Kalau balik Gombak..menu sambal pauh ni mmg fav la
sbb kt umh parent aku ada pokok mangga
so Papa mmg kait buah mangga muda
kalo nk buat sambal pauh kegemaran ramai ni
Bahan bahan: buah mangga muda, ikan masin di goreng & cili padi
mangga muda
ikan masin yg di goreng
kalau tk guna ikan masin
ada je yg rebus ikan guna ikan selayang/kembung
tp aku suka guna ikan masin yg di goreng
so kita tumbuk la mangga muda + ikan masin yg di goreng tu..makesure tulang buang la
cili padi ikut la byk mana nk guna ..nk pedas lebihkan
siap utk dihidangkan...menu ni mmg akan buat makan nasi bertambah2 :-p
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
kalo kt kedai klate ..ada yg panggil sambal putik pauh
ni cth aku mkn dkt Cafe Jeliro Sengoti
yg ni versi guna ikan rebus & mangga tu dihiris...aku punya tu tumbuk kasar
husband tgh kait buah mangga
yg ni bawa balik rumah mertua

.jpeg)

.jpeg)


Best nya kat rumah ad apokok mangga dan ada buah mangga muda..kalau SA ni confirm mintak menyicah ni...
ReplyDeleteOh, tak pernah makan lagi versi mangga muda tumbuk bersama ikan kering goreng tu, Amy. Boleh bayangkan la dia punya sedap tu sampai habis nasi seperiuk, hahaha .
ReplyDeleteIni menu bulan puasa, waktu sahur, harus ada. 😋
ReplyDeleteSerious i like this kind of sambal pauh selain dari sambal belacan buah kuinin / macang/ bacang..Ok..Nnt bleh singgah rumah sis mintak buah mangga muda =D
ReplyDeleteMemang sedap ni kak, ada kawan opis pernah bawak ke opis... syoknya ada pokok mangga sendiri
ReplyDeleteMangga muda + ikan masin goreng = 😍
ReplyDelete