Followers MamaTisya

Friday, May 1, 2020

Resepi Siakap Miang Pla yang mudah dan sedap!!


Alhamdulillah jadi walaupun bkn guna sos hijau
 sbb cili hijau tkde so buat sos thai 
ok ni nk share resepi ngan uols.....bole masak2 utk berbuka nanti



Bahan-bahan:

-Ikan siakap di goreng garing
-salad
-timun

**yg kt kedai viral ada bahan2 lain lg mcm daun pudina, meehoon tp aku just guna salad & timun je 
dan sos cicah tu cili hijau tp tkde.. So aku buat sos thai je ..yummyyyy

** selain ikan siakap, bole juga guna ikan talapia

Sos pencicah (sos thai)

-cilipadi 8 tangkai-ditumbuk
-5 ulas bawang putih -ditumbuk
-1 sudu sos tiram
-2 sudu sos ikan
-3 sudu gula
-2-3 biji limau nipis
-daun ketumbar

**time aku buat tk ltk daun ketumbar sbb xde.. ganti ngan daun sup.. 
sos tu bila dh kacau2 smua bahan, balance kan rasa pedas, manis, masam,masin 



sos thai yg sedap...
bole juga kalo nk cicah ngan ayam bakar, daging bakar, sotong bakar pn sodap



TQ owner kedai Kafe Hostel Pantai komen kt gmbr aku :)








Utk yg tanya resepi #siakapmiangpla yg 1st time aku masak aritu..Ni aku share utk korang cuba.. Selamat memasak #mamatisyalilkitchen Resepi Siakap Miang Pla -Ikan siakap di goreng garing -salad -timun *ada bahan2 lain lagi mcm daun pudina, meehoon tp aku just guna salad & timun je dan sos cicah tu cili hijau tp tkde.. So aku buat sos thai je 😋 Sos pencicah (sos thai) -cilipadi 8 tangkai-ditumbuk -5 ulas bawang putih -ditumbuk -1 sudu sos tiram -2 sudu sos ikan -3 sudu gula -2-3 biji limau nipis -daun ketumbar Tp time buat tk letak daun ketumbar sbb xde.. Ganti ngan daun sup.. Sos tu bila dh kacau2 smua bahan, balance kan rasa pedas, manis, masam,masin 😋 TQ owner kedai @kafehostelpantai singgah komen 😍 #stayathome #workfromhome #mco #movementcontrolorder #thailandfood #foodie #nomnomnom #foodporn #food #foodstyle #foodgasm #foodpassion #foodstyling #instafood #instaeat #sharefood #picoftheday #photooftheday #igers #like4likes #likeforfollow #lfl #videomamatisya
A post shared by Amy Aril (@mamatisya) on

32 comments:

  1. Terubat rindu nak makan miang pla... sedap ni.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya nampak ni..ikan siakap masak apa-apa pun sedap, fav ikan tu.. Boleh cuba miang pla ni pulak nanti sbb tak pernah try lagi

    ReplyDelete
  3. Idea baru untuk buat lauk berbuka ni. Selalunya tak tau nak masak apa apa untuk berbuka.

    ReplyDelete
  4. Kus semangat, kecur nengok kuahnya tu, tu kalau bukan ikan, tapi makan dengan seafood pun sedapkan...adeii teringin terus dah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je ngan seafood lain juga cicah sos thai ni

      Delete
  5. inilah menu popular ramadhan ni, ikan goreng memang kegemaran aju dan anak-anak, suami plak selalu request ikan siakap stim atau tiga rasa. Sure laju je makan ngan nasi panas

    ReplyDelete
  6. Dapnya kalau dapat miang kap. Masa nie plak teringin nak makan haha mana nak cari melainkan order online

    ReplyDelete
  7. Resipi yang cukup berselera bila makan. Suka makan masakan Thai ni. Boleh la cuba nanti. Buntu nak masak apa berbuka nanti.

    ReplyDelete
  8. Wahh terer tu masak sama macam kat kedai, nampak sedap tu saya kalau makan dekat restoran thai memang nak cuba makanan dia betul-betul dari sana, sos thai memang sedap lain dari yang lain. Kadang klu buat tak sama rasa he he he

    ReplyDelete
  9. Bulan puasa ni tengok lah apa sahaja resipi memang semua sangat sedap dan menyelerakan siakap tu pula besar dah lama tak makan siakap hehehehe nak kena cuba ni bestnya....

    ReplyDelete
  10. Sos thai tu sedap bt dgn sotong bakar ke tauhu bakar popia ke mmg sdp.

    ReplyDelete
  11. sis sos dia tu memang menggoda. nak pulak makan dengan siakap panas-panas kan. wow dapat rasa nikmatnya.

    ReplyDelete
  12. Sos thai ni sama yg syafkun kongsi kat igkan kak... memang sedap, dana dah buat pakai cili api dan daun ketumbar tu memang buat sos tu kick

    ReplyDelete
  13. wah seddapnya nampak, especially sos dia tu. boleh cuba masakan ni, thanks sharing

    ReplyDelete
  14. Hah boleh cuba resipi akak kongsikan ni. Kebetulan rumah saya memangbada ikan siakap sekor. Lepas tu semua bahan ad akecuali sos ikan.. Yg ni takpe boleh suruh suami beli nanti. Nampak sedap pulak hah..

    ReplyDelete
  15. Resipi baru ni untuk masak sepanjang Ramadan nanti. Sos tu memang power. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  16. Semalam baru tengok menu ni, arini dah dapat resipi. TQ share. guna ikan jenahak boleh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je guna ikan apa pn..tp kebiasaan kalo set miang pla ni guna ikan siakap or ikan talapia

      Delete
  17. Sos tu mcm sedap je nk buat cicah seafood bakar.. Nak cuba la nnt sbb za bab ikan kurang sikit. Yg lain boleh la telan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je cicah ngan seafood kalo tk mkn ikan

      Delete
  18. Ya ampun sos dia.mmg nampak sedap giler. Kita dah lama x makan sos mcm ni

    ReplyDelete
  19. Sedapnyaa sos dia.. Haritu nampak youtuber shahmi shazli, isterinya uat ikan miang pla ni.. Siap ade bihun.. Nak kene cuba buat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. set miang pla mmg ada meehoon tp ni sbb tkde so guna salad and timun je

      Delete
  20. nak ambik resepi ni boleh x. macam sedap je.

    ReplyDelete
  21. Sedapnya sos dia, kena cuba buat nie.

    ReplyDelete
  22. sedapnya tgk sos dia...lama tak makan siakap.

    ReplyDelete
  23. first time baca nama resepi ni...mesti sedap sebab ikan siakap kan, kalau digoreng, confirm sedap..

    ReplyDelete
  24. wow..resepi bru untk sy..selalu siakap masak 3rasa,sweet sour dgn stim je reti..hehe

    ReplyDelete
  25. sy guna resepi ni ye..resepi bru ikan siakap..😋

    ReplyDelete
  26. sy guna resepi ni ye..resepi bru ikan siakap..😋

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...