aritu masak sambal sotong lps tu mkn plak ngan sayur lemak kobis..
.mmg kombinasi fav aku la...tp kalo mkn ngan kicap + nasi putih panas2 pn sodap
sotong aritu bli dlm 11 ekor...puas ati la mkn berdua...
tisya xmkn....kalo wat sotong celop tepung baru die mkn
jom tgk resepi sambal sotong sedap ... aku nk share utk yg blum pernah buat...
Bahan-bahan:
sotong - 11 ekor size sederhana (ikut korang la nk byk mana...nk guna udang pn bole)
4 sudu besar cili boh-dikisar
1 inci halia- dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
1 biji bawang besar-dihiris
air asam jawa
air secukupnya
garam / gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Bersihkan sotong & toskan
2. Panaskan minyak, tumis bahan yg di kisar dgn api yg kecil hingga pecah minyak
3. Masukkan bawang besar lps tu air asam jawa & sedikit air
4. Kacau smp sedikit pekat kuahnya masukkan gula & garam secukup rasa
5. Masukkan sotong & kacau sehingga sebati lebihkurang 10 minit...siap utk dihidangkan
**mamaku pesan kalo nk masak sotong ni jgn lama2 nanti sotong tu akan liat
**kalo korang penggemar pedas, sila lebihkan ciliboh
**kalo suka kuah byk, lebihkan air
sedap tu...boleh try ni kakak
ReplyDeleteBlogwalking sini.
ReplyDeleteGulp. sedapnyaaa!