Followers MamaTisya

Monday, September 7, 2015

resepi Kepak Ayam Masak Merah yg mudah & sedap

sebelum ni pernah buat ayam masak merah tp kering...aritu wat berkuah skit
resepi ni mama ku yg ajar...akhirnya berjaya buat mcm yg slalu mama masak
mkn ngan nasi tomato or nasi minyak sodap ni
 tp aritu aku mkn ngan nasi putih je pastu jgn lupa kicap manis ...yummmmm :)
kalo google ada mcm2 jenis resepi..ada yg guna santan, ada yg tk guna santan
yg aku masak ni tk guna santan...mmg mudah sgt..jom tgk


Bahan-bahan:

4 ketul kepak ayam di belah 2
1 biji bawang holland- dihiris
2 biji bawang besar-dikisar
3 ulas bawang putih-dikisar
1/2 inci halia-dikisar
3 sudu cili boh
2 sudu sos tomato
gula, garam & air  secukupnya


**bahan di atas perlu diadjust ikut byk mana ayam korang guna...
**cili tu kalo nk pedas sila lebihkan...aku masak tk pedas sgt sbb tisya nk mkn kn

Cara-cara:-


1. Bersihkan ayam...gaulkan dgn kunyit+garam & goreng separuh masak..ketepikan...jgn goreng garing nanti liat

2. Panaskan minyak, tumis bahan yg dihiris sehingga layu & masukkan bahan yg dikisar..gaul rata

3. Masukkan cili boh & sos tomato...tumis smp pecah minyak 

4. Bila dh pecah minyak, masukkan ayam yg digoreng separuh masak tadi, kacau sebati

5. Masukkan gula, garam dan air secukupnya....jika nk lebih kuah..lebihkan air skit...kacau sebati & siap utk dihidangkan.



berselera anak dara ni mkn...kalo mama masak yg die suka, mesti die ckp
mama masak sedap mcm masterchef :-p

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...