1st time masak Gulai Lemak Udang ni...
sebelum ni pernah masak Gulai Lemak Ayam je
smlm selangor cuti kn...terasa nk mkn menu ni
Bahan-bahan:
udang- 300 gram
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia *
5 biji cili padi * -ikut tahap kepedasan anda
serbuk kunyit
1 peket santan (aku bli kt pasar yg dh siap perah fresh tu..kalo nk guna santan kotak pn bole)
2 keping asam gelugor
1 batang serai - diketuk
cara-cara:-
1. Bersihkan udang...toskan..tumbuk bahan2 yg bertanda * & masukkn serbuk kunyit ( kalo tkmo tumbuk bole guna blender)
2. Tumis bahan kisar + serai smp naik bau...kemudian masukkan udang...kacau sebati
3. Masukkan santan, garam , asam gelugor & air secukupnya..sentiasa kacau supaya santan tk berketul...kalo nmpk pekat , tambah air skit....
4. Biarkan sehingga mendidih...siap utk dihidangkan
2. Tumis bahan kisar + serai smp naik bau...kemudian masukkan udang...kacau sebati
3. Masukkan santan, garam , asam gelugor & air secukupnya..sentiasa kacau supaya santan tk berketul...kalo nmpk pekat , tambah air skit....
4. Biarkan sehingga mendidih...siap utk dihidangkan
pekat nmpk kuah tu...kalo jual kt kedai cairr je kn :)
udang pn gemok2...sekilo rm 33..yg ni lebih kurang 300gram dlm rm 9.60
pastu mkn ngan chicken grilled yg ada lebihan sos time BBQ aku perap aritu
Gulai lemak udang memang sedap..
ReplyDeleteManis jer rasanya MT :)
aduhhh amy....mericau2 perut lieya nieh hah...dah le lunch mkn epal jek tadi...kes mls nak turun kafe tapau huhuhuhu
ReplyDeleteboleh try balik nanti ni
ReplyDeletelama Alycia tak gulai udang...
ReplyDelete