah mertua, aku guna air fryer je
sbb aku sorang je yg mkn menu ikan keli ni 😋
so dlm 1 or 2 ekor je trus masuk air fryer ..senang takyah risau ikan tu meletop222 😁
Kalau kt rumah parent, ramai pencinta ikan keli,
kena la goreng dlm kuali besar 😋 part ekor tu paling menjadi rebutan 🥰
ni nak share resepi ikan keli berlado...dlu2 pernah dh share tp video tkde
Bahan-bahan:
ikan keli kerat 2
bawang besar - dihiris
bawang putih *
bawang besar *
cili merah *
cili api *
limau kasturi - amik air perahan
sedikit belacan
gula, garam & air secukupnya
daun limau purut optional
**sukatan agak2 la ikut byk mana ikan keli korang guna
Cara-cara:-
1. Ikan keli dibersihkan...kalo tkmo bg hanyir ikan tu, rendam dlu dgn air asam jawa.....kemudian ikan keli di tos kn ..
2. Lumurkan kunyit + garam tp kalo tkmo belah nk trus goreng sekor pn bole...utk yg tk pernah goreng ikan keli...sila berhati2 cz ia akan meletop2 so dinasihatkn tutup kuali ngan penutup time tgh goreng....api sederhana kecil....dh siap goreng ketepi kan.
3. Kisar smua bahan yg bertanda * dgn belacan, perahan air limau kasturi, gula, garam & air secukupnya.
4. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau...masukkn hirisan bawang besar...kacau smp cili dh masak...if nk berkuah tambah sdikit air...masukkan daun limau purut...kemudian masukkan ikan keli yg telah di goreng td...siap utk dihidangkan.
** ikan keli jgn goreng terlampau garing, nanti keras plak..
kalau mkn kt kedai slalunya keras...tk suka
**kalo yg tk mkn ikan keli...bole je tukar ngan ikan lain...
tkpn bole guna ayam, udang, sotong...ikut suka korang la
fav saya juga ni kak...sy pun dah ikut cara akak grg dlm airfryer
ReplyDeletefav ever ni. lama dah tak makan.
ReplyDeleteWah, sedap ni. Boleh masuk list menu utk berbuka puasa 🤩
ReplyDeleteKita kalau nampak keli berlado ni mesti beli, tak pernah masak sendiri.. takut bab letop2 tu la. Kalau boleh masuk af, ok jugakkan.
ReplyDeleteEh, sama pulak lauk kita hehe...
ReplyDeletePH masukkan dulu beberapa keping asam keping dlm minyak masak sblm masukkan ikan Keli. Alhamdulillah tak meletup bila menggoreng...