Followers MamaTisya

Thursday, April 12, 2018

Pulut Kuning Noxxa & Rendang Ayam Crispy


lps menu Meehoon Goreng Noxxa 3 minit...kita masak menu ke-2 plak
pulut kuning noxxa 6 minit



ni bahan2 nya...pulut susu, santan, serbuk kunyit , garam


wefie dulu sebelum masak2


pulut dibasuh & ditoskan..masukkn ke dlm periuk noxxa
masukkn air (sukatan air ngan pulut tu cth 2 cup pulut + 2 cup air)
masukkan serbuk kunyit & garam secukup rasa


set kn High Pressure 6 minit....tekan button ON...halakan tombol pd penunjuk "pressure"
bila dh abis 6minit pastu tunggu 1- 2 minit. 
release wap dengan tetapkan pelaras pada penunjuk "steam"
buka penutup, masukkan santan..
santan ni pn kena agak2 juga.... jgn terkurang or terlebih


lps dh gaul bg sekata..tutup periuk noxxa seketika dlm 5 minit
siap utk dihidangkan dlm bekas...
kena cepat2 juga kuarkan pulut dr periuk, takut pulut berkerak


dihidangkan dengan rendang ayam crispy...yummmy
kemain nama rendang tu kn sama viral ngan kisah juri masterchef UK hehe
kalo yg tktau kisah viral rendang ayam crispy, sila google
yg rendang ayam tu dh siap masak oleh Kak Ina dr umh
v
v
v

v
v
v
v
v

v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v
v
v

v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

v

sementara pulut kuning masak, diorang ada demo iron juga
ni model yg terbaru...yg lama dh tkde


so pakat dok testing la iron bj cotton yg kedut seribu
testing ltk iron tu lama..mmg tk terbakar kain tu....aku bab iron bj terbakar mmg fobia

periuk noxxa skarang harganya dlm rm 800++...yg iron ni plak rm 1600++

so yg dtg demo aritu ada la juga yg dh join kutu noxxa sbb xlama lg dh nk puasa kn
senang nk masak2 nanti...aku mmg dh ada tp bkn aku punya la
umh mama & mertua aku dua2 ada periuk noxxa ...aku tumpang guna je

stakat ni menu yg aku masak guna noxxa

Nasi Arab Noxxa

Kambing Bakar Noxxa

Nasi Dagang Kelantan Noxxa


9 comments:

  1. ooo itu cara masak pulut hahahha. Nanti nak try. Aku main buat terus macam masak nasi aje...

    ReplyDelete
  2. Ramai juga yang join kutu nk beli iron tu kak. Besar juga ye saiz dia.
    Sedapnya pulut makan dengan rendang.

    ReplyDelete
  3. nk try jugak wat pulut kuning niii....senang sgt kalo ada noxxa niii...da ade iron br plak...br je beli yg iron last design

    ReplyDelete
  4. yang pulut ni tak try lagi. wah boleh try ni.

    ReplyDelete
  5. Syoknyaaa kalau dapat beli noxxa ni, mudah kerja. Sekejap aje dah masak.

    ReplyDelete
  6. Aduhaiii..bila la nak mampu beli piyuk noxxa ni...

    ReplyDelete
  7. Mudah je ye guna noxxa nie.. Pantas dan menjimatkan masa..

    ReplyDelete
  8. pulut kuning mmg sedap. lepas tu lembut dia tu.. hehe. busyra baru pagi td makan pulut kuning.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...