Sedap sgt menu ni....1 lauk ni pun dh cukup
makan dgn nasi panas2 ...yummmyyy😋
aritu kena masak lagi lps terawih utk sahur lauk ni
nasibaik mudah je..tkpernah2 la aku masak lps terawih
sbb biasa lauk ada je baki utk mkn sahur
tp aritu licin sbb tisya tambah nasi smp 3x 😁
Bahan-bahan:
12 ketul chicken drummet-gaul dgn kunyit + garam
nk guna ayam biasa pn bole..just potong kecik2
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sos tiram
2 kicap manis
-bawang besar,bawang holland,carrot,minyak, cili padi secukupnya
Cara2 nak masaknya mudah je...bole tgk aku share dlm video kt bwh ni
bila time nk hidang berbuka puasa....
dh kering la kuahnya bersalut dgn ayam tu
BELENGAS ni loghat klate maksudnya mcm melekit/basah
cth ayat "badan berpeluh rasa belengas"....kiranya bdn tu melekit
so ayam goreng belengas ni kiranya ayam tu melekit/basah tu
selamat mencuba
Johor pun guna perkataan belengas utk maksud melekit berpeluh tapi tu la.. baru² ni jer kita tahu ada resipi Ayam Belengas/ Daging Belengas ni. Nampak sedap sangat gambar masakan Ayam Belengas Amy. Nanti kita try.
ReplyDeleteKalau nama belengas ni, orang Perak panggil belengeh. Nampak sedap pula ayam belengeh ni. Nanti nak cuba la Amy.
ReplyDeletesedap...nyumss. kena nasi panas memang mantap
ReplyDeleteTisya menambah sampai 3x, memang sedap sungguh tu.
ReplyDeleteTak pernah lagi masak resepi ni, mula-mula tau kewujudannya kalau tak silap dari blog Puan Hazel.
Uncle suka kering2 macam ni.... Fuuhhh!
ReplyDeleteSedapnya. Baru tengok IG Sid Mursyid masak Daging Belengas. Ayam pun boleh ya.
ReplyDeleteMenarik untuk dicuba. Tak pernah makan lagi ayam goreng belengas ni.
ReplyDeleteMenu favourite Kami skrg ni...takde idea nak masak, ayam belengas ni la jadi pilihan :)
ReplyDeletesedap ni, bahaya boleh bertambah makan dengan menu ni
ReplyDeletemy hubby suka daging goreng belengas
ReplyDeleteMacam menarik..boleh try berbuka nanti..
ReplyDeletelauk mcm ni pun dah cukup utk sahur terutamanya
ReplyDelete